stdClass Object ( [id] => 1370294 [title] => Dramatičan razlaz gazdarice i podstanara: on nju šakom, ona uzvratila suzavcem. Koji je legalan način za brzo iseljenje? [alias] => dramatican-razlaz-gazdarice-i-podstanara-on-nju-sakom-ona-uzvratila-suzavcem-koji-je-legalan-nacin-za-brzo-iseljenje [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dramatičan razlaz stanodavke iz Strožanca i para (podaci poznati redakciji), koji je jedno vrijeme živio u podstanarstvu u njezinoj obiteljskoj kući, nedavno je rezultirao dolaskom policije i hitne pomoći, a kako stoje stvari, priča će svoj epilog dobiti na sudu jer su obje strane podigle privatne tužbe.

Revoltirani podstanar je u nekoliko splitskih Facebook grupa za iznajmljivanje stanova upozorio na stanodavku, koja iznajmljuje dva stana na stanovitoj adresi u Strožancu "nekad preko agencije, nekad privatno", okarakteriziravši je kao psihički neuračunljivu, agresivnu osobu koja "svako malo donosi neke račune i traži neku lovu unaprijed, mijenja podstanare kao čarape, maltretira, ulazi u prostor kad niste u stanu itd."…

Dodao je i kako je njegovu djevojku po licu poprskala suzavcem (priložena je i fotografija) kad su se iseljavali, te je ujedno otkrio i kako su, slijedom svega što se dogodilo, podigli privatnu tužbu "jer našim vlastima treba par stoljeća". U detalje, kad smo stupili u kontakt, nije htio ulaziti upravo zbog nadolazećeg sudskog postupka.

Znatno rječitija bila je pak njegova dojučerašnja stanodavka. U podužem telefonskom razgovoru rekla nam je kako ona sebe smatra žrtvom i optužila podstanarski par za neplaćanje računa u iznosu od preko 500 eura, nedopušteno držanje životinja u stanu, uništavanje namještaja i odbijanje iseljenja nakon dvaput dobivenog otkaza pisanim putem, a u konačnici i fizički napad, zbog čega je reagirala korištenjem suzavca. Pri tom tvrdi kako je njihov odnos bio reguliran ugovorom, a podstanari, koje joj je, prema njezinim riječima, dovela agencija (ne sjeća se koja), uredno prijavljeni. Osim toga, navela je kako je morala "provaljivati u vlastiti stan" (angažirati bravara) jer joj nakon odlaska nisu vratili ključ.

Bilo kako bilo, obje će strane svoju istinu iznositi na sudu, koji će u postupku, među ostalim, dobiti na uvid i policijsku i medicinsku dokumentaciju, te donijeti konačnu odluku tko je koga oštetio u odnosu okončanom na iznimno mučan način. Spomenuti slučaj samo je jedan u nizu sličnih, podjednako teških, u kojima dolazi do pucanja odnosa na relaciji najmodavac - najmoprimac i verbalnih, a katkada i fizičkih obračuna zbog neriješenih razmirica.

Nekad podstanari imaju problem sa stanodavcima koji ne poštuju njihovu privatnost, ne žele ih prijaviti, stalno im podižu stanarinu..., a nekad najmodavci muku muče s neurednim podstanarima, njihovim nagomilanim dugovima za režije, odbijanjem iseljenja… Problema ima na obje strane, a nitko ne zna kome se, osim sudu, obratiti ni kako ostvariti bilo kakvu formalnu zaštitu u slučaju potencijalnog spora.

- I dalje je na snazi stari Zakon o najmu stanova, a da bi se uredio neki odnos između stanodavca i najmoprimca, primjenjuje se i Zakon o obveznim odnosima, Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ili neki treći zakon. No, većina toga mora se riješiti ugovorom o najmu stana. To je privatni ugovor, zato policija u slučaju problema, čim dođe kad je nazovete, traži osobnu iskaznicu i pita kako ste regulirali odnos. Napravi se uviđaj i tu ovlasti policije prestaju, sve ostalo je stvar suda - kaže Nedjeljko Marković, predsjednik udruge "Pragma", koja se, među ostalim, bavi unaprjeđenjem kvalitete stanovanja.

