stdClass Object ( [id] => 323275 [title] => Mali rituali i bizarne navike sportaša uoči natjecanja: grudnjaci, amajlije, igrice i udarci [alias] => mali-rituali-i-bizarne-navike-sportasa-uoci-natjecanja-grudnjaci-amajlije-igrice-i-udarci [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ritual 21-godišnjeg kanadskog plivača Santa Condorellija koji prije početke svake utrke pokazuje srednji prst ocu prohujao je svjetskim medijima. Prije svake utrke Condorelli se okrene prema kameri i pokaže srednji prst. Njegov potez je na prvu vrlo ružan prema gledateljima.

No čemu sve to - legenda kaže da je Condorelli, kad je bio mlađi, uvijek bio uplašen na startu. Trema bi ga u potpunosti svladala i ostao bi nepomičan, pa je tati Josephu odmah pala ideja na pamet: "Rekao sam mu dosta! Svaki put kad dođeš na start, opusti se. Nemoj razmišljati o utrci. Pitao me kako da to učini, a ja sam mu odgovorio da pokaže kako ga boli briga. Tako mi je prije jedne utrke uputio pogled prema tribinama i pokazao srednji prst. I to je ostalo sve do danas".

Snježanine cipele

Razbio je Santa tremu, izgleda. No nije to jedini sportaš koji ima svoje rituale, ma koliko on čudni bili. Sjetimo se samo našeg Gorana Ivaniševića i legendarnog osvajanja Wimbledona 2001. godine. Opjevani su svi ti rituali, od Teletubbiesa, pa do čarapa i odlazaka do WC-a i korištenja istog pisoara.

Po pitanju nekih rituala posebno je otvorena u medijima bila naša olimpijka u streljaštvu Snježana Pejčić.

Broncu je osvojila u Pekingu, u Riju se još natječe, a o svojim 'pripremama' govori bez dlake na jeziku: "Nekad je bilo prva desna čarapa, desna cipela, ali to je uzelo toliko maha da je postalo važnije od pucanja. Onda shvatiš da nisi taj dan pucala loše zato što si prvo obula lijevu cipelu. Naravno, nisam sve izbacila, ali sada ipak lakše dišem. Pljunut ću ako mačka pređe preko puta, ne prolazim ispod ljestava, ispod putokaza na dva stupa nikad ne prolazim".

Ako mislite da su to pojedinačni slučajevi, pitanje rituala, grdno se varate, povijest praznovjerja u sportu je dugačka. Gotovo nema sportaša koji nema neki svoj sitni ritual, ponavljajući događaj, samo - ne vole svi o tome pričati. No sigurno je prema istraživanjima da je barem 80 posto sportaša sklono imati neko svoje obilježje, koje je naposljetku samo njima posebno važno, a mnogi ga sa strane niti ne primjećuju.

Uvijek pred izlazak na borilište svaki sportaš uradi nešto u što vjeruje da može pridonijeti boljoj igri i pobjedi. To su neka mala pravila i uvjerenja koja sportaši nerado krše.

Teoretičari zavjere će u pripremama sprintera Usaina Bolta i njegovu načinu proslave pobjeda uočiti koketiranje s okultnim ritualima. Postoji čitava kompilacija materijala koji 'dokazuju' kako ono što Bolt radi nije s Božje strane. Poput, primjerice, prsta na usnama pred start koji je zapravo "Horusov zavjet šutnje" pa do proslave pobjede u stavu Pazuzu, sumerski "kako gore, tako dolje".

Ljubljenje amajlije

Ako mislite da je to zastrašujuće onda ćemo vas upoznati s načinom na koji se priprema najveći sportaš današnjice, plivač Michael Phelps koji je sakupio 26 olimpijskih odličja. Phelps je na Igrama u Ateni redovno gledao film "Miracle", četiri godine kasnije u Pekingu je gledao dokumentarac "Planet Earth".

Potom je obavezno meditirao uz mantru "sad sam spreman za sve što mi se nađe na putu". Potom je obavezno 20 minuta slušao rap muziku, u početku Eminema, potom Lil Wayne, Ricka Rossa, Young Jezzyja i Jay-Z-ja.

Kraj rituala odvijao se pred sam početak utrke kada bi stao između startnih blokova i to točno četiri minute da bi se nakon predstavljanja penjao na svoj blok i potom silazio s njega. Obavezno bi rukama zamahnuo tri puta i tek onda krenuo na start.

