StoryEditorOCM
SplitMukama došao kraj

Ipak se može kad se priča objavi! Majka sa splitskih Skalica slavi: ‘Olakšali ste nam život, bio je to veliki rizik!‘

Piše Božidar Lončar
30. studenog 2023. - 14:41

Nekad pritisak javnosti urodi plodom. Kako nam javlja majka učenice drugog razreda Osnovne Školice Skalice, njenoj je djevojčici odobren upis u produženi boravak kojeg može početi pohađati već od petka1. prosinca. Kako nam je rekla majka, učiteljica je poslala zamolbu te je ravnatelj odobrio da malena M. od sutra krene u produženi boravak ako želi.

Kćer ostaviti samu ili ljudima koje ne poznaje

Priču sa Skalica smo nakon što smo vidjeli majčinu objavu na Facebooku u kojem traži osobe koje bi joj pričuvalo dijete jer joj je iz škole rečeno kako za nju nema mjesta u produženom boravku. 

- Ravnatelj me pitao može li ona mene sama čekati kod kuće – napisala je u objavi, što je za nas bio alarm da se pokrenemo. 

Rekla nam je kako je tražila produženi boravak jer studira i bez roditeljske pomoći skrbi o kćeri i plaća stan i režije dok bivši muž radi terenski posao zbog čega je često izvan Splita. Prebacila se zbog toga na izvanredni studij. Njeni su roditelji daleko dok se djed s očeve strane u međuvremenu razbolio. Ostala je bez izbora.

Maja (ime je izmijenjeno zbog zaštite identiteta djeteta) je prvi put izostala iz škole prije dva tjedna kada je majka imala pregled u bolnici. Iako je mislila kako će dobiti produženi boravak, ravnatelj Leo Botica joj je rekao kako nema mjesta u produženom boravku za njenu kćer. Nudila su se privremena rješenja na koja nije pristala. 

Ravnatelj nam je rekao kako su se dogovorili da otac "izleti" s posla kako bi kćer odveo bratovoj obitelji koja ne može ići po nju jer nemaju automobil, a i svoje obveze uz dijete. Produženi boravak se može tijekom godine dobiti ako se pošalje zamolba o kojoj škola odlučuje i upućuje prema Gradu.

image

Screenshot/ Osnovna škola Skalice

Puljak izvukao kesu

Iz Banovine nam je stigao odgovor kako i s financijske strane nema problema da Maja krene u produženi boravak:

- Uvažavajući mogućnost promjene broja učenika prijavljenih u produženi boravak tijekom početnog mjeseca nove školske godine, Gradonačelnik Grada Splita je 3. listopada 2023. godine donio Zaključak o sufinanciranju programa produženog boravka u osnovnim školama Grada Splita, kojim je utvrđen konačan broj učenika i razrednih odjela u produženom boravku, koje će sredstvima svoga Proračuna sufinancirati u školskoj 2023./2024. godini.

Majka nam je rekla kako ne može ni opisati koliko joj je olakšan život nakon što dijete ne mora ostaviti samu:

- Olakšali ste jednoj osobi život. Ja sam dobila negativan odgovor i rečeno mi je da nema mjesta prije par dana. Znate koliki bi bio rizik da dijete bude samo ili da svakog dana moramo razmišljati kako ćemo je skupiti nakon škole - rekla nam je presretna majka.

Produženi boravak na Skalicama traje od 11 do 16, roditelji ga plaćaju 300 kuna, dok Grad sufinancira boravak s 500 kuna. Na Skalicama produženi boravak pohađa 37 učenika, a zaključkom gradonačelnika broj učenika u produženom boravku u OŠ Skalice do kraja godine može biti 79.

image

skal skal

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:04