Što kad stanodavca zadesi podstanar iz pakla? Zastarjeli i prilično šturi Zakon o najmu precizno navodi kako vlasnik stana može otkazati ugovor u slučaju neplaćanja stanarine i drugih dogovorenih troškova. No, najmodavac prije otkazivanja mora najprije pismeno opomenuti podstanara da u roku od 30 dana podmiri dugovanja i tako otkloni razloge za otkaz. Iznimno se ugovor može prekinuti bez opomene ako podstanar prekrši ugovor više od dva puta. U oba slučaja, nakon pismenog raskidanja ugovora, podstanar se mora iseliti.

Uobičajeni otkazni rok je tri mjeseca, ali ima slučajeva u kojima zakon propisuje i dulji, do šest mjeseci. Primjerice, ako vlasnik stana namjerava sam početi živjeti u njemu ili useliti svoje potomke, roditelje te osobe koje je prema posebnim propisima dužan uzdržavati, onda može otkazati podstanaru ugovor o najmu na neodređeno ako mu je osigurao drugi odgovarajući stan s pravima najma na neodređeno vrijeme. Prisilno se podstanara može izbaciti i zbog izazivanja štete koju ne popravi u roku od 30 dana, kao i zbog izmjena prostora ili uređaja bez pismene suglasnosti najmodavca. Minimalni otkazni rok u ovom slučaju iznosi 15 dana. Ako polog koji podstanari daju pri useljenju ne pokriva sva dugovanja i naknadu štete, uneseno pokućstvo i druge pokretnine podstanara i članova njegova obiteljskog domaćinstva mogu postati predmet ovrhe - vlasnik stana prilikom iseljenja podstanara može zadržati sve što želi dok ovaj ne podmiri dugovanja ili nadoknadi izazvanu štetu.

---

image

Stručnjaci objašnjavaju kako brzo i legalno iseliti podstanara iz pakla i kako izaći na kraj s problematičnim gazdom

Tom Dubravec/Cropix/Ilustracija
---

A što kad podstanari nalete na gazde iz pakla? Malo toga. Ili zapravo ništa, prepušteni su (ne)sreći. Mogu raskinuti ugovor ako vlasnik stana ne izvršava svoje obveze ili krši njihova prava. Primjerice, ako stanodavac ne želi otkloniti kvarove koji nisu nastali njegovom krivnjom ili ne želi pokriti trošak njihova otklanjanja.

- Kulturu stanovanja, sklapanje ugovora, međusobno odnose, sve smo prepustili tržištu... Svih ovih godina, otkako se govori o ovoj temi, ništa se nije promijenilo. U najavi je izrada Stambene strategije Republike Hrvatske, rečeno je, koliko znamo, da će jednim dijelom biti reguliran i odnos najmodavac - najmoprimac. Ali to je na razini tračeva, niti imamo materijale niti znamo tko to radi - kaže predsjednik udruge "Pragma" po tko zna koji put ponavljajući kako važeći zakon ne prati moderne trendove u stanovanju i ne predviđa sve životne situacije koje nosi podstanarski status, a koje su često uvjetovane tržišnim uvjetima, financijskom snagom najmoprimaca, kulturom stanovanja i općenito kulturom življenja u jednoj zajednici.

Za izbjegavanje dugoročnog rješavanja potencijalnih zamki i problema u odnosu najmodavac - najmoprimac zasad je najefikasnije potpisati ugovor o najmu i solemnizirati ga kod javnog bilježnika, smatra Danijela Čaleta, vlasnica splitske agencije "Imperium nekretnine". Naravno, takvo što poskupljuje troškove sklapanja ugovornog aranžmana, pa spomenuta praksa, dodaje, još nije zaživjela u slučaju iznajmljivanja stanova (godišnje ih u njezinoj agenciji zabilježe samo četiri, pet) iako je uobičajena kada je u pitanju najam poslovnih prostora.

- Kako brzinski raskinuti trajno narušen odnos na relaciji najmodavac -najmoprimac? Svaki je slučaj zaseban, pitanje je kako su ga regulirali, postoji li ugovor o najmu stana, postoji li neki interni ugovor...? Ne mora nužno stvar rješavati sud, ako se najmodavac ogradio na način da je napravio solemnizaciju ugovora kod javnog bilježnika. Jedina moguća zaštita da se bez pravnog postupka može izbaciti najmoprimca, ako ne želi napustiti stan svojom voljom, jest solemnizacija ugovora s ovršnom klauzulom, koja, ako se to dogodi, stupa na snagu i u roku mjesec dana može se obaviti kompletno sve. I najmoprimcima - ako imaju bilo kakav problem, a ionako nisu nikako zaštićeni - ide u prilog solemniziran ugovor. Jedino bi to spriječilo da ovakve situacije završe na sudu i skrati se postupak. Troškovi solemnizacije ovise o visini rente, nije jeftino, ali je, u konačnici, isplativo - mišljenja je Čaleta.

