StoryEditorOCM
ZagoraJure Domazet Lošo

Tko je slavodobitnik Sinjske alke? Radi u MUP-ovoj specijalnoj interventnoj jedinici, otac mu je bio alkarski momak...

Piše Toni Paštar
4. kolovoza 2024. - 23:28

Slavodobitnik 309. Sinjske alke je Jure Domazet Lošo sa 6 punata. Na ovogodišnjim alkarskim svečanostima Domazet Lošo došao je do dvostruke pobjede.

U petak je osvojio svoju drugu Baru, a u nedjelju je na svom junačkom koplju prvi put ponio slavodobitnički plamenac hrvatske trobojnice koju mu je na koplje, uz izrečene čestitke, privezao alkarski vojvoda Mario Šušnjara. Poslije dvije trke tri alkara, Domazet Lošo, Tino Radanović i Bože Mandac imali su po četiri punta, a ostalih 14 alkara 3 i manje. U trećoj trci do ukupno pet punata došli su Ivo Zorica i Stipe Bogdan.

Kada je došao red na trojku s četiri punta prvi je startao Tino Radanović i pogodio "u ništa". Drugi je sa starta krenuo Jure Domazet Lošo i pogodio "u dva" te poveo s ukupno 6 punata. Kada je startao Bože Mandac cijelo gledalište podiglo se na noge. Koplje Bože Mandaca pogodilo je "u jedan" pa je Domazet Lošo postao slavodobitnik sa 6 punata. Jure Domazet Lošo rođen je 1987. godine u Sinju.

Debitirao na 292. Sinjskoj alci

Zaposlenik je MUP-a u specijalnoj interventnoj jedinici policije BATT Split. Kao pratitelj barjaka debitirao je na 292. Sinjskoj alci kada se od alkarske povorke oprostio njegov otac Petar, dugogodišnji markantni alkarski momak. Domazet Lošo je oženjen i otac je dvojice sinova. Svojim dvjema Barama pridružio je najdraži trofej, slavodobitnički plamenac. Do slavodobitništva je došao jašući na konju Rafael Santi iz Alkarske ergele.

Alkarski momak pobjednika Bare je 37-ogodišnji dr. sc. Ivan Domazet iz Sinja, liječnik neurokirurg u KBC-u Zagreb, a u momačkoj povorci je prvar.

Slavodobitniku Juri Domazetu Loši i njegovu alkarskom momku pripadaju darovi VAD-a, zlatna plaketa Alke kao i novčana nagrada od 7 tisuća eura. Slavodobitniku i njegovu momku darove je uručio i predsjednik Zoran Milanović. Slavodobitniku je uručio sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom, a njegovu momku jatagan i srebrni prsten s hrvatskim grbom.

image
Nikola Vilic/Cropix

Uručujući im darove Milanović je, uz izrečene čestitke, podsjetio na povijest Alke zabkoju je rekao da je bila fleksibilna, ali nepolitična. Povukao je paralelu između 1715. i 1995. koje povezuje kolovoz i to je, drži, providnost. Ovo danas, kazao je, naša je slava, ali i priznanje prijateljskoj državi Republici Kosovo. Zato je ovdje predsjednica Osmani Sadiru. Alka je radost. Zato se, kazao je Milanović, radujmo i sretno do dogodine.

Sve je počelo u rano nedjeljno jutro. Ustajte Sinjani i Cetinjani! Njima su s takvim pozivom bili upućeni plotuni mačkula sa staroga Grada u samo praskozorje alkarskoga dana dok je Gradska glazba ulicama svirala budnicu.

Ulice kao košnica

Ustajte radi još jednog prisjećanja i odavanja priznanja skupini od 700 branitelja Sinja koji su u kolovozu 1715. godine odoljeli vojnoj sili od 60 tisuća Osmanlija Mustafe paše Ćelića i, uvjereni u nadnaravnu pobjedu po zagovoru Majke od milosti, od tada čašćene kao Gospe Sinjske, obranili slobodu, tu najuzvišeniju vrijednost za svakog čovjeka.

Sinjske ulice i ove alkarske nedjelje bile su poput ljudske košnice.

Do svojih daljnjih rođaka na poklon Gospi, čija je slika u Sinj stigla upravo iz njihova kraja, u nedjelju su došli Ramljaci. U okićenoj kočiji vojvodin ađutant Davor Svalina i njegov alkarski momak Domagoj Delija obišli su čelnike civilne, vojne i crkvene vlasti i u vojvodino ime pozvali ih na 309. Alku. Na mjestu ljutog kolovoškog boja, starome Gradu, u nedjeljno jutro okupili su se potomci branitelja i njihovi prijatelji. Polaganjem vijenca odali su počast svima koji su prije 309 godina dali život za obranu slobode, svim poginulim braniteljima Domovinskog rata kao i svim kroz minula tri stoljeća preminulim alkarima, alkarskim momcima i svim drugim članovima VAD-a.

image
Nikola Vilic/Cropix

Potom je na Gradu održano tradicionalno misno slavlje koje je predvodio prof. dr. sc. don Josip Dukić, koji je potom pred okupljenima održao i sat povijesti o najpoznatijoj sinjskoj bitci.