NBA zvijezda i košarkaški reprezentativac SAD-a Kevin Durant obavezno na dan utakmice igra maraton na Playstation NBA 2K i to s bratom. Inače igranje videoigrica spada pod Durantov obavezni program kako bi se zaštitio od stresa.

Novak Đoković se uz meditiranje, prakticiranje joge i tai-chija, posvetio dosta zdravoj hrani. Čim ustane ujutro obavezno najprije popije čašu mlake vode. Mlaku vodu inače pije cijeli dan u velikim količina. Tenisač svjetskog kalibra jede manuka med s Novog Zelanda koji pčele rade od manuka biljke, gusto razgranatog autohtonog grma s dalekog Pacifika. Izbjegava mlijeko i mliječne proizvode, ne pije alkohol, spava osam sati dnevno...

Teško je reći u kojemu je sportu najviše praznovjerja, možda je u pojedinačnim sportovima tek više malih znakova vidljivije. Činjenica je da nema nogometne utakmice na kojoj se ne može vidjeti kako pojedini igrači ljube neku svoju amajliju pred izlazak na teren ili po postizanju gola. U tenisu se pak i od običnog udaranja loptice mogu uočiti ponovljene radnje.

Posao za psihologe

Kada su takvi rituali u pitanju posla imaju i psiholozi... Smatra se kako je osnova praznovjerja nepoznavanje prave prirode stvari i neprikladno objašnjavanje određenih pojmova i situacija na osnovi vjerovanja da su oni međusobno povezani, odnosno da su pod utjecajem neke nadnaravne sile.

Prema drugoj definiciji, pokušavanje shvaćanja nekih stvari koje su izvan naše moći shvaćanja ili pokušavanje dokazivanja da u određenim stvarima postoje dublja značenja smatra se praznovjerjem.

Mnogi su stručnjaci s polja psihologije radili na ovim slučajevima, eksperimentirali i sa životinjama (golubovi, miševi, majmuni...) kod kojih su pronalazili iste uzorke ponašanja. Prema nekim teorijama sportaši podsvjesno osjećaju veći pritisak, jer takve ponovljene radnje obično vežu uz uspjeh.

Neki rituali mogu im pomoći da se opuste i 'dođu u zonu', ali neki jednostavno nemaju smisla. Odgovor na pitanje zašto se držimo svojih navika i praznovjerja, vrlo je jednostavan. Naši zakržljali ili životinjski dijelovi mozga ne žele nam dopustiti da riskiramo spoznaju što bi nam se moglo dogoditi da slučajno promijenimo sebe ili svoje obrasce ponašanja.

Iako su često iracionalni, rituali su zapravo mehanizmi kojima nas naš mozak štiti od sebe samih. Donose emocionalno olakšanje, hrabrost i dodatnu vjeru u sebe.

Kineska sretna osmica

Kao vrhunac sportskog praznovjerja, svakako je važno izdvojiti Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, koje su počele 8. kolovoza u 8 sati i 8 minuta. Naime, osmica je u Kini sretan broj, pa organizatori nisu slučajno odlučili Igre otvoriti baš toga datuma, a potrudili su se i da satnica odgovara. Njihov je izbor termina početka Igara trebao predstavljati sigurnost, da će tako velika i značajna manifestacija proteći u najboljem redu.

Grudnjaci i udarci

Guttmannovo prokletstvo

Jedna od najpoznatijih nogometnih kletvi je svakako ona koja je 'dohvatila' portuglasku Benficu nakon što ih je prokleo Bela Guttmann, mađarski Židov i po mnogima najveći trener 60-ih godina prošlog stoljeća. Kad je 1961. i 1962. godine s Benficom osvojio dva naslova prvaka Europe Guttmann je zatražio razgovor kod čelnika kluba - povećanje plaće.

Nakon što je njegov zahtjev odbijen, napustio je klub uz riječi: "Bez mene sljedećih 100 godina nećete osvojiti europski trofej".

Portugalci očito tada nisu dobro shvatili ovu kletvu, međutim činjenica je da su do danas bez europskog trofeja iako su igrali pet finala Kupa prvaka, finale Kupa UEFA, dvaput u finalu Europske lige, dva puta finale Interkontinentalnog kupa. Stalno blizu, nikada do trofeja.