U slučaju solemniziranog ugovora postupak, pojašnjava, pokreće javni bilježnik.

- To znači da na teren, u slučaju otkaza podstanarima koji ne žele napustiti stan, izlaze policija, sudski vještak i javni bilježnik. Jedino u toj situaciji nešto se može poduzeti odmah, sve ostalo je pravni postupak. Naravno, funkcionira i taj put, ali je dugoročno teže. Ako netko ima normalan ugovor o najmu stana, prijavljen Poreznoj upravi i ovjeren kod javnog bilježnika, ide sudski spor, a znate koliko to traje, godinu, dvije i tri ili čak do pet. I tek onda se dobije sudska odluka da se tog podstanara izbaci van. Ponavljam, to je dugoročan proces - kaže Danijela Čaleta.

---

Dva spora dnevno

Otprilike dva dnevno - toliko je stambenih sporova radi iseljenja prošle godine pokrenuto na hrvatskim sudovima, a neriješenih je, prema posljednjim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, do kraja 2023. ostalo više od tisuću, a među njima i oni koji datiraju iz prethodnih godina. Riječ je o sporovima u kojima vlasnici nekretnina tuže najmoprimce jer ih, usprkos potpisanim ugovorima i plaćanju poreza, ne mogu iseliti iz svog stana, iako im ne plaćaju stanarinu ni režije.

Jedini put da vlasnik stana vrati nekretninu u svoje ruke je sud. Do kraja studenog to je napravilo 518 najmodavaca. Na sudovima se u 2023. ukupno vodilo 1470 stambenih sporova jer su 952 predmeta započeta ranijih godina. Sporovi, koji su, na kraju, riješeni u prošloj godini u prosjeku su trajali 564 dana, a riješeno ih je 469, što znači da su vlasnici na svoje stanove u prosjeku čekali godinu i pol dana.

---

---

Što ako ni nakon otkaznog roka ne želi izaći?

U situacijama kada podstanar ne želi izaći iz stana otkazni rok može se razlikovati od spomenutih 15 dana pa sve do šest mjeseci. No, što ako ni nakon isteka tog vremena podstanar ne želi napustiti nekretninu?

Zakon je precizan - rješenje je privatna tužba:

"Ako se najmoprimac ne iseli iz stana u otkaznom roku, odnosno u roku koji je odredio najmodavac u slučaju iz članka 20. ovoga zakona, najmodavac može nadležnom sudu podnijeti tužbu za iseljenje najmoprimca."

Navodi se kako će pokrenuta tužba za iseljenje biti vođena kao hitan postupak, a dobro znamo što to znači u RH.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što kažu stručnjaci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => što kažu stručnjaci 0 8034 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-07 07:26:21 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-07 20:59:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-07 20:59:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dramatičan razlaz gazdarice i podstanara: on nju šakom, ona uzvratila suzavcem. Koji je legalan način za brzo iseljenje? page_title=Dramatičan razlaz gazdarice i podstanara: on nju šakom, ona uzvratila suzavcem. Koji je legalan način za brzo iseljenje? [metakey] => podstanari, iseljenje podstanara, legalno iseljenje podstanara, stanodavci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26721486.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/07\/26673946.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/Ilustracija","Tom Dubravec\/Cropix\/Ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kod dramati\u010dnog\u00a0razlaza stanodavke iz Stro\u017eanca i para reagirala je i policija i hitna. No, postoji legalan na\u010din za brzo iseljenje podstanara...<\/p>","

