stdClass Object ( [id] => 1163355 [title] => Koja će se ženska imena ‘nositi‘ u sezoni proljeće - zima 2022., kako ih odabrati i na što sve treba misliti? Ova su najpopularnija [alias] => koja-ce-se-zenska-imena-nositi-u-sezoni-proljece-zima-2022-kako-ih-odabrati-i-na-sto-sve-treba-misliti-ova-su-najpopularnija [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koje ime dati ženskom djetetu? Postoje razna tradicionalna, neobična, rijetka i egzotična imena za djevojčice, a na ovom popisu imena možeš pronaći najljepša ženska imena za 2022. godinu koja će ti poslužiti kao inspiracija i pomoć pri odabiru savršenog imena za tvoju bebu.

Kad tražimo ime za bebu, bezbroj je opcija, a odabir imena naravno ovisi o željama budućih roditelja. Na izbor utječe tradicija, moda, obitelj, mjesto življenja, vjerski kalendar i mnoge druge stvari. Ako čekaš djevojčicu, na ovom popisu imena možeš pronaći inspiraciju za nježna i moderna ženska imena za 2022. godinu, piše Miss mama.

Zašto je odabir imena važan?

Odabir imena bebe je uzbudljiva i velika stvar za sve roditelje. Roditelji zaljubljeni u svoju bebu, svojoj maloj okruglici žele dati "ime koje zaslužuje". A koliko je odabir imena važan, znaju i znanstvenici.

"Ime može imati duboke i trajne posljedice na život djeteta", kaže David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom Sveučilištu Northwestern koji je istraživao utjecaj imena na djecu.

Kao što ponekad stječemo prve dojmove o osobi na temelju govora ili načina odijevanja, isto tako, često nesvjesno, stav stvaramo na temelju imena. Znanstvenici tvrde kako ime stvara imidž osobe i utječe na reakcije okoline.

U današnje vrijeme nije rijetkost odabrati ime koje je globalno prihvaćeno s obzirom na to da sve manje živimo i radimo u zemlji u kojoj smo se rodili, a savjet je i da ime bude zvučno, pamtljivo te lako razumljivo.

---

image
Izbjegavaj prolazne trendove, pripazi da ime odgovora prezimenu i da u kombinaciji zvuče skladno i melodično, Izbjegavaj odabir imena koje se rimuje s prezimenom..., dio su savjeta stručnjaka
 
Paun Paunović/Cropix
---

Kako odabrati savršeno žensko ime za bebu?

Pri odabiru imena treba razmisliti i o sljedećem:

Izbjegavaj prolazne trendove.

Pripazi da ime odgovora prezimenu i da u kombinaciji zvuče skladno i melodično.

Zapamti da klasična imena ne moraju biti dosadna.

Pogledaj svoje obiteljsko stablo.

Izbjegavaj odabir imena koje se rimuje s prezimenom.

Prouči značenja imena koje se nalaze na popisu potencijalnih imena.

Preporuka je da uz dugačko prezime ide kratko ime i obrnuto.

Razmotri moguće nadimke i skraćene verzije imena.

U konačnici, trebali biste odabrati ime za djevojčicu koje odgovara vašim roditeljskim instinktima, osobnim uvjerenjima i cjelokupnom osjećaju obiteljskog identiteta.

U nastavku smo izdvojili moderna hrvatska imena za djevojčice sa snažnim značenjima koja ti mogu poslužiti kao inspiracija i pomoć u odabiru savršenog imena za tvoju djevojčicu, piše Miss mama.

Moderna hrvatska ženska imena za 2022. godinu i njihova značenja

Mia - Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria koje znači "velika dama". U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom "mea" znači "moja", "samo jedna".

Lea - Lea je jedna od mnogih različitih ženskih izvedenica muškog imena Leonardo, Leon i Leo. Lea je latinsko ime koje znači "lavica".

Tea - Ovo ime znači "boginja" na grčkom, a nadimak od dužeg imena Teodora.

