stdClass Object ( [id] => 1048099 [title] => Inspektori optužuju da Hrvatska lutrija ilegalno gradi na Putu Radoševca, a iz državne tvrtke uzvraćaju da inspektor prijeti njihovom izvođaču! [alias] => hrvatska-lutrija-ilegalno-gradi-kockarnicu-u-krugu-skole-trstenik-i-jos-se-zali-kako-inspektor-prijeti-njihovom-izvodacu-stanari-spremaju-prosvjed [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na Trsteniku ili bolje rečeno na nekoliko koraka od žnjanskog platoa posljednjih mjeseci odvija se situacija koju bismo u najmanju ruku nazvali zanimljivom, ako ne i pravno vrlo upitnom.

Investitor ilegalno gradi, građani se bune, inspektor zatvara gradilište, ulagač ignorira zabranu i nastavlja gradnju i tako ukrug. Nažalost, priča kakva je u Hrvatskoj bezbroj puta ispričana, ali s jednom značajnom razlikom – investitor je u ovom slučaju državna tvrtka.

Dakle, Hrvatska Lutrija (HL) je tijekom ožujka započela adaptaciju prostora u zgradi, na adresi Put Radoševca 52. Namjera im je bila 1. srpnja otvoriti automat klub. Problem je jedino što su radove obavljali bez građevinske dozvole, i to u objektu koji nema uporabnu dozvolu, a nisu dobili ni suglasnost suvlasnika nekretnine, na što ih obvezuje Pravilnik o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću na automatima.

Napomenimo i da je Osnovna škola "Trstenik" unutar zakonske udaljenosti od 500 metara, što bi trebalo predstavljati prepreku za otvaranje ovakvog sadržaja.

Stanari zgrade su se, očekivano, pobunili. Na teren je u lipnju izišla inspekcija i gradilište – zatvorila. Hrvatska Lutrija je pokrenula spor na Upravnom sudu i početkom rujna nastavila s uređenjem lokala. Na ulazu u prostor su izvjesili primjerak sudskog rješenja koje odgađa izvršenje odluke građevinskog inspektora, kao da to opravdava ilegalnu (g)radnju.

Naime, pokretanje upravnog spora ne omogućava nastavak radova, već samo odgađa izvršenje inspekcijskog naloga do okončanja spora, odnosno odgodu uklanjanja bespravno izgrađenog dijela građevine. "Caka" je to koju su dosad iskoristili brojni bespravni graditelji i uglavnom im je "prolazila", ali građevinska inspekcija najavljuje daljnje kažnjavanje HL-a.

Inspekcijski nadzor

– Nakon što je Državni inspektorat zaprimio prijavu, koja se odnosi na nastavak izvođenja bespravnih radova rekonstrukcije na spomenutoj lokaciji u Splitu, te građevinski inspektor donio rješenje o uklanjanju na ime investitora, izvršen je kontrolni inspekcijski nadzor. Nadzorom je utvrđeno kako je investitor nastavio s radovima zbog čega je doneseno rješenje o izricanju prve novčane kazne.

Zanimljivo je da je u rješenju Upravnog suda, koje su predstavnici HL-a izvjesili na ulazu u budući automat klub, navedeno da imaju suglasnost Ministarstva financija za otvaranje takvog sadržaja na nekoliko koraka od žnjanskog platoa. Ministarstvo, čini se, nema takvu informaciju.

– Postupak u kojem Porezna uprava provjerava i utvrđuje ispunjava li priređivač igara na sreću sve uvjete propisane zakonom i pravilnikom na lokaciji poslovnog prostora, a radi namjere otvaranja automat kluba, još uvijek je u tijeku – odgovorili su naše pitanje iz Ministarstva financija.

Prema njihovim riječima, na zahtjeve za odobravanje početka priređivanja igara koji su podneseni prije izmjene Pravilnika o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću, odnosno prije 26. ožujka, odlučivat će se na temelju starog propisa koji je navodio "udaljenost od 500 metara između poslovnog prostora i već otvorenih kasina ili automat klubova" te je određivao je li se poslovni prostor nalazi u objektu koji služi i za stanovanje. Nije bilo govora o udaljenosti od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, čime se pravno "zaobilazi" opaska da se OŠ "Trstenik" nalazi unutar 500 metara od lokala u kojem HL planira otvoriti automat klub.

