StoryEditorOCM
ObalaSVJETLA BUDUĆNOSTI

Makarska se bori s gomilama otpada, a gradonačelnik sanja - Ljubljanu; oporba šokira: ‘Imate najezdu, iskaču na katu...‘

Piše Dijana Turić
4. srpnja 2024. - 21:52
Odvajanje papira u odnosu na isti period prošle godine, povećano je za 60 posto, plastike 440 posto, stakla 180 postoIvo Ravlić/Cropix

Problem sa odlaganjem otpada u Makarskoj i to isključivo zbog nesavjesnih građana i turista koji prostor oko polupodzemnih kontejnera zatrpavaju vrećama smeća, umjesto da iste odlože u kontejnere koji se otvaraju uz pomoć kartice, već je pomalo riješen, i to za sada.

Zanimljivo je da je gradska tvrtka ‘‘Makarski komunalac‘‘ evidentirala čak 700 novih korisnika koji do sada nisu bili u sustavu.

image

Gradska tvrtka ‘‘Makarski komunalac‘‘ evidentirala čak 700 novih korisnika koji do sada nisu bili u sustavu

Ovaj uspjeh kao i skorašnju uspostavu video nadzora na 12 lokacija pored kontejnera kao i dogovor sa ugostiteljima i brodarima oko načina prikupljanja mješovitog otpada, pozdravio je vijećnik Petar Kelvišer (NLO).

Kelvišera je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Makarska zanimala izgradnja reciklažnog dvorišta na području Volicije za čiji je projekt prikupljena dokumentacija te je u tijeku ishodovanje građevinske dozvole.

Reciklažno dvorište

Međutim, konkretan odgovor nije dobiven, već je gradonačelnik Zoran Paunović samo kratko kazao kako je reciklažno dvorište u fazi projektiranja, a kada projekt bude gotov, pravovremeno će obavijestiti javnost kao i kada bude ishodovana građevinska dozvola.

Zato je Paunović najavio da će Makarska po pitanju zbrinjavanja otpada, u budućnosti biti na istoj razini kao i Ljubljana te je iznio podatke o uspjehu razdvajanja otpada od početka ove godine.

Kako je kazao, podaci o prikupljanju i zbrinjavanju otpada u Makarskoj su odlični za prvih pet do šest mjeseci.

- Odvajanje papira u odnosu na isti period prošle godine, povećano je za 60 posto, plastike 440 posto, stakla 180 posto, a količina miješanog komunalnog otpada smanjena do 30 posto.

U tom periodu imamo skoro 700 novih korisnika koji do sada godinama uopće nisu bili evidentirani u sustavu i nismo ih teretili što znači da smo svi mi ostali građani praktički plaćali njihov otpad.

Novi sustav zbrinjavanja otpada je još uvijek u povojima, a povukao bih paralelu s Ljubljanom koja je meni uzor kako bi u budućnosti trebala Makarska izgledati.

Na dobrom putu

Ljubljana je počela sa zbrinjavanjem otpada ulaskom u EU, čak dvije godine prije, i 20 godina nakon toga oni imaju zavidan sustav među boljima u Europi i moj cilj je da u sljedećih četiri do pet godina dovedemo sustav zbrinjavanja u gradu do te razine - kazao je Paunović dodavši da je Makarska na dobrom putu i svaki sustav koji se nanovo uvodi, ima određene probleme, ali doista treba zahvaliti svim savjesnim građanima koji odvajaju otpad jer je to pokazatelj naše kulture i civilizacijskog dosega.

image

Gradska tvrtka ‘‘Makarski komunalac‘‘ evidentirala čak 700 novih korisnika koji do sada nisu bili u sustavu

- Kamere će doista biti stavljene u sustav krajem lipnja i to je tek početak, a u sljedećoj fazi ćemo instalirati još više kamera na ekološke otoke.

Problem zbrinjavanja otpada na ovom području je prisutan još od vremena zatvaranja odlagališta u Podgori, ali je to zakonski nadležnost Županije od koje nikada nismo dobili pomoć po ovom pitanju - kazao je Paunović.

image

Prema informacijama vijećnika Jure Brkana (HDZ), u Makarskoj nikada nije bila veća najezda štakora i žohara

Cropix

Međutim, prema informacijama vijećnika Jure Brkana (HDZ), u Makarskoj nikada nije bila veća najezda štakora i žohara.

- Građani javljaju da u Makarskoj nikada nije bila veća najezda pantangana i maštrapana pa čak pantagane izlaze iz wc školjke u stanu na 1. katu zgrade.

O tome su građani obavijestili redarstvo i zanima me tko je u Gradu zadužen za deratizaciju i dezinsekciju - upitao je Brkan gradonačelnika uz napomenu da mu se odgovor dostavi u pisanom obliku.

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 21:53