Maša - Maša je varijanta imena Magdalena ili Marija, a zapravo je ruski nadimak za Mariju i znači "princeza ratnica".

Ema - Kod Hrvata ovo ime uglavnom je uzeto od njemačkog "Emma" koje je izvedeno od germanskog "ermanischen, ermen, ermana, irmana", što znači "cijela, sveobuhvatna, cjelokupna".

Sara - Sara je ime hebrejskog porijekla izvedeno od riječi Sarai, čije je značenje "kneginja, princeza". Na arapskom ovo ime znači "ona koja donosi sreću, vesela i radosna."

Lara - Skraćeno od Larissa koje znači "zaštita" ili od grčke riječi "laros" što znači "slatko".

---

image
 Lana - Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenesenom značenju znači "nježna, prefinjena". Skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako znači "svijetla", glumica i redateljica Lana Barić
 
Neja Markičević/Cropix
---

Lana - Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenesenom značenju znači "nježna, prefinjena". Skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako znači "svijetla".

Nina - Gruzijsko ime: od grčkog naziva za asirski grad Ninos, ujedno i kratica imena Angelina. Na Kečua jeziku "Nina" znači "vatra", "žar".

Hana - Hana je hebrejsko ime koje znači "milost, zahvalnost". Na arapskom ima značenje: "razumijevanje, iskusna pametna žena".

---

image
 Ena - Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači "mir, boginja mira". Na keltskom ima značenje "strastvena ili vatrena". Na irskom ima značenje "zahvalna", glumica Ena Begović
 
Damjan Tadić/Cropix
---

Ena - Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači "mir, boginja mira". Na keltskom ima značenje "strastvena ili vatrena". Na irskom ima značenje "zahvalna".

Ana - Ana potječe iz starohebrejskog "Hannah" koje ima značenje "milost, zahvalnost", što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo "Anna". Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anja i Eta.

Nika - Ime Nika je izvorno grčkog porijekla, a Nika je bila božica pobjede.

Lucija - Ime dolazi od latinske riječi "lux" što znači "svjetlo, sjaj", a inačice imena su Luce, Luciana, Svjetlana, Jasna, Chiara, Klara.

Elena – porijeklo je u grčkoj riječi "hele" u značenju "sunčeva svjetlost, sjajna, blistava"

Korina – ime je izvedeno iz grčke riječi "kore" što znači djevojka

Mateja – ime je hebrejskog porijekla i znači "dar Božji"

---

image
 Mirna – ime koje je izvedeno iz staroslavenske riječi "myrrhna" što znači mirno, blago,  sportska TV novinarka Mirna Zidarić
 
Ivana Nobilo/Cropix
---

Mirna – ime koje je izvedeno iz staroslavenske riječi "myrrhna" što znači mirno, blago

Kaja – ime je skraćenica više imena, poput Katarina, a porijeklo seže od grčke riječi "katharos" što znači čistoća, čistoća emocije

Rita – više je tumačenja značenja ovog imena, a među njima su "uzvišena" i "ona koju Bog ljubi"

Sara – porijeklo imena je u hebrejskoj riječi "sarah" što znači princeza

Tara – ime ima različita značenja u brojnim kulturama, a jedno od njih je zvijezda

Vita – ime izvedeno od latinske riječi "vita" što znači život

Zara – ime je arapskog porijekla i znači sjaj, blještavilo, s kurdskog se prevodi kao zlato, a može se tumačiti i kao izvedenica imena

---

image
Staro slavensko ime Ljupka znači "ljupka, draga", a simbolizira umiljatu i šarmantnu osobu, pjevačica Ljupka Dimitrovska
Barbara Sarić/Cropix
---

Najljepša hrvatska tradicionalna imena i njihova značenja

Adela - Adela je žensko ime koje je u Hrvatskoj bilo najpopularnije dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, a znači "pravedna, poštena, plemenita".