Stru\u010dnjaci obja\u0161njavaju kako brzo i legalno iseliti podstanara iz pakla i kako iza\u0107i na kraj s problemati\u010dnim gazdom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1285","hd_26721486_1920.jpg":"1920x1080","k_26721486_1280.jpg":"1280x1280","k_26721486_1024.jpg":"1024x1024","k_26721486_640.jpg":"640x640","k_26721486_480.jpg":"480x480","k_26721486_340.jpg":"340x340","k_26721486_220.jpg":"220x220","o_26721486_1280.jpg":"1280x856","o_26721486_1024.jpg":"1024x685","o_26721486_640.jpg":"640x428","o_26721486_480.jpg":"480x321","o_26721486_340.jpg":"340x227","o_26721486_220.jpg":"220x147","h_26721486_1280.jpg":"1280x854","h_26721486_1024.jpg":"1024x683","h_26721486_640.jpg":"640x427","h_26721486_480.jpg":"480x320","h_26721486_340.jpg":"340x227","h_26721486_220.jpg":"220x147","pp_26721486_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721486_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721486_640.jpg":"640x814","pp_26721486_480.jpg":"480x611","pp_26721486_340.jpg":"340x432","pp_26721486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_26673946_1920.jpg":"1920x1080","k_26673946_1280.jpg":"1280x1280","k_26673946_1024.jpg":"1024x1024","k_26673946_640.jpg":"640x640","k_26673946_480.jpg":"480x480","k_26673946_340.jpg":"340x340","k_26673946_220.jpg":"220x220","o_26673946_1280.jpg":"1280x849","o_26673946_1024.jpg":"1024x679","o_26673946_640.jpg":"640x424","o_26673946_480.jpg":"480x318","o_26673946_340.jpg":"340x225","o_26673946_220.jpg":"220x145","h_26673946_1280.jpg":"1280x854","h_26673946_1024.jpg":"1024x683","h_26673946_640.jpg":"640x427","h_26673946_480.jpg":"480x320","h_26673946_340.jpg":"340x227","h_26673946_220.jpg":"220x147","pp_26673946_1280.jpg":"1280x1628","pp_26673946_1024.jpg":"1024x1303","pp_26673946_640.jpg":"640x814","pp_26673946_480.jpg":"480x611","pp_26673946_340.jpg":"340x432","pp_26673946_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15140412 Threads: 1 Questions: 3164413599 Slow queries: 7080828 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235236053 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/dramatican-razlaz-gazdarice-i-podstanara-on-nju-sakom-ona-uzvratila-suzavcem-koji-je-legalan-nacin-za-brzo-iseljenje-1370294 [printLink] => /split/dramatican-razlaz-gazdarice-i-podstanara-on-nju-sakom-ona-uzvratila-suzavcem-koji-je-legalan-nacin-za-brzo-iseljenje-1370294?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 331405 [name] => podstanari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podstanari [link] => /tag/podstanari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 750779 [name] => iseljenje podstanara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-07 14:07:27 [main_article_id] => 0 [alias] => iseljenje-podstanara [link] => /tag/iseljenje-podstanara ) [2] => stdClass Object ( [id] => 750780 [name] => legalno iseljenje podstanara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-07 14:07:27 [main_article_id] => 0 [alias] => legalno-iseljenje-podstanara [link] => /tag/legalno-iseljenje-podstanara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 332333 [name] => stanodavci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanodavci [link] => /tag/stanodavci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što kažu stručnjaci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dramatičan razlaz gazdarice i podstanara: on nju šakom, ona uzvratila suzavcem. Koji je legalan način za brzo iseljenje? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26721486.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/Ilustracija [mainImageDesc] =>

Kod dramatičnog razlaza stanodavke iz Strožanca i para reagirala je i policija i hitna. No, postoji legalan način za brzo iseljenje podstanara...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26721486.jpg [title] => Cropix/Ilustracija

Kod dramatičnog razlaza stanodavke iz Strožanca i para reagirala je i policija i hitna. No, postoji legalan način za brzo iseljenje podstanara...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/07/26673946.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix/Ilustracija

Stručnjaci objašnjavaju kako brzo i legalno iseliti podstanara iz pakla i kako izaći na kraj s problematičnim gazdom

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Dramatičan razlaz stanodavke iz Strožanca i para (podaci poznati redakciji), koji je jedno vrijeme živio u podstanarstvu u njezinoj obiteljskoj kući, nedavno je rezultirao dolaskom policije i hitne pomoći, a kako stoje stvari, priča će svoj epilog dobiti na sudu jer su obje strane podigle privatne tužbe.

Revoltirani podstanar je u nekoliko splitskih Facebook grupa za iznajmljivanje stanova upozorio na stanodavku, koja iznajmljuje dva stana na stanovitoj adresi u Strožancu "nekad preko agencije, nekad privatno", okarakteriziravši je kao psihički neuračunljivu, agresivnu osobu koja "svako malo donosi neke račune i traži neku lovu unaprijed, mijenja podstanare kao čarape, maltretira, ulazi u prostor kad niste u stanu itd."…

Dodao je i kako je njegovu djevojku po licu poprskala suzavcem (priložena je i fotografija) kad su se iseljavali, te je ujedno otkrio i kako su, slijedom svega što se dogodilo, podigli privatnu tužbu "jer našim vlastima treba par stoljeća". U detalje, kad smo stupili u kontakt, nije htio ulaziti upravo zbog nadolazećeg sudskog postupka.