Ipak, "kockarnica" neće tek tako biti otvorena, jer suvlasnici nekretnina na Putu Radoševca 52 nisu dali svoju suglasnost, a to je nužno da bi Ministarstvo financija izdalo prethodno mišljenje. Stanari kažu kako se na njih vrše pritisci, ali i ističu kako se "ne daju", te dodaju da će, ako HL bude inzistirao s otvaranjem, organizirati i prosvjede.

---

image
Preko oznake o zatvaranju gradilišta investitor je nalijepio sudsku odluku
Saša Burić/Cropix
---

Ministarstvo u svom odgovoru ne navodi kada je državna tvrtka zatražila suglasnost, no samim navođenjem uvjeta po kojima rješavaju zahtjeve predane prije 26. ožujka ove godine, daju pretpostaviti da je to bilo prije stupanja izmjena Pravilnika na snagu.

Postavlja se pitanje zašto se čeka s odbijenicom? Uvjeti nisu ispunjeni, a od zahtjeva je u tom slučaju prošlo minimalno šest mjeseci.
S druge strane, u tužbi koju je HL podnio Upravnom sudu navodi se da prethodno mišljenje Ministarstva financija – imaju.

Izdano je, kako navode, 20. svibnja. Pitanje je kako su ga dobili bez suglasnosti stanara. Priređivač igara na sreću je dužan unutar 90 dana od izdavanja prethodnog mišljenja prostor urediti i zatražiti dozvolu za početak rada, a od tada je prošlo i puno više.

Uoči objave našeg teksta stigao je i odgovor Hrvatske Lutrije na naša pitanja, pri čemu tvrde da automat klub planiraju otvoriti "u objektu koji se nalazi u turističkoj zoni", čime očito aludiraju na stari žnjanski problem sa stambenim zgradama koje tu nikada nisu smjele biti, te dodaju da će otvoriti desetak novih radnih mjesta.

– Sukladno zakonskoj proceduri, Hrvatska Lutrija je 23. prosinca 2019. od Ministarstva financija (Porezne uprave) zatražila, a 20. svibnja 2020. i dobila pozitivno mišljenje za lokaciju poslovnog prostora. Prethodno mišljenje temelji se na odredbama tada važećeg pravilnika. Napominjemo kako je izmjenom pravilnika dodana i udaljenost od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, ali nije naodmet spomenuti kako se udaljenost mjeri najkraćim pješačkim putom (nogostupom), a ne zračnom linijom.

Na temelju inspekcijskog pregleda od 19. lipnja izdano je rješenje višeg građevinskog inspektora kojim se određuje obustava građenja zatvaranjem gradilišta. S obzirom na to da se protiv tog rješenja ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor, Hrvatska Lutrija je pokrenula upravni spor. Upravni sud je 7. rujna 2020. godine donio rješenje kojim se odgađa izvršenje rješenja inspektora do pravomoćnog okončanja ovog upravnog spora.

No unatoč tome, građevinski inspektor kontaktirao je izvođača radova s namjerom zastrašivanja i zaustavljanja radova, prijeteći kaznama i medijima. Istovremeno, nije nalazio za shodno aktualizirati pitanja podmirenja turističkih taksa i poreza s obzirom na to da je riječ o objektu koji je namijenjen turističkoj djelatnosti. U razgovoru s predstavnikom Hrvatske Lutrije, inspektor je u više navrata izjavio da ne postupa po službenoj dužnosti već neslužbeno(!?).

O svim tim vrlo suspektnim postupanjima, Hrvatska Lutrija je izvijestila nadležne službe od kojih se očekuje daljnje postupanje u vidu provjere spornih radnji inspektora i poduzimanje konkretnih mjera – poručili su iz državne tvrtke.

---

Banovina: Ovakvim sadržajima nije mjesto u blizini škole

Stanari Puta Radoševca 52 zatražili su podršku Grada i predstavnika Kotara Trstenik u nastojanju da se ova priča privede kraju.

Podsjećamo, upravo su splitski vijećnici na zahtjev Službe za društvene djelatnosti u Banovini pokrenuli inicijativu za izmjenu pravilnika koja je omogućila zabranu otvaranja automat klubova i sličnih sadržaja unutar 500 metara od obrazovnih ustanova, čime je stav Grada jasan. Ipak, upitali smo pročelnika Matu Omazića kako će se postaviti u ovoj situaciji.