Božena – dolazi od riječi "božja", osobe s tim imenom su poštene, kreativne i duhovno snažne, a drugi oblici imena su Božana i Božica

Cvita – riječ je o ikavskom obliku imena Cvijeta koje je izvedeno od riječi "cvijet", a osobama s tim imenom se pripisuje šarm, dopadljivost i osjećaj za umjetnost

Divna – porijeklo imena je u latinskoj riječi "divina" što znači "božanska, božanstvena", a u skrivenom značenju Divna je dostojanstvena, izražajna, vjerna

Dorja – ime grčkog porijekla koje znači "dar božji, čudo", a drugi oblici imena su Dora, Teodora, Doroteja

Jelka – ime domaćeg porijekla nastalo iz naziva zimzelenog drveta jele, a simbolizira vitkost i eleganciju, a često je u uporabi kao skraćenica imena Jelena

Lika – ime je izvorno hrvatsko i nastalo je prema imenu hrvatske pokrajine Lika, ali ima porijeklo i u Africi gdje znači lijepa, ljupka, briljantna

---

image
 Lada je slavensko ime koje znači "draga" i "supruga", a prema mitologiji je riječ o starohrvatskoj božici ljeta, ljubavi, sklada i ljepote, dramatičarka Lada Kaštelan
 
Ronald Goršić/Cropix
---

Lada – slavensko ime koje znači "draga" i "supruga", a prema mitologiji je riječ o starohrvatskoj božici ljeta, ljubavi, sklada i ljepote

Ljupka – staro slavensko ime koje znači "ljupka, draga", a simbolizira umiljatu i šarmantnu osobu

Mara – jedna od izvedenica imena Marija koje dolazi od hebrejske riječi "Mirjam" što simbolizira čistu i duboku ljubav, a prevodi se i kao "ona koja je voljena"

Margarita – ime je izvedeno od grčke riječi "margarites" što znači "perla, biser", a dodatno značenje je "dijete svjetla"

---

image
Nekadašnje popularno ime Ružica ima svoju skraćenu i malo moderniju varijantu: Ruža - kraljica cvijeća, operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani
Boris Kovačev/Cropix
---

Ruža - Nekadašnje popularno ime Ružica ima svoju skraćenu i malo moderniju varijantu: Ruža - kraljica cvijeća. Ovo romantično ime bilo je najpopularnije tridesetih godina prošlog stoljeća.

Teuta - Teuta je bila slavna ilirska kraljica, a iako je Teuta bilo relativno popularno ime devedesetih godina prošlog stoljeća, ovo kraljevsko ime danas je poprilično rijetko.

Zora - Zora je staro slavensko ime, zapravo starohrvatska božica praskozorja i povečerja. Iako nekad jako često, popularnost ovog imena počela je padati četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Mila - Mila je staro hrvatsko narodno ime koje znači upravo to: "mila i draga", a iako nekad popularno, sve rjeđe se počelo davati djevojčicama nakon 1950. godine.

Zvjezdana – ime koje je nastalo od riječi "zvijezda", simbolizira duh i svjetlost, a prema skrivenom značenju Zvjezdana je zagonetna, velikodušna, jedinstvena, atraktivna, piše Miss mama.

---

Popularna ženska imena u Hrvatskoj


Kod priprema za dolazak bebe jedna od najzabavnijih stvari je zasigurno odabir imena! Mnogi roditelji u Hrvatskoj odlučuju se za tradicionalna imena, koja se već godinama nalaze visoko na ljestvici najpopularnijih imena za djevojčice i dječake.

Statistički prikaz Ministarstva pravosuđa i uprave objavljen u lipnju 2021. otkrio je koja imena roditelji u Hrvatskoj najčešće daju svojoj djeci. Tako je najčešće ime za dječake, u prva tri mjeseca 2021. godine bilo Luka (230), a za djevojčice Mia (131). Uz Luke i Mie, među najpopularnijim imenima za djevojčice su Nika, Ema, Marta i Lucija.