Znatno rječitija bila je pak njegova dojučerašnja stanodavka. U podužem telefonskom razgovoru rekla nam je kako ona sebe smatra žrtvom i optužila podstanarski par za neplaćanje računa u iznosu od preko 500 eura, nedopušteno držanje životinja u stanu, uništavanje namještaja i odbijanje iseljenja nakon dvaput dobivenog otkaza pisanim putem, a u konačnici i fizički napad, zbog čega je reagirala korištenjem suzavca. Pri tom tvrdi kako je njihov odnos bio reguliran ugovorom, a podstanari, koje joj je, prema njezinim riječima, dovela agencija (ne sjeća se koja), uredno prijavljeni. Osim toga, navela je kako je morala "provaljivati u vlastiti stan" (angažirati bravara) jer joj nakon odlaska nisu vratili ključ.

Bilo kako bilo, obje će strane svoju istinu iznositi na sudu, koji će u postupku, među ostalim, dobiti na uvid i policijsku i medicinsku dokumentaciju, te donijeti konačnu odluku tko je koga oštetio u odnosu okončanom na iznimno mučan način. Spomenuti slučaj samo je jedan u nizu sličnih, podjednako teških, u kojima dolazi do pucanja odnosa na relaciji najmodavac - najmoprimac i verbalnih, a katkada i fizičkih obračuna zbog neriješenih razmirica.

Nekad podstanari imaju problem sa stanodavcima koji ne poštuju njihovu privatnost, ne žele ih prijaviti, stalno im podižu stanarinu..., a nekad najmodavci muku muče s neurednim podstanarima, njihovim nagomilanim dugovima za režije, odbijanjem iseljenja… Problema ima na obje strane, a nitko ne zna kome se, osim sudu, obratiti ni kako ostvariti bilo kakvu formalnu zaštitu u slučaju potencijalnog spora.

- I dalje je na snazi stari Zakon o najmu stanova, a da bi se uredio neki odnos između stanodavca i najmoprimca, primjenjuje se i Zakon o obveznim odnosima, Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ili neki treći zakon. No, većina toga mora se riješiti ugovorom o najmu stana. To je privatni ugovor, zato policija u slučaju problema, čim dođe kad je nazovete, traži osobnu iskaznicu i pita kako ste regulirali odnos. Napravi se uviđaj i tu ovlasti policije prestaju, sve ostalo je stvar suda - kaže Nedjeljko Marković, predsjednik udruge "Pragma", koja se, među ostalim, bavi unaprjeđenjem kvalitete stanovanja.

Što kad stanodavca zadesi podstanar iz pakla? Zastarjeli i prilično šturi Zakon o najmu precizno navodi kako vlasnik stana može otkazati ugovor u slučaju neplaćanja stanarine i drugih dogovorenih troškova. No, najmodavac prije otkazivanja mora najprije pismeno opomenuti podstanara da u roku od 30 dana podmiri dugovanja i tako otkloni razloge za otkaz. Iznimno se ugovor može prekinuti bez opomene ako podstanar prekrši ugovor više od dva puta. U oba slučaja, nakon pismenog raskidanja ugovora, podstanar se mora iseliti.

Uobičajeni otkazni rok je tri mjeseca, ali ima slučajeva u kojima zakon propisuje i dulji, do šest mjeseci. Primjerice, ako vlasnik stana namjerava sam početi živjeti u njemu ili useliti svoje potomke, roditelje te osobe koje je prema posebnim propisima dužan uzdržavati, onda može otkazati podstanaru ugovor o najmu na neodređeno ako mu je osigurao drugi odgovarajući stan s pravima najma na neodređeno vrijeme. Prisilno se podstanara može izbaciti i zbog izazivanja štete koju ne popravi u roku od 30 dana, kao i zbog izmjena prostora ili uređaja bez pismene suglasnosti najmodavca. Minimalni otkazni rok u ovom slučaju iznosi 15 dana. Ako polog koji podstanari daju pri useljenju ne pokriva sva dugovanja i naknadu štete, uneseno pokućstvo i druge pokretnine podstanara i članova njegova obiteljskog domaćinstva mogu postati predmet ovrhe - vlasnik stana prilikom iseljenja podstanara može zadržati sve što želi dok ovaj ne podmiri dugovanja ili nadoknadi izazvanu štetu.