– Stav Grada je da ovakvim vrstama djelatnosti nije mjesto u blizini odgojno-obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, pa tako ni u blizini OŠ "Trstenik".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kockarnica na Žnjanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Kockarnica na Žnjanu 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-01 09:22:35 [created_by] => 3267 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-29 08:28:20 [modified_by] => 3267 [publish_up] => 2020-10-02 05:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7545 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/01\/14835310.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/01\/14835292.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/01\/14835304.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Pripremni' plakat Hrvatske Lutrije ve\u0107 se nalazi na ulaznim vratima","Preko oznake o zatvaranju gradili\u0161ta investitor je nalijepio sudsku odluku",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_14835310_1920.jpg":"1920x1080","k_14835310_1280.jpg":"1280x1280","k_14835310_1024.jpg":"1024x1024","k_14835310_640.jpg":"640x640","k_14835310_480.jpg":"480x480","k_14835310_340.jpg":"340x340","k_14835310_220.jpg":"220x220","o_14835310_1280.jpg":"1280x853","o_14835310_1024.jpg":"1024x682","o_14835310_640.jpg":"640x426","o_14835310_480.jpg":"480x320","o_14835310_340.jpg":"340x226","o_14835310_220.jpg":"220x146","h_14835310_1280.jpg":"1280x854","h_14835310_1024.jpg":"1024x683","h_14835310_640.jpg":"640x427","h_14835310_480.jpg":"480x320","h_14835310_340.jpg":"340x227","h_14835310_220.jpg":"220x147","pp_14835310_1280.jpg":"1006x1280","pp_14835310_1024.jpg":"805x1024","pp_14835310_640.jpg":"503x640","pp_14835310_480.jpg":"377x480","pp_14835310_340.jpg":"267x340","pp_14835310_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_14835292_1920.jpg":"1920x1080","k_14835292_1280.jpg":"1280x1280","k_14835292_1024.jpg":"1024x1024","k_14835292_640.jpg":"640x640","k_14835292_480.jpg":"480x480","k_14835292_340.jpg":"340x340","k_14835292_220.jpg":"220x220","o_14835292_1280.jpg":"1280x853","o_14835292_1024.jpg":"1024x682","o_14835292_640.jpg":"640x426","o_14835292_480.jpg":"480x320","o_14835292_340.jpg":"340x226","o_14835292_220.jpg":"220x146","h_14835292_1280.jpg":"1280x854","h_14835292_1024.jpg":"1024x683","h_14835292_640.jpg":"640x427","h_14835292_480.jpg":"480x320","h_14835292_340.jpg":"340x227","h_14835292_220.jpg":"220x147","pp_14835292_1280.jpg":"1006x1280","pp_14835292_1024.jpg":"805x1024","pp_14835292_640.jpg":"503x640","pp_14835292_480.jpg":"377x480","pp_14835292_340.jpg":"267x340","pp_14835292_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_14835304_1920.jpg":"1920x1080","k_14835304_1280.jpg":"1280x1280","k_14835304_1024.jpg":"1024x1024","k_14835304_640.jpg":"640x640","k_14835304_480.jpg":"480x480","k_14835304_340.jpg":"340x340","k_14835304_220.jpg":"220x220","o_14835304_1280.jpg":"1280x853","o_14835304_1024.jpg":"1024x682","o_14835304_640.jpg":"640x426","o_14835304_480.jpg":"480x320","o_14835304_340.jpg":"340x226","o_14835304_220.jpg":"220x146","h_14835304_1280.jpg":"1280x854","h_14835304_1024.jpg":"1024x683","h_14835304_640.jpg":"640x427","h_14835304_480.jpg":"480x320","h_14835304_340.jpg":"340x227","h_14835304_220.jpg":"220x147","pp_14835304_1280.jpg":"1006x1280","pp_14835304_1024.jpg":"805x1024","pp_14835304_640.jpg":"503x640","pp_14835304_480.jpg":"377x480","pp_14835304_340.jpg":"267x340","pp_14835304_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15440093 Threads: 12 Questions: 3195514603 Slow queries: 7186209 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235888779 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/hrvatska-lutrija-ilegalno-gradi-kockarnicu-u-krugu-skole-trstenik-i-jos-se-zali-kako-inspektor-prijeti-njihovom-izvodacu-stanari-spremaju-prosvjed-1048099 [printLink] => /split/hrvatska-lutrija-ilegalno-gradi-kockarnicu-u-krugu-skole-trstenik-i-jos-se-zali-kako-inspektor-prijeti-njihovom-izvodacu-stanari-spremaju-prosvjed-1048099?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 485785 [name] => Hrvatska lutrija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-lutrija [link] => /tag/hrvatska-lutrija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 466414 [name] => Put Radoševca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => put-radosevca [link] => /tag/put-radosevca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 348837 [name] => kockarnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kockarnica [link] => /tag/kockarnica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 229892 [name] => Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 394795 [name] => OŠ Trstenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => os-trstenik [link] => /tag/os-trstenik ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kockarnica na Žnjanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Inspektori optužuju da Hrvatska lutrija ilegalno gradi na Putu Radoševca, a iz državne tvrtke uzvraćaju da inspektor prijeti njihovom izvođaču! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3267 [name] => Ivana Perković [username] => ivana.perkovic [email] => ivana.perkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$azb.w2GLWxpRCIAVax7oS.swR2ehB2dwUiS7BZSQvbPOpJ9E3QV/i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivana-perkovic-3267 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1781 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/15b10aafc2055c72c30fc14d2b231ef6?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/01/14835310.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => 'Pripremni' plakat Hrvatske Lutrije već se nalazi na ulaznim vratima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/01/14835310.jpg [title] => Saša Burić/Cropix'Pripremni' plakat Hrvatske Lutrije već se nalazi na ulaznim vratima ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/01/14835292.jpg [title] => Saša Burić/CropixPreko oznake o zatvaranju gradilišta investitor je nalijepio sudsku odluku ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/01/14835304.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na Trsteniku ili bolje rečeno na nekoliko koraka od žnjanskog platoa posljednjih mjeseci odvija se situacija koju bismo u najmanju ruku nazvali zanimljivom, ako ne i pravno vrlo upitnom.