Legendarni Guttmann je preminuo 1981. godine, pokopan je na židovskom groblju u Beču i od tada je taj grob postao mjesto hodočašća navijača Benfice. Čak je prije finala protiv Milana 1990. godine u Beču, legendarni, danas pokojni Eusebio otišao na grob moliti Guttmanna za oproštaj. Kletva još stoji, već punih - 54 godine.

Bizarne navike

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAZNOVJERJE ILI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-08-15 12:46:31 [created_by] => 3199 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-08-17 16:06:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-08-15 13:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10583 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/08/15/2016-08-15T020215Z_1731175927_RIOEC8F05NOTX_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-100M.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "2016-08-15T020215Z_1731175927_RIOEC8F05NOTX_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-100M" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x667" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15487609 Threads: 4 Questions: 3201504540 Slow queries: 7207067 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236004257 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/mali-rituali-i-bizarne-navike-sportasa-uoci-natjecanja-grudnjaci-amajlije-igrice-i-udarci-323275 [printLink] => /mozaik/zivot/mali-rituali-i-bizarne-navike-sportasa-uoci-natjecanja-grudnjaci-amajlije-igrice-i-udarci-323275?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 362297 [name] => praznovjerje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => praznovjerje [link] => /tag/praznovjerje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251279 [name] => sportaši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sportasi [link] => /tag/sportasi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAZNOVJERJE ILI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mali rituali i bizarne navike sportaša uoči natjecanja: grudnjaci, amajlije, igrice i udarci [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3199 [name] => Robert Radica [username] => robert-radica [email] => robert-radica@sd.hr [password] => $2y$10$spMeJSNS1kDesrXuOTyCNOgAt89WFIxuCgdF0BPBnyEcAbP180HNC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/robert-radica-3199 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1717 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f828e17e708f36d4850c05932a261cba?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/15/2016-08-15T020215Z_1731175927_RIOEC8F05NOTX_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-100M.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 2016-08-15T020215Z_1731175927_RIOEC8F05NOTX_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-100M [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/15/2016-08-15T020215Z_1731175927_RIOEC8F05NOTX_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-100M.jpg [title] => 2016-08-15T020215Z_1731175927_RIOEC8F05NOTX_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-100M ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ritual 21-godišnjeg kanadskog plivača Santa Condorellija koji prije početke svake utrke pokazuje srednji prst ocu prohujao je svjetskim medijima. Prije svake utrke Condorelli se okrene prema kameri i pokaže srednji prst. Njegov potez je na prvu vrlo ružan prema gledateljima.

No čemu sve to - legenda kaže da je Condorelli, kad je bio mlađi, uvijek bio uplašen na startu. Trema bi ga u potpunosti svladala i ostao bi nepomičan, pa je tati Josephu odmah pala ideja na pamet: "Rekao sam mu dosta! Svaki put kad dođeš na start, opusti se. Nemoj razmišljati o utrci. Pitao me kako da to učini, a ja sam mu odgovorio da pokaže kako ga boli briga. Tako mi je prije jedne utrke uputio pogled prema tribinama i pokazao srednji prst. I to je ostalo sve do danas".

Snježanine cipele

Razbio je Santa tremu, izgleda. No nije to jedini sportaš koji ima svoje rituale, ma koliko on čudni bili. Sjetimo se samo našeg Gorana Ivaniševića i legendarnog osvajanja Wimbledona 2001. godine. Opjevani su svi ti rituali, od Teletubbiesa, pa do čarapa i odlazaka do WC-a i korištenja istog pisoara.

Po pitanju nekih rituala posebno je otvorena u medijima bila naša olimpijka u streljaštvu Snježana Pejčić.

Broncu je osvojila u Pekingu, u Riju se još natječe, a o svojim 'pripremama' govori bez dlake na jeziku: "Nekad je bilo prva desna čarapa, desna cipela, ali to je uzelo toliko maha da je postalo važnije od pucanja. Onda shvatiš da nisi taj dan pucala loše zato što si prvo obula lijevu cipelu. Naravno, nisam sve izbacila, ali sada ipak lakše dišem. Pljunut ću ako mačka pređe preko puta, ne prolazim ispod ljestava, ispod putokaza na dva stupa nikad ne prolazim".