---

image

Stručnjaci objašnjavaju kako brzo i legalno iseliti podstanara iz pakla i kako izaći na kraj s problematičnim gazdom

Tom Dubravec/Cropix/Ilustracija
---

A što kad podstanari nalete na gazde iz pakla? Malo toga. Ili zapravo ništa, prepušteni su (ne)sreći. Mogu raskinuti ugovor ako vlasnik stana ne izvršava svoje obveze ili krši njihova prava. Primjerice, ako stanodavac ne želi otkloniti kvarove koji nisu nastali njegovom krivnjom ili ne želi pokriti trošak njihova otklanjanja.

- Kulturu stanovanja, sklapanje ugovora, međusobno odnose, sve smo prepustili tržištu... Svih ovih godina, otkako se govori o ovoj temi, ništa se nije promijenilo. U najavi je izrada Stambene strategije Republike Hrvatske, rečeno je, koliko znamo, da će jednim dijelom biti reguliran i odnos najmodavac - najmoprimac. Ali to je na razini tračeva, niti imamo materijale niti znamo tko to radi - kaže predsjednik udruge "Pragma" po tko zna koji put ponavljajući kako važeći zakon ne prati moderne trendove u stanovanju i ne predviđa sve životne situacije koje nosi podstanarski status, a koje su često uvjetovane tržišnim uvjetima, financijskom snagom najmoprimaca, kulturom stanovanja i općenito kulturom življenja u jednoj zajednici.

Za izbjegavanje dugoročnog rješavanja potencijalnih zamki i problema u odnosu najmodavac - najmoprimac zasad je najefikasnije potpisati ugovor o najmu i solemnizirati ga kod javnog bilježnika, smatra Danijela Čaleta, vlasnica splitske agencije "Imperium nekretnine". Naravno, takvo što poskupljuje troškove sklapanja ugovornog aranžmana, pa spomenuta praksa, dodaje, još nije zaživjela u slučaju iznajmljivanja stanova (godišnje ih u njezinoj agenciji zabilježe samo četiri, pet) iako je uobičajena kada je u pitanju najam poslovnih prostora.

- Kako brzinski raskinuti trajno narušen odnos na relaciji najmodavac -najmoprimac? Svaki je slučaj zaseban, pitanje je kako su ga regulirali, postoji li ugovor o najmu stana, postoji li neki interni ugovor...? Ne mora nužno stvar rješavati sud, ako se najmodavac ogradio na način da je napravio solemnizaciju ugovora kod javnog bilježnika. Jedina moguća zaštita da se bez pravnog postupka može izbaciti najmoprimca, ako ne želi napustiti stan svojom voljom, jest solemnizacija ugovora s ovršnom klauzulom, koja, ako se to dogodi, stupa na snagu i u roku mjesec dana može se obaviti kompletno sve. I najmoprimcima - ako imaju bilo kakav problem, a ionako nisu nikako zaštićeni - ide u prilog solemniziran ugovor. Jedino bi to spriječilo da ovakve situacije završe na sudu i skrati se postupak. Troškovi solemnizacije ovise o visini rente, nije jeftino, ali je, u konačnici, isplativo - mišljenja je Čaleta.

U slučaju solemniziranog ugovora postupak, pojašnjava, pokreće javni bilježnik.

- To znači da na teren, u slučaju otkaza podstanarima koji ne žele napustiti stan, izlaze policija, sudski vještak i javni bilježnik. Jedino u toj situaciji nešto se može poduzeti odmah, sve ostalo je pravni postupak. Naravno, funkcionira i taj put, ali je dugoročno teže. Ako netko ima normalan ugovor o najmu stana, prijavljen Poreznoj upravi i ovjeren kod javnog bilježnika, ide sudski spor, a znate koliko to traje, godinu, dvije i tri ili čak do pet. I tek onda se dobije sudska odluka da se tog podstanara izbaci van. Ponavljam, to je dugoročan proces - kaže Danijela Čaleta.