Investitor ilegalno gradi, građani se bune, inspektor zatvara gradilište, ulagač ignorira zabranu i nastavlja gradnju i tako ukrug. Nažalost, priča kakva je u Hrvatskoj bezbroj puta ispričana, ali s jednom značajnom razlikom – investitor je u ovom slučaju državna tvrtka.

Dakle, Hrvatska Lutrija (HL) je tijekom ožujka započela adaptaciju prostora u zgradi, na adresi Put Radoševca 52. Namjera im je bila 1. srpnja otvoriti automat klub. Problem je jedino što su radove obavljali bez građevinske dozvole, i to u objektu koji nema uporabnu dozvolu, a nisu dobili ni suglasnost suvlasnika nekretnine, na što ih obvezuje Pravilnik o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću na automatima.

Napomenimo i da je Osnovna škola "Trstenik" unutar zakonske udaljenosti od 500 metara, što bi trebalo predstavljati prepreku za otvaranje ovakvog sadržaja.

Stanari zgrade su se, očekivano, pobunili. Na teren je u lipnju izišla inspekcija i gradilište – zatvorila. Hrvatska Lutrija je pokrenula spor na Upravnom sudu i početkom rujna nastavila s uređenjem lokala. Na ulazu u prostor su izvjesili primjerak sudskog rješenja koje odgađa izvršenje odluke građevinskog inspektora, kao da to opravdava ilegalnu (g)radnju.

Naime, pokretanje upravnog spora ne omogućava nastavak radova, već samo odgađa izvršenje inspekcijskog naloga do okončanja spora, odnosno odgodu uklanjanja bespravno izgrađenog dijela građevine. "Caka" je to koju su dosad iskoristili brojni bespravni graditelji i uglavnom im je "prolazila", ali građevinska inspekcija najavljuje daljnje kažnjavanje HL-a.

Inspekcijski nadzor

– Nakon što je Državni inspektorat zaprimio prijavu, koja se odnosi na nastavak izvođenja bespravnih radova rekonstrukcije na spomenutoj lokaciji u Splitu, te građevinski inspektor donio rješenje o uklanjanju na ime investitora, izvršen je kontrolni inspekcijski nadzor. Nadzorom je utvrđeno kako je investitor nastavio s radovima zbog čega je doneseno rješenje o izricanju prve novčane kazne.