Ako mislite da su to pojedinačni slučajevi, pitanje rituala, grdno se varate, povijest praznovjerja u sportu je dugačka. Gotovo nema sportaša koji nema neki svoj sitni ritual, ponavljajući događaj, samo - ne vole svi o tome pričati. No sigurno je prema istraživanjima da je barem 80 posto sportaša sklono imati neko svoje obilježje, koje je naposljetku samo njima posebno važno, a mnogi ga sa strane niti ne primjećuju.

Uvijek pred izlazak na borilište svaki sportaš uradi nešto u što vjeruje da može pridonijeti boljoj igri i pobjedi. To su neka mala pravila i uvjerenja koja sportaši nerado krše.

Teoretičari zavjere će u pripremama sprintera Usaina Bolta i njegovu načinu proslave pobjeda uočiti koketiranje s okultnim ritualima. Postoji čitava kompilacija materijala koji 'dokazuju' kako ono što Bolt radi nije s Božje strane. Poput, primjerice, prsta na usnama pred start koji je zapravo "Horusov zavjet šutnje" pa do proslave pobjede u stavu Pazuzu, sumerski "kako gore, tako dolje".

Ljubljenje amajlije

Ako mislite da je to zastrašujuće onda ćemo vas upoznati s načinom na koji se priprema najveći sportaš današnjice, plivač Michael Phelps koji je sakupio 26 olimpijskih odličja. Phelps je na Igrama u Ateni redovno gledao film "Miracle", četiri godine kasnije u Pekingu je gledao dokumentarac "Planet Earth".

Potom je obavezno meditirao uz mantru "sad sam spreman za sve što mi se nađe na putu". Potom je obavezno 20 minuta slušao rap muziku, u početku Eminema, potom Lil Wayne, Ricka Rossa, Young Jezzyja i Jay-Z-ja.

Kraj rituala odvijao se pred sam početak utrke kada bi stao između startnih blokova i to točno četiri minute da bi se nakon predstavljanja penjao na svoj blok i potom silazio s njega. Obavezno bi rukama zamahnuo tri puta i tek onda krenuo na start.

NBA zvijezda i košarkaški reprezentativac SAD-a Kevin Durant obavezno na dan utakmice igra maraton na Playstation NBA 2K i to s bratom. Inače igranje videoigrica spada pod Durantov obavezni program kako bi se zaštitio od stresa.

Novak Đoković se uz meditiranje, prakticiranje joge i tai-chija, posvetio dosta zdravoj hrani. Čim ustane ujutro obavezno najprije popije čašu mlake vode. Mlaku vodu inače pije cijeli dan u velikim količina. Tenisač svjetskog kalibra jede manuka med s Novog Zelanda koji pčele rade od manuka biljke, gusto razgranatog autohtonog grma s dalekog Pacifika. Izbjegava mlijeko i mliječne proizvode, ne pije alkohol, spava osam sati dnevno...

Teško je reći u kojemu je sportu najviše praznovjerja, možda je u pojedinačnim sportovima tek više malih znakova vidljivije. Činjenica je da nema nogometne utakmice na kojoj se ne može vidjeti kako pojedini igrači ljube neku svoju amajliju pred izlazak na teren ili po postizanju gola. U tenisu se pak i od običnog udaranja loptice mogu uočiti ponovljene radnje.

Posao za psihologe

Kada su takvi rituali u pitanju posla imaju i psiholozi... Smatra se kako je osnova praznovjerja nepoznavanje prave prirode stvari i neprikladno objašnjavanje određenih pojmova i situacija na osnovi vjerovanja da su oni međusobno povezani, odnosno da su pod utjecajem neke nadnaravne sile.

Prema drugoj definiciji, pokušavanje shvaćanja nekih stvari koje su izvan naše moći shvaćanja ili pokušavanje dokazivanja da u određenim stvarima postoje dublja značenja smatra se praznovjerjem.

Mnogi su stručnjaci s polja psihologije radili na ovim slučajevima, eksperimentirali i sa životinjama (golubovi, miševi, majmuni...) kod kojih su pronalazili iste uzorke ponašanja. Prema nekim teorijama sportaši podsvjesno osjećaju veći pritisak, jer takve ponovljene radnje obično vežu uz uspjeh.

Neki rituali mogu im pomoći da se opuste i 'dođu u zonu', ali neki jednostavno nemaju smisla. Odgovor na pitanje zašto se držimo svojih navika i praznovjerja, vrlo je jednostavan. Naši zakržljali ili životinjski dijelovi mozga ne žele nam dopustiti da riskiramo spoznaju što bi nam se moglo dogoditi da slučajno promijenimo sebe ili svoje obrasce ponašanja.