U top 50 najčešće biranih imena za djevojčice, uz već spomenuta imena, nalaze se i imena Sara, Ana, Lea, Elena, Eva, Dora, Marija, Lana, Hana, Lara, Ena, Klara, Petra, Iva, Franka, Emili, Tena, Una, Laura, Nikol, Karla, Vita, Maša i Leona.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako će se mala zvat‘? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kako će se mala zvat‘? 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-28 13:14:52 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-29 10:35:02 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-01-29 10:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 35 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20722090.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714760.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714754.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714756.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/12604520.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20675344.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714838.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714840.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714846.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Vlado Kos\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Barbara Sari\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","\u00a0Ime mo\u017ee imati duboke i trajne posljedice na \u017eivot djeteta. Ime stvara imid\u017e osobe i utje\u010de na reakcije okoline, ka\u017ee prof. David Figlio\u00a0 \u00a0","\u00a0Ena - Ime koje je nastalo od imena Irena (gr\u010dki naziv Eirene) \u0161to zna\u010di \u201dmir, boginja mira\u201d. Na keltskom ima zna\u010denje \u201dstrastvena ili vatrena\u201d. Na irskom ima zna\u010denje \u201dzahvalna\u201d, glumica Ena Begovi\u0107
\n\u00a0","Staro slavensko ime Ljupka zna\u010di \u201dljupka, draga\u201d, a simbolizira umiljatu i \u0161armantnu osobu, pjeva\u010dica Ljupka Dimitrovska","\u00a0Lana - Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenesenom zna\u010denju zna\u010di \u201dnje\u017ena, prefinjena\u201d. Skra\u0107eni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako zna\u010di \u201dsvijetla\u201d, glumica i redateljica Lana Bari\u0107
\n\u00a0","\u00a0Lada je slavensko ime koje zna\u010di \u201ddraga\u201d i \u201dsupruga\u201d, a prema mitologiji je rije\u010d o starohrvatskoj bo\u017eici ljeta, ljubavi, sklada i ljepote, dramati\u010darka Lada Ka\u0161telan
\n\u00a0","\u00a0Mirna \u2013 ime koje je izvedeno iz staroslavenske rije\u010di \u201dmyrrhna\u201d \u0161to zna\u010di mirno, blago,\u00a0 sportska TV novinarka Mirna Zidari\u0107
\n\u00a0","Nekada\u0161nje popularno ime Ru\u017eica ima svoju skra\u0107enu i malo moderniju varijantu: Ru\u017ea - kraljica cvije\u0107a, operna pjeva\u010dica Ru\u017ea Pospi\u0161 Baldani","Izbjegavaj prolazne trendove, pripazi da ime odgovora prezimenu i da u kombinaciji zvu\u010de skladno i melodi\u010dno, Izbjegavaj odabir imena koje se rimuje s prezimenom..., dio su savjeta stru\u010dnjaka
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20722090_1920.jpg":"1920x1080","k_20722090_1280.jpg":"1280x1280","k_20722090_1024.jpg":"1024x1024","k_20722090_640.jpg":"640x640","k_20722090_480.jpg":"480x480","k_20722090_340.jpg":"340x340","k_20722090_220.jpg":"220x220","o_20722090_1280.jpg":"1280x853","o_20722090_1024.jpg":"1024x682","o_20722090_640.jpg":"640x426","o_20722090_480.jpg":"480x320","o_20722090_340.jpg":"340x226","o_20722090_220.jpg":"220x146","h_20722090_1280.jpg":"1280x854","h_20722090_1024.jpg":"1024x683","h_20722090_640.jpg":"640x427","h_20722090_480.jpg":"480x320","h_20722090_340.jpg":"340x227","h_20722090_220.jpg":"220x147","pp_20722090_1280.jpg":"1006x1280","pp_20722090_1024.jpg":"805x1024","pp_20722090_640.jpg":"503x640","pp_20722090_480.jpg":"377x480","pp_20722090_340.jpg":"267x340","pp_20722090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1574x1047","hd_20714760_1920.jpg":"1920x1080","k_20714760_1280.jpg":"1280x1280","k_20714760_1024.jpg":"1024x1024","k_20714760_640.jpg":"640x640","k_20714760_480.jpg":"480x480","k_20714760_340.jpg":"340x340","k_20714760_220.jpg":"220x220","o_20714760_1280.jpg":"1280x851","o_20714760_1024.jpg":"1024x681","o_20714760_640.jpg":"640x425","o_20714760_480.jpg":"480x319