---

Dva spora dnevno

Otprilike dva dnevno - toliko je stambenih sporova radi iseljenja prošle godine pokrenuto na hrvatskim sudovima, a neriješenih je, prema posljednjim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, do kraja 2023. ostalo više od tisuću, a među njima i oni koji datiraju iz prethodnih godina. Riječ je o sporovima u kojima vlasnici nekretnina tuže najmoprimce jer ih, usprkos potpisanim ugovorima i plaćanju poreza, ne mogu iseliti iz svog stana, iako im ne plaćaju stanarinu ni režije.

Jedini put da vlasnik stana vrati nekretninu u svoje ruke je sud. Do kraja studenog to je napravilo 518 najmodavaca. Na sudovima se u 2023. ukupno vodilo 1470 stambenih sporova jer su 952 predmeta započeta ranijih godina. Sporovi, koji su, na kraju, riješeni u prošloj godini u prosjeku su trajali 564 dana, a riješeno ih je 469, što znači da su vlasnici na svoje stanove u prosjeku čekali godinu i pol dana.

---

---

Što ako ni nakon otkaznog roka ne želi izaći?

U situacijama kada podstanar ne želi izaći iz stana otkazni rok može se razlikovati od spomenutih 15 dana pa sve do šest mjeseci. No, što ako ni nakon isteka tog vremena podstanar ne želi napustiti nekretninu?

Zakon je precizan - rješenje je privatna tužba:

"Ako se najmoprimac ne iseli iz stana u otkaznom roku, odnosno u roku koji je odredio najmodavac u slučaju iz članka 20. ovoga zakona, najmodavac može nadležnom sudu podnijeti tužbu za iseljenje najmoprimca."

Navodi se kako će pokrenuta tužba za iseljenje biti vođena kao hitan postupak, a dobro znamo što to znači u RH.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/Ilustracija Tom Dubravec/Cropix/Ilustracija
Cropix/Ilustracija

Kod dramatičnog razlaza stanodavke iz Strožanca i para reagirala je i policija i hitna. No, postoji legalan način za brzo iseljenje podstanara...

Tom Dubravec/Cropix/Ilustracija

Stručnjaci objašnjavaju kako brzo i legalno iseliti podstanara iz pakla i kako izaći na kraj s problematičnim gazdom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/dramatican-razlaz-gazdarice-i-podstanara-on-nju-sakom-ona-uzvratila-suzavcem-koji-je-legalan-nacin-za-brzo-iseljenje-1370294 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c50ac81d41f815260316c9341b2d89395990fb8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dramati%C4%8Dan+razlaz+gazdarice+i+podstanara%3A+on+nju+%C5%A1akom%2C+ona+uzvratila+suzavcem.+Koji+je+legalan+na%C4%8Din+za+brzo+iseljenje%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdramatican-razlaz-gazdarice-i-podstanara-on-nju-sakom-ona-uzvratila-suzavcem-koji-je-legalan-nacin-za-brzo-iseljenje-1370294 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdramatican-razlaz-gazdarice-i-podstanara-on-nju-sakom-ona-uzvratila-suzavcem-koji-je-legalan-nacin-za-brzo-iseljenje-1370294 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što kažu stručnjaci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitšto kažu stručnjaci

Dramatičan razlaz gazdarice i podstanara: on nju šakom, ona uzvratila suzavcem. Koji je legalan način za brzo iseljenje?

Piše Mirela Goreta
7. ožujka 2024. - 21:59
Kod dramatičnog razlaza stanodavke iz Strožanca i para reagirala je i policija i hitna. No, postoji legalan način za brzo iseljenje podstanara...Cropix/Ilustracija

Dramatičan razlaz stanodavke iz Strožanca i para (podaci poznati redakciji), koji je jedno vrijeme živio u podstanarstvu u njezinoj obiteljskoj kući, nedavno je rezultirao dolaskom policije i hitne pomoći, a kako stoje stvari, priča će svoj epilog dobiti na sudu jer su obje strane podigle privatne tužbe.

Revoltirani podstanar je u nekoliko splitskih Facebook grupa za iznajmljivanje stanova upozorio na stanodavku, koja iznajmljuje dva stana na stanovitoj adresi u Strožancu "nekad preko agencije, nekad privatno", okarakteriziravši je kao psihički neuračunljivu, agresivnu osobu koja "svako malo donosi neke račune i traži neku lovu unaprijed, mijenja podstanare kao čarape, maltretira, ulazi u prostor kad niste u stanu itd."…

Dodao je i kako je njegovu djevojku po licu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:51