StoryEditorOCM
Obalanisu svi dobrodošli

Spremala se fešta na zogu usred radnog dana, a onda je šef gradske firme naredio zatvaranje vrata novinarima!

Piše Dijana Turić
1. listopada 2024. - 08:51

Novinarski posao jako je zanimljiv, posebno u (ne)prilikama u kojima doživimo izuzetnu bahatost i nekulturu "velikih" šefića i političkih kauboja, ali i građevinaca sumnjivih gazdi, a koji prijete bacanjem u more.

Ovog puta more nam je bilo daleko, a smeće bliže pa smo tako poremetili svečano otvaranje zoga za buće gradske tvrtke ‘‘Makarski komunalac‘‘, dok je otvaranje čajne kuhinje i mini vježbaonice prolongirano jer prostorije još nisu uređene.

Odmah nam je na pamet palo sada popularno otvaranje bankomata i zahoda pa tako stariji pamte kada se krajem 80-ih godina na Autobusnom kolodvoru u Makarskoj svečano rezala vrpca prilikom otvaranja zahoda bivšeg ‘‘Mornara‘‘, a tada je sve začinjeno i bogatim domjenkom i muzikom uživo.

Za ovu svečanost ‘‘Komunalca‘‘ nismo dobili nikakve pozivnice, ali mi se volimo pojaviti tamo gdje nas najmanje očekuju s time da usmene pozivnice za jako bitnu investiciju koja se otvara radnim danom za vrijeme radnog vremena, nisu dobili svi djelatnici ‘‘Komunalca‘‘, uglavnom profitabilne grupe, već samo oni koji spadaju u radnu grupu.

Mjesto radnje je makarski predio Dugiš na kojem se nalazi parking ‘‘Komunalca‘‘ i grupa za hortikulturu, ali i mjesto na koje građani mogu donijeti na deponij granje i suvišno zelenilo.

Otvaranju ovog zanimljivog projekta trebao je biti nazočan i gradonačelnik Zoran Paunović, ali eto, nažalost je bio spriječen.

Nepoželjni gosti

Čim smo se pojavili na zemljištu ‘‘Komunalca‘‘, odmah su nas zaskočili djelatnici radne grupe koji su zabranili fotografiranje, a baš tada se pojavio i Toni Glavičić, šef groblja i radne grupe koji je pred našim očima naredio zatvaranje glavne kapije koja inače mora biti otvorena za građane. Ovdje nije riječ o privatnoj, već gradskoj tvrtki koja se dijelom financira novcem svih građana.

Primjerice, u rujnu je Grad ‘‘Komunalcu‘‘ platio 50 tisuća eura za održavanje zelenila, javnih površina i nerazvrstanih cesta, 104 tisuće eura za usluge čišćenja,iznošenja, odvoza i deponiranja smeća s javno prometne površine tvrtke, 7373 eura za komunalni linijski prijevoz i 1092 eura za interventno skupljanje otpada s javno prometnih površina, a 2325 eura na najam bine, razglasa i rasvjete.

image

Za svečanost su bili pripremljeni i stolovi na kojima se trebalo služiti iće i piće, ali su odjednom nečijom odlukom, uklonjeni i spremljeni u skladište

Ivo Ravlić /Cropix

Vezano za ceremoniju otvaranja zoga za buće, isto je propustio i šef Glavičić koji je otišao, a mi smo čekali svečanost za koju su bili pripremljeni i stolovi na kojima se trebalo služiti iće i piće.

Zog za buće već je bio popunjen djelatnicima uglavnom Glavičićeve radne grupe koji su se rekreirali, a onda su odjednom nečijom odlukom, stolovi uklonjeni i spremljeni u skladište, a svi djelatnici su držali ‘‘jezik za zubima‘‘, očito plašeći se šefa i opstanka na radnom mjestu.

Međutim, kako doznajemo, članovi radne grupe nisu bućali gladni jer su u onom unutrašnjem dijelu u kojem su skrili stolove, bacili na gradele meso i tako je zog za buće zapravo otvoren onako poskrivećki i bez velike pompe.

Investicija u zog, čajnu kuhinju i vježbaonicu nije velika jer su sve svojim rukama radili djelatnici ‘‘Komunalca‘‘, ali je pomalo bizarna bila neslužbena najava o svečanom otvaranju i još bizarnija činjenica da na veselje nisu bili pozvani djelatnici tvrtke koji rade na odvozu smeća i pražnjenju spremnika i koji ‘‘Komunalcu‘ donose profit, dok se radna grupa i hortikultura financiraju iz gradskog proračuna.

Privremeni deponij dobio voditelja

Osim toga, profitabilnu grupu čini 27 djelatnika koji rade na odvozu smeća, a od kojih je 12 vozača i 19 radnika.

Ova grupa je "teglila" tijekom cijelog ljeta kada je posao bio najzahtjevniji i dnevno su odvozili po 50 tona otpada, a inače ‘‘Komunalac‘‘ ima oko 130 radnika u sezoni.

Kako su nam kazali radnici koji rade na odvozu otpada, još nisu dobili niti kabanice i ostalu radnu odjeću, a kamioni su im jako stari.

