StoryEditorOCM
Receptimale tajne

Kako skuhati odličan gulaš? Za ukusnije meso jednu stvar treba napraviti na samom početku, a evo što je presudno za toč

Piše T. S. M.
16. ožujka 2024. - 12:53

Gulaš je jelo koje svi vole vidjeti na stolu, osim ako imaju nesreću da im kuha netko tko ga ne zna pripremiti kako treba. Žilavo i tvrdo meso, rijedak šug, tanak okus... sve su to odlike gulaša kojeg je bolje prepustiti nekom drugom. Ne samo na uživanje, nego i na kuhanje.

Skuhati dobar gulaš zapravo nije jako komplicirano,  iako ne možeo reći ni da je lako. Treba mu posvetiti određenu dozu truda i vremena, a treba, također, poznavati određena pravila pripreme hrane.

image
Shutterstock

Gulaš je jelo koje se dugo kuha pa će vam za njega odgovarati pozicije mesa pune mišia i opni, koje će se raspasti za vrijeme kuhanja dajući toču onu finu ljepljivost, a kako bi meso bilo osobito ukusno, treba ga natrljati začinima nekih pola sata prije početka kuhanja, kako bi se dobro upili u tkivo.

Za izvrstan toč osigurajte popriličnu količinu luka, nekoć se smatralo da ga je potrebno isto onioliko koliko i mesa, no danas se ta količina obično donekle smanji, te ne zaboravite koncentrat rajčice i crno vino. 

Gulaš od junetine

Sastojci:

800 g junetine
400 g luka
100 g mrkve
50 g celera
30 g mljevene crvene paprike
15 g mljevenog kima
5 g sušene majčine dušice
300 ml crnog vina
2 lista lovora
1 žlica domaće svinjske masti
1 žlica koncentrata rajčice
sol i papar

Priprema:

 Meso narezano na kockice natrljajte crvenom paprikom pa prepecite na svinjskoj masnoći ili ulju, nekoliko puta kako bi se savršeno prepeklo.

Izvadite sve meso, a na masnoći prepržite luk narezan na kockice, potom na njega dodajte ostalo povrće i koncentrat rajčice, promiješajte pa zalijte vinom.

Ubacite meso, kim i majčinu dušicu, a kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte barem dva sata uz povremeno dolijevanje vode.
Zadnjih pola sata ubacite krumpire narezane na kockice, ako želite klasični gulaš, ili mesni umak poslužite uz palentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 15:23