Svečana povorka

Kada je već minulo podne s Kamička su tri trubača i tri bubnjara pozvali alkare i momke da se u svečanim odorama i sa starim oružjem okupe kod alaj-čauša. Tu je formirana svečana alkarska povorka koja je u veličanstvenom postroju prošla ulicama Sinja, naklonila se i pozdravila Gospu Sinjsku i došla u Alkarske dvore gdje su na tradicionalnom vojvodinom prijemu već bili najviši gosti i uzvanici među kojima, uz domaćine Stipu Jukića, predsjednika VAD-a, gvardijana fra Marinka Vukmana i gradonačelnika Mira Bulja, Zoran Milanović, predsjednik RH i pokrovitelj 309. Sinjske alke, Vsoja Osmani Sadiru, predsjednica Republike Kosovo, Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH i drugi.

Prigodni govor održao je predsjednik VAD-a Stipe Jukić koji je potom predsjedniku Milanoviću i predsjednici Osmani Sadiru uručio darove, zlatnu plaketu Alke. Poslije tradicionalnog fotografiranja gostiju s alkarima i alkarskim momcima na izdvojenom platou Alkarskih dvora vojvoda Šušnjara obavio je posljednju smotru alkarske povorke, a potom se krenulo na trkalište.

Dolazak alkarske povorke na vrh staze alkarskog trkališta najavili su plotuni mačkula sa starog Grada. Kada su se alkari na konjima i njihovi alkarski momci u svečanom dvoredu postrojili s obje strane svečane i vojvodine tribine uslijedilo je intoniranje himne Lijepa naša i minut šutnje za sve poginule branitelje iz 1715. godine, iz Domovinskog rata, za sve preminule alkare i članove VAD-a kao i za prvog hrvatskog predsjednika i počasnog alkarskog vojvodu dr. Franju Tuđmana.

Posebni pozdravi - vatrogascima

Uslijedio je prigodni govor alkarskog vojvode koji je poslije pozdrava upućenog uzvanicima i svim gledateljima posebne pozdrave uputio vatrogascima koji se danima bore s požarima te hrvatskim sportskim vitezovima na pariškoj Olimpijadi. Poslije ovih njegovih riječi gledatelji nisu štedjeli dlanove kroz dugotrajni pljesak.

U nastavku vojvoda je kroz povijesni presjek podsjetio na pobjede iz 1715. u Domovinskom ratu iz kojega je proizišla samostalna i međunarodno priznata Republika Hrvatska. Šušnjara je, osvrćući se na prisutne trendove, pozvao na kritično promišljanje, a ne na slijepu sljedbu postupaka drugih. Pozvao je da se u modu vrati jedinstvo i Hrvatska puna djece. Na kraju je alkarima poželio oštro oko i čvrstu desnicu, a momcima držanje dostojno pradjedova i proglasio nadmetanje za 309. Sinsku alku otvorenim.

Na nedjeljnom nadmetanju za slavodobitnika alkari se nisu iskazali u pogađanju alkarske mete.

Ukupno su u sve tri trke pogodili 63 punta i to svega 3 puta "u sridu", 12 puta "u dva", 30 puta "u jedan", dva puta su pogodili "u ništa", a 4 puta su promašili alkarsku metu. Na 309. alkarskom slavlju uz alkarsko trkalište bilo je okupljeno oko 10 tisuća gledatelja.

image
Nikola Vilic/Cropix

Na kraju nešto osobno...

Potpisniku ovih redaka ovo je bilo 50. izvještavanje sa Sinjske alke. Prvi izvještaj radio sam 1975. za tadašnji Radio Sinj, a onda sve do 309. Alke kao novinarski izvjestitelj nisam preskočio ni jednu alkarsku svečanost.

Uz izvješća s 50 Sinjskih alka još treba pridodati izvještavanje sa Svečane Sinjske alke u Vukovaru i Pokazne Sinjske alke u Badenu kod Beča. Toni Paštar

Državni vrh

Na centralnom mjestu svečane tribine sjedio je Zoran Milanović.

Desno od njega sjedili su Vjosa Osmani Sadiru, predsjednica Republike Kosovo, Milanovićeva supruga Sanja Musić Milanvić, suprug kosovske predsjednice Prindon Sadiru, Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, Bojana Krišto, predsjednica Vijeća ministrara BiH sa suprugom Brankom. Lijevo od predsjednika Milanovića sjedili su dr. Stipe Jukić, predsjednik VAD-a, Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora sa suprugom Sonjom, Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, fra Marinko Vukman, sinjski gvardijan i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

U svečanoj loži još su sjedili potpredsjednici Hrvatskog sabora Ivan Penava i Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednici Vlade i ministri Tomo Medved, Branko Bačić i Josip Dabro, ministri Nina Obuljen Koržinek, Tonći Glavina, Ivan Šipić, Šime Erlić, Goran Grlić Radman i Radovan Fuchs, general pukovnik Tihomir Kundid, načelnik GS OS RH, rektori splitskog, zagrebačkog i mostarskog sveučilišta Dragan Ljutić, Stjepan Laušić i Zoran Tomić, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, splitsko-makarski nadbiskup i metropolita Zdenko Križić i drugi.

Do svečane lože najviši uzvanici stigli su iz dva smjera. S vrha alkarskog trkališta u pratnji većine domaćina došli su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i drugi. Iz smjera Luke do svečane tribine došlo su predsjednik Zoran Milanović i njegova gošća Vjosa Osmani Sadiru, a s njima je bio i gradonačelnik Miro Bulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 13:13