","o_20714760_340.jpg":"340x226","o_20714760_220.jpg":"220x146","h_20714760_1280.jpg":"1280x854","h_20714760_1024.jpg":"1024x683","h_20714760_640.jpg":"640x427","h_20714760_480.jpg":"480x320","h_20714760_340.jpg":"340x227","h_20714760_220.jpg":"220x147","pp_20714760_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714760_1024.jpg":"805x1024","pp_20714760_640.jpg":"503x640","pp_20714760_480.jpg":"377x480","pp_20714760_340.jpg":"267x340","pp_20714760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1558x2362","hd_20714754_1920.jpg":"1920x1080","k_20714754_1280.jpg":"1280x1280","k_20714754_1024.jpg":"1024x1024","k_20714754_640.jpg":"640x640","k_20714754_480.jpg":"480x480","k_20714754_340.jpg":"340x340","k_20714754_220.jpg":"220x220","o_20714754_1280.jpg":"1280x1940","o_20714754_1024.jpg":"1024x1552","o_20714754_640.jpg":"640x970","o_20714754_480.jpg":"480x727","o_20714754_340.jpg":"340x515","o_20714754_220.jpg":"220x333","h_20714754_1280.jpg":"1280x854","h_20714754_1024.jpg":"1024x683","h_20714754_640.jpg":"640x427","h_20714754_480.jpg":"480x320","h_20714754_340.jpg":"340x227","h_20714754_220.jpg":"220x147","pp_20714754_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714754_1024.jpg":"805x1024","pp_20714754_640.jpg":"503x640","pp_20714754_480.jpg":"377x480","pp_20714754_340.jpg":"267x340","pp_20714754_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1441","hd_20714756_1920.jpg":"1920x1080","k_20714756_1280.jpg":"1280x1280","k_20714756_1024.jpg":"1024x1024","k_20714756_640.jpg":"640x640","k_20714756_480.jpg":"480x480","k_20714756_340.jpg":"340x340","k_20714756_220.jpg":"220x220","o_20714756_1280.jpg":"1280x960","o_20714756_1024.jpg":"1024x768","o_20714756_640.jpg":"640x480","o_20714756_480.jpg":"480x360","o_20714756_340.jpg":"340x255","o_20714756_220.jpg":"220x165","h_20714756_1280.jpg":"1280x854","h_20714756_1024.jpg":"1024x683","h_20714756_640.jpg":"640x427","h_20714756_480.jpg":"480x320","h_20714756_340.jpg":"340x227","h_20714756_220.jpg":"220x147","pp_20714756_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714756_1024.jpg":"805x1024","pp_20714756_640.jpg":"503x640","pp_20714756_480.jpg":"377x480","pp_20714756_340.jpg":"267x340","pp_20714756_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_12604520_1920.jpg":"1920x1080","k_12604520_1280.jpg":"1280x1280","k_12604520_1024.jpg":"1024x1024","k_12604520_640.jpg":"640x640","k_12604520_480.jpg":"480x480","k_12604520_340.jpg":"340x340","k_12604520_220.jpg":"220x220","o_12604520_1280.jpg":"1280x854","o_12604520_1024.jpg":"1024x683","o_12604520_640.jpg":"640x427","o_12604520_480.jpg":"480x320","o_12604520_340.jpg":"340x227","o_12604520_220.jpg":"220x146","h_12604520_1280.jpg":"1280x854","h_12604520_1024.jpg":"1024x683","h_12604520_640.jpg":"640x427","h_12604520_480.jpg":"480x320","h_12604520_340.jpg":"340x227","h_12604520_220.jpg":"220x147","pp_12604520_1280.jpg":"1006x1280","pp_12604520_1024.jpg":"805x1024","pp_12604520_640.jpg":"503x640","pp_12604520_480.jpg":"377x480","pp_12604520_340.jpg":"267x340","pp_12604520_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1395","hd_20675344_1920.jpg":"1920x1080","k_20675344_1280.jpg":"1280x1280","k_20675344_1024.jpg":"1024x1024","k_20675344_640.jpg":"640x640","k_20675344_480.jpg":"480x480","k_20675344_340.jpg":"340x340","k_20675344_220.jpg":"220x220","o_20675344_1280.jpg":"1280x930","o_20675344_1024.jpg":"1024x744","o_20675344_640.jpg":"640x465","o_20675344_480.jpg":"480x348","o_20675344_340.jpg":"340x247","o_20675344_220.jpg":"220x159","h_20675344_1280.jpg":"1280x854","h_20675344_1024.jpg":"1024x683","h_20675344_640.jpg":"640x427","h_20675344_480.jpg":"480x320","h_20675344_340.jpg":"340x227","h_20675344_220.jpg":"220x147","pp_20675344_1280.jpg":"1006x1280","pp_20675344_1024.jpg":"805x1024","pp_20675344_640.jpg":"503x640","pp_20675344_480.jpg":"377x480","pp_20675344_340.jpg":"267x340","pp_20675344_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1263","hd_20714838_1920.jpg":"1920x1080","k_20714838_1280.jpg":"1280x1280","k_20714838_1024.jpg":"1024x1024","k_20714838_640.jpg":"640x640","k_20714838_480.jpg":"480x480","k_20714838_340.jpg":"340x340","k_20714838_220.jpg":"220x220","o_20714838_1280.jpg":"1280x842","o_20714838_1024.jpg":"1024x673","o_20714838_640.jpg":"640x421","o_20714838_480.jpg":"480x315","o_20714838_340.jpg":"340x