Iako su često iracionalni, rituali su zapravo mehanizmi kojima nas naš mozak štiti od sebe samih. Donose emocionalno olakšanje, hrabrost i dodatnu vjeru u sebe.

Kineska sretna osmica

Kao vrhunac sportskog praznovjerja, svakako je važno izdvojiti Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, koje su počele 8. kolovoza u 8 sati i 8 minuta. Naime, osmica je u Kini sretan broj, pa organizatori nisu slučajno odlučili Igre otvoriti baš toga datuma, a potrudili su se i da satnica odgovara. Njihov je izbor termina početka Igara trebao predstavljati sigurnost, da će tako velika i značajna manifestacija proteći u najboljem redu.

Grudnjaci i udarci

Guttmannovo prokletstvo

Jedna od najpoznatijih nogometnih kletvi je svakako ona koja je 'dohvatila' portuglasku Benficu nakon što ih je prokleo Bela Guttmann, mađarski Židov i po mnogima najveći trener 60-ih godina prošlog stoljeća. Kad je 1961. i 1962. godine s Benficom osvojio dva naslova prvaka Europe Guttmann je zatražio razgovor kod čelnika kluba - povećanje plaće.

Nakon što je njegov zahtjev odbijen, napustio je klub uz riječi: "Bez mene sljedećih 100 godina nećete osvojiti europski trofej".

Portugalci očito tada nisu dobro shvatili ovu kletvu, međutim činjenica je da su do danas bez europskog trofeja iako su igrali pet finala Kupa prvaka, finale Kupa UEFA, dvaput u finalu Europske lige, dva puta finale Interkontinentalnog kupa. Stalno blizu, nikada do trofeja.

Legendarni Guttmann je preminuo 1981. godine, pokopan je na židovskom groblju u Beču i od tada je taj grob postao mjesto hodočašća navijača Benfice. Čak je prije finala protiv Milana 1990. godine u Beču, legendarni, danas pokojni Eusebio otišao na grob moliti Guttmanna za oproštaj. Kletva još stoji, već punih - 54 godine.

Bizarne navike

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
2016-08-15T020215Z_1731175927_RIOEC8F05NOTX_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-100M
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/mali-rituali-i-bizarne-navike-sportasa-uoci-natjecanja-grudnjaci-amajlije-igrice-i-udarci-323275 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6bb9210e21b589da365be29d9c185a93b4b8be9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mali+rituali+i+bizarne+navike+sporta%C5%A1a+uo%C4%8Di+natjecanja%3A+grudnjaci%2C+amajlije%2C+igrice+i+udarci&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmali-rituali-i-bizarne-navike-sportasa-uoci-natjecanja-grudnjaci-amajlije-igrice-i-udarci-323275 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmali-rituali-i-bizarne-navike-sportasa-uoci-natjecanja-grudnjaci-amajlije-igrice-i-udarci-323275 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAZNOVJERJE ILI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPRAZNOVJERJE ILI?

Mali rituali i bizarne navike sportaša uoči natjecanja: grudnjaci, amajlije, igrice i udarci

15. kolovoza 2016. - 15:47
2016-08-15T020215Z_1731175927_RIOEC8F05NOTX_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-100M

Ritual 21-godišnjeg kanadskog plivača Santa Condorellija koji prije početke svake utrke pokazuje srednji prst ocu prohujao je svjetskim medijima. Prije svake utrke Condorelli se okrene prema kameri i pokaže srednji prst. Njegov potez je na prvu vrlo ružan prema gledateljima.

No čemu sve to - legenda kaže da je Condorelli, kad je bio mlađi, uvijek bio uplašen na startu. Trema bi ga u potpunosti svladala i ostao bi nepomičan, pa je tati Josephu odmah pala ideja na pamet: "Rekao sam mu dosta! Svaki put kad dođeš na start, opusti se. Nemoj razmišljati o utrci. Pitao me kako da to učini, a ja sam mu odgovorio da pokaže kako ga boli briga. Tako mi je prije jedne utrke uputio pogled prema tribinama i pokazao srednji prst. I to je ostalo sve do danas".

Snježanine cipele

Razbio je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:17