Zanimljivo je da je u rješenju Upravnog suda, koje su predstavnici HL-a izvjesili na ulazu u budući automat klub, navedeno da imaju suglasnost Ministarstva financija za otvaranje takvog sadržaja na nekoliko koraka od žnjanskog platoa. Ministarstvo, čini se, nema takvu informaciju.

– Postupak u kojem Porezna uprava provjerava i utvrđuje ispunjava li priređivač igara na sreću sve uvjete propisane zakonom i pravilnikom na lokaciji poslovnog prostora, a radi namjere otvaranja automat kluba, još uvijek je u tijeku – odgovorili su naše pitanje iz Ministarstva financija.

Prema njihovim riječima, na zahtjeve za odobravanje početka priređivanja igara koji su podneseni prije izmjene Pravilnika o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću, odnosno prije 26. ožujka, odlučivat će se na temelju starog propisa koji je navodio "udaljenost od 500 metara između poslovnog prostora i već otvorenih kasina ili automat klubova" te je određivao je li se poslovni prostor nalazi u objektu koji služi i za stanovanje. Nije bilo govora o udaljenosti od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, čime se pravno "zaobilazi" opaska da se OŠ "Trstenik" nalazi unutar 500 metara od lokala u kojem HL planira otvoriti automat klub.

Ipak, "kockarnica" neće tek tako biti otvorena, jer suvlasnici nekretnina na Putu Radoševca 52 nisu dali svoju suglasnost, a to je nužno da bi Ministarstvo financija izdalo prethodno mišljenje. Stanari kažu kako se na njih vrše pritisci, ali i ističu kako se "ne daju", te dodaju da će, ako HL bude inzistirao s otvaranjem, organizirati i prosvjede.

---

image
Preko oznake o zatvaranju gradilišta investitor je nalijepio sudsku odluku
Saša Burić/Cropix
---

Ministarstvo u svom odgovoru ne navodi kada je državna tvrtka zatražila suglasnost, no samim navođenjem uvjeta po kojima rješavaju zahtjeve predane prije 26. ožujka ove godine, daju pretpostaviti da je to bilo prije stupanja izmjena Pravilnika na snagu.

Postavlja se pitanje zašto se čeka s odbijenicom? Uvjeti nisu ispunjeni, a od zahtjeva je u tom slučaju prošlo minimalno šest mjeseci.
S druge strane, u tužbi koju je HL podnio Upravnom sudu navodi se da prethodno mišljenje Ministarstva financija – imaju.

Izdano je, kako navode, 20. svibnja. Pitanje je kako su ga dobili bez suglasnosti stanara. Priređivač igara na sreću je dužan unutar 90 dana od izdavanja prethodnog mišljenja prostor urediti i zatražiti dozvolu za početak rada, a od tada je prošlo i puno više.

Uoči objave našeg teksta stigao je i odgovor Hrvatske Lutrije na naša pitanja, pri čemu tvrde da automat klub planiraju otvoriti "u objektu koji se nalazi u turističkoj zoni", čime očito aludiraju na stari žnjanski problem sa stambenim zgradama koje tu nikada nisu smjele biti, te dodaju da će otvoriti desetak novih radnih mjesta.

– Sukladno zakonskoj proceduri, Hrvatska Lutrija je 23. prosinca 2019. od Ministarstva financija (Porezne uprave) zatražila, a 20. svibnja 2020. i dobila pozitivno mišljenje za lokaciju poslovnog prostora. Prethodno mišljenje temelji se na odredbama tada važećeg pravilnika. Napominjemo kako je izmjenom pravilnika dodana i udaljenost od obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, ali nije naodmet spomenuti kako se udaljenost mjeri najkraćim pješačkim putom (nogostupom), a ne zračnom linijom.

Na temelju inspekcijskog pregleda od 19. lipnja izdano je rješenje višeg građevinskog inspektora kojim se određuje obustava građenja zatvaranjem gradilišta. S obzirom na to da se protiv tog rješenja ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor, Hrvatska Lutrija je pokrenula upravni spor. Upravni sud je 7. rujna 2020. godine donio rješenje kojim se odgađa izvršenje rješenja inspektora do pravomoćnog okončanja ovog upravnog spora.