Međutim, ‘‘Komunalac‘‘ i dalje ima potrebu za radnicima pa je tako nedavno raspisan natječaj za novih pet mjesta i to dvoje pomoćnih radnika na prikupljanju i odvozu otpada, grobara, pomoćnog radnika na reciklažnom dvorištu i vozača teretnog vozila.

Kada se spomene termin "reciklažno dvorište" zanimljivo je da ga ‘‘Komunalac‘‘ uopće nema jer Grad Makarska već par godina traži prigodnu lokaciju, a ona planirana na Voliciji nije realizirana jer je došlo do pobune stanovnika.

Iako pravo reciklažno dvorište u gradskoj tvrtki ne postoji ni fizički ni na službenoj web stranici na kojoj se naziva "privremeno", već na Zagonu postoji samo privremeni deponij koji se službeno naziva ‘‘privremeno reciklažno dvorište‘‘ na kojem je miješani otpad razbacan i po podu i užasno smrdi, a tu je i veliki kontejner koji seli po gradskim kvartovima i koji se naziva "mobilno reciklažno dvorište", ‘‘Komunalac‘‘ je nedavno zaposlio voditelja reciklažnog dvorišta čije radno mjesto zapravo također ne postoji jer još nije dovršena nova sistematizacija radnih mjesta.

Direktor Žičare

Ovo radno mjesto nas je odmah podsjetilo ne nekadašnje društvo ‘‘Žičara Biokovo‘‘ koje je imalo direktora s tim da Makarska još nije ugledala žičaru osim na predizbornim plakatima uoči lokalnih izbora.

Pisana potvrda o tome da ‘‘Komunalac‘‘ nema reciklažno dvorište je i sjednica Gradskog vijeća iz 2019. godine kada je na vlasti bio HDZ, a kada je tadašnja oporbena vijećnica SDP-a, a sadašnja predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić, izrazila skepsu oko reciklažnog dvorišta.

‘‘Na ovome Gradskom vijeću smo čuli da ćemo naše reciklažno dvorište možda dobiti do 2021., ali u to duboko sumnjam, ali evo onda smo u međuvremenu nabavili jedno mobilno reciklažno dvorište‘‘ - kazala je Muhtić prilikom upita o mobilnom dvorištu.

Za ‘‘Komunalac‘‘ je bitno napomenuti i da se osim otpadom, među ostalim, bavi i grobljem, hortikulturom, tržnicom, kružnim javnim prijevozom ‘Giro‘, ali i naplatom javnih zahoda i tuševa čije jedno korištenje košta 0,50 eura.

Obzirom na činjenicu da je ovogodišnja sezona bila izvrsna, očito je da je tvrtka super zaradila od korištenja javnih tuševa po plaži pa se očekuje i to financijsko izvješće.

Izbjegnut štrajk

Bitno je napomenuti i da je prije nepuna dva mjeseca jedva izbjegnut štrajk oko 130 djelatnika ‘‘Komunalca‘‘ koji su s Upravom pregovarali još od siječnja ove godine.

Postupak mirenja trajao je osam dana nakon što Uprava ‘‘Komunalca‘‘ nije prihvatila prijedlog Sindikata radnika u komunalnim, prometnim i srodnim djelatnostima – podružnica "Makarski komunalac" za povećanjem osnovice za obračun plaće sa 700 na 940 eura.

Da Uprava nije usvojila zahtjeve Sindikata, radnici bi imali pravo na legalan štrajk koji je izbjegnut na sastanku na kojem je sudjelovao miritelj Zoran Kačić, sindikalni povjerenik Jurica Kerum i direktorica ‘‘Komunalca‘‘ Antonia Glavina.

Završetak mirenja sa postignutim sporazumom rezultirao je povećanjem osnovice plaće na 910 eura kao i drugih materijalnih prava radnika poput regresa, božićnica i povećanja plaća za noćni i rad nedjeljom, blagdane i prekovremene sate.

Pitanje rada ‘‘Komunalca‘‘ na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća postavio je Petar Kelvišer, vijećnik NLO-a koji je utvrdio da se gradska tvrtka već duže vrijeme suočava s manjkom djelatnika i problemima oko održavanja komunalne infrastrukture.

Kelvišera je zanimalo razmišlja li Grad o uvođenju dodatnih mjera kojima bi stimulirao zapošljavanje dodatnog broja radnika na tim poslovima i kada će se na sjednici Vijeća naći izvješće ‘‘Komunalca‘‘ u okviru kojeg bi ozbiljno razgovarali o problemima koji muče gradsku tvrtku, a time i grad.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik, ‘‘Komunalac‘‘ je napredovao u odnosu na ono što je bilo u prijašnjem mandatu.

- Uveli smo novi način zbrinjavanja otpada koji pokazuje fantastične rezultate po odvojenosti. Fantastično funkcionira i kružni prijevoz, hortikultura, radna grupa.

Ne stoji ova Vaša ocjena u kojoj kažete da su ozbiljni problemi u održavanju komunalne infrastrukture što jednostavno nije točno - zaključio je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 09:23