223","o_20714838_220.jpg":"220x144","h_20714838_1280.jpg":"1280x854","h_20714838_1024.jpg":"1024x683","h_20714838_640.jpg":"640x427","h_20714838_480.jpg":"480x320","h_20714838_340.jpg":"340x227","h_20714838_220.jpg":"220x147","pp_20714838_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714838_1024.jpg":"805x1024","pp_20714838_640.jpg":"503x640","pp_20714838_480.jpg":"377x480","pp_20714838_340.jpg":"267x340","pp_20714838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20714840_1920.jpg":"1920x1080","k_20714840_1280.jpg":"1280x1280","k_20714840_1024.jpg":"1024x1024","k_20714840_640.jpg":"640x640","k_20714840_480.jpg":"480x480","k_20714840_340.jpg":"340x340","k_20714840_220.jpg":"220x220","o_20714840_1280.jpg":"1280x851","o_20714840_1024.jpg":"1024x681","o_20714840_640.jpg":"640x425","o_20714840_480.jpg":"480x319","o_20714840_340.jpg":"340x226","o_20714840_220.jpg":"220x146","h_20714840_1280.jpg":"1280x854","h_20714840_1024.jpg":"1024x683","h_20714840_640.jpg":"640x427","h_20714840_480.jpg":"480x320","h_20714840_340.jpg":"340x227","h_20714840_220.jpg":"220x147","pp_20714840_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714840_1024.jpg":"805x1024","pp_20714840_640.jpg":"503x640","pp_20714840_480.jpg":"377x480","pp_20714840_340.jpg":"267x340","pp_20714840_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_20714846_1920.jpg":"1920x1080","k_20714846_1280.jpg":"1280x1280","k_20714846_1024.jpg":"1024x1024","k_20714846_640.jpg":"640x640","k_20714846_480.jpg":"480x480","k_20714846_340.jpg":"340x340","k_20714846_220.jpg":"220x220","o_20714846_1280.jpg":"1280x840","o_20714846_1024.jpg":"1024x672","o_20714846_640.jpg":"640x420","o_20714846_480.jpg":"480x315","o_20714846_340.jpg":"340x223","o_20714846_220.jpg":"220x144","h_20714846_1280.jpg":"1280x854","h_20714846_1024.jpg":"1024x683","h_20714846_640.jpg":"640x427","h_20714846_480.jpg":"480x320","h_20714846_340.jpg":"340x227","h_20714846_220.jpg":"220x147","pp_20714846_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714846_1024.jpg":"805x1024","pp_20714846_640.jpg":"503x640","pp_20714846_480.jpg":"377x480","pp_20714846_340.jpg":"267x340","pp_20714846_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7871982 Threads: 2 Questions: 1645737654 Slow queries: 4892274 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111644057 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/koja-ce-se-zenska-imena-nositi-u-sezoni-proljece-zima-2022-kako-ih-odabrati-i-na-sto-sve-treba-misliti-ova-su-najpopularnija-1163355 [printLink] => /mozaik/zivot/koja-ce-se-zenska-imena-nositi-u-sezoni-proljece-zima-2022-kako-ih-odabrati-i-na-sto-sve-treba-misliti-ova-su-najpopularnija-1163355?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656568 [name] => ženska imena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-16 16:13:04 [main_article_id] => 0 [alias] => zenska-imena [link] => /tag/zenska-imena ) [1] => stdClass Object ( [id] => 641880 [name] => 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-22 12:27:04 [main_article_id] => 0 [alias] => 2022 [link] => /tag/2022 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 665049 [name] => značenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-29 11:18:33 [main_article_id] => 0 [alias] => znacenja [link] => /tag/znacenja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 423659 [name] => savjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => savjeti [link] => /tag/savjeti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako će se mala zvat‘? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koja će se ženska imena ‘nositi‘ u sezoni proljeće - zima 2022., kako ih odabrati i na što sve treba misliti? Ova su najpopularnija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20722090.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20722090.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714760.jpg [title] =>  Ime može imati duboke i trajne posljedice na život djeteta. Ime stvara imidž osobe i utječe na reakcije okoline, kaže prof. David Figlio    Vlado Kos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714754.jpg [title] =>  Ena - Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači ”mir, boginja mira”. Na keltskom ima značenje ”strastvena ili vatrena”. Na irskom ima značenje ”zahvalna”, glumica Ena Begović
 