No unatoč tome, građevinski inspektor kontaktirao je izvođača radova s namjerom zastrašivanja i zaustavljanja radova, prijeteći kaznama i medijima. Istovremeno, nije nalazio za shodno aktualizirati pitanja podmirenja turističkih taksa i poreza s obzirom na to da je riječ o objektu koji je namijenjen turističkoj djelatnosti. U razgovoru s predstavnikom Hrvatske Lutrije, inspektor je u više navrata izjavio da ne postupa po službenoj dužnosti već neslužbeno(!?).

O svim tim vrlo suspektnim postupanjima, Hrvatska Lutrija je izvijestila nadležne službe od kojih se očekuje daljnje postupanje u vidu provjere spornih radnji inspektora i poduzimanje konkretnih mjera – poručili su iz državne tvrtke.

---

Banovina: Ovakvim sadržajima nije mjesto u blizini škole

Stanari Puta Radoševca 52 zatražili su podršku Grada i predstavnika Kotara Trstenik u nastojanju da se ova priča privede kraju.

Podsjećamo, upravo su splitski vijećnici na zahtjev Službe za društvene djelatnosti u Banovini pokrenuli inicijativu za izmjenu pravilnika koja je omogućila zabranu otvaranja automat klubova i sličnih sadržaja unutar 500 metara od obrazovnih ustanova, čime je stav Grada jasan. Ipak, upitali smo pročelnika Matu Omazića kako će se postaviti u ovoj situaciji.

– Stav Grada je da ovakvim vrstama djelatnosti nije mjesto u blizini odgojno-obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, pa tako ni u blizini OŠ "Trstenik".

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix
'Pripremni' plakat Hrvatske Lutrije već se nalazi na ulaznim vratima
Saša Burić/Cropix
Preko oznake o zatvaranju gradilišta investitor je nalijepio sudsku odluku
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/hrvatska-lutrija-ilegalno-gradi-kockarnicu-u-krugu-skole-trstenik-i-jos-se-zali-kako-inspektor-prijeti-njihovom-izvodacu-stanari-spremaju-prosvjed-1048099 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95a4a872b579af6c35493cbfe25ece40d87b08da [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Inspektori+optu%C5%BEuju+da+Hrvatska+lutrija+ilegalno+gradi+na+Putu+Rado%C5%A1evca%2C+a+iz+dr%C5%BEavne+tvrtke+uzvra%C4%87aju+da+inspektor+prijeti+njihovom+izvo%C4%91a%C4%8Du%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fhrvatska-lutrija-ilegalno-gradi-kockarnicu-u-krugu-skole-trstenik-i-jos-se-zali-kako-inspektor-prijeti-njihovom-izvodacu-stanari-spremaju-prosvjed-1048099 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fhrvatska-lutrija-ilegalno-gradi-kockarnicu-u-krugu-skole-trstenik-i-jos-se-zali-kako-inspektor-prijeti-njihovom-izvodacu-stanari-spremaju-prosvjed-1048099 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kockarnica na Žnjanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitKockarnica na Žnjanu

Inspektori optužuju da Hrvatska lutrija ilegalno gradi na Putu Radoševca, a iz državne tvrtke uzvraćaju da inspektor prijeti njihovom izvođaču!

2. listopada 2020. - 07:36

Na Trsteniku ili bolje rečeno na nekoliko koraka od žnjanskog platoa posljednjih mjeseci odvija se situacija koju bismo u najmanju ruku nazvali zanimljivom, ako ne i pravno vrlo upitnom.

Investitor ilegalno gradi, građani se bune, inspektor zatvara gradilište, ulagač ignorira zabranu i nastavlja gradnju i tako ukrug. Nažalost, priča kakva je u Hrvatskoj bezbroj puta ispričana, ali s jednom značajnom razlikom – investitor je u ovom slučaju državna tvrtka.

Dakle, Hrvatska Lutrija (HL) je tijekom ožujka započela adaptaciju prostora u zgradi, na adresi Put Radoševca 52. Namjera im je bila 1. srpnja otvoriti automat klub. Problem je jedino što su radove obavljali bez građevinske dozvole, i to u objektu koji nema uporabnu dozvolu, a nisu dobili ni suglasnost suvlasnika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:05