Damjan Tadić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714756.jpg [title] => Staro slavensko ime Ljupka znači ”ljupka, draga”, a simbolizira umiljatu i šarmantnu osobu, pjevačica Ljupka Dimitrovska Barbara Sarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/12604520.jpg [title] =>  Lana - Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenesenom značenju znači ”nježna, prefinjena”. Skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako znači ”svijetla”, glumica i redateljica Lana Barić
 
Neja Markičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20675344.jpg [title] =>  Lada je slavensko ime koje znači ”draga” i ”supruga”, a prema mitologiji je riječ o starohrvatskoj božici ljeta, ljubavi, sklada i ljepote, dramatičarka Lada Kaštelan
 
Ronald Goršić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714838.jpg [title] =>  Mirna – ime koje je izvedeno iz staroslavenske riječi ”myrrhna” što znači mirno, blago,  sportska TV novinarka Mirna Zidarić
 
Ivana Nobilo/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714840.jpg [title] => Nekadašnje popularno ime Ružica ima svoju skraćenu i malo moderniju varijantu: Ruža - kraljica cvijeća, operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani Boris Kovačev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714846.jpg [title] => Izbjegavaj prolazne trendove, pripazi da ime odgovora prezimenu i da u kombinaciji zvuče skladno i melodično, Izbjegavaj odabir imena koje se rimuje s prezimenom..., dio su savjeta stručnjaka
 
Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koje ime dati ženskom djetetu? Postoje razna tradicionalna, neobična, rijetka i egzotična imena za djevojčice, a na ovom popisu imena možeš pronaći najljepša ženska imena za 2022. godinu koja će ti poslužiti kao inspiracija i pomoć pri odabiru savršenog imena za tvoju bebu.

Kad tražimo ime za bebu, bezbroj je opcija, a odabir imena naravno ovisi o željama budućih roditelja. Na izbor utječe tradicija, moda, obitelj, mjesto življenja, vjerski kalendar i mnoge druge stvari. Ako čekaš djevojčicu, na ovom popisu imena možeš pronaći inspiraciju za nježna i moderna ženska imena za 2022. godinu, piše Miss mama.

Zašto je odabir imena važan?

Odabir imena bebe je uzbudljiva i velika stvar za sve roditelje. Roditelji zaljubljeni u svoju bebu, svojoj maloj okruglici žele dati "ime koje zaslužuje". A koliko je odabir imena važan, znaju i znanstvenici.

"Ime može imati duboke i trajne posljedice na život djeteta", kaže David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom Sveučilištu Northwestern koji je istraživao utjecaj imena na djecu.

Kao što ponekad stječemo prve dojmove o osobi na temelju govora ili načina odijevanja, isto tako, često nesvjesno, stav stvaramo na temelju imena. Znanstvenici tvrde kako ime stvara imidž osobe i utječe na reakcije okoline.

U današnje vrijeme nije rijetkost odabrati ime koje je globalno prihvaćeno s obzirom na to da sve manje živimo i radimo u zemlji u kojoj smo se rodili, a savjet je i da ime bude zvučno, pamtljivo te lako razumljivo.

---

image
Izbjegavaj prolazne trendove, pripazi da ime odgovora prezimenu i da u kombinaciji zvuče skladno i melodično, Izbjegavaj odabir imena koje se rimuje s prezimenom..., dio su savjeta stručnjaka
 
Paun Paunović/Cropix
---

Kako odabrati savršeno žensko ime za bebu?

Pri odabiru imena treba razmisliti i o sljedećem:

Izbjegavaj prolazne trendove.

Pripazi da ime odgovora prezimenu i da u kombinaciji zvuče skladno i melodično.

Zapamti da klasična imena ne moraju biti dosadna.

Pogledaj svoje obiteljsko stablo.

Izbjegavaj odabir imena koje se rimuje s prezimenom.

Prouči značenja imena koje se nalaze na popisu potencijalnih imena.

Preporuka je da uz dugačko prezime ide kratko ime i obrnuto.

Razmotri moguće nadimke i skraćene verzije imena.

U konačnici, trebali biste odabrati ime za djevojčicu koje odgovara vašim roditeljskim instinktima, osobnim uvjerenjima i cjelokupnom osjećaju obiteljskog identiteta.

U nastavku smo izdvojili moderna hrvatska imena za djevojčice sa snažnim značenjima koja ti mogu poslužiti kao inspiracija i pomoć u odabiru savršenog imena za tvoju djevojčicu, piše Miss mama.

Moderna hrvatska ženska imena za 2022. godinu i njihova značenja

Mia - Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria koje znači "velika dama". U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom "mea" znači "moja", "samo jedna".

Lea - Lea je jedna od mnogih različitih ženskih izvedenica muškog imena Leonardo, Leon i Leo. Lea je latinsko ime koje znači "lavica".

Tea - Ovo ime znači "boginja" na grčkom, a nadimak od dužeg imena Teodora.

Maša - Maša je varijanta imena Magdalena ili Marija, a zapravo je ruski nadimak za Mariju i znači "princeza ratnica".

Ema - Kod Hrvata ovo ime uglavnom je uzeto od njemačkog "Emma" koje je izvedeno od germanskog "ermanischen, ermen, ermana, irmana", što znači "cijela, sveobuhvatna, cjelokupna".

Sara - Sara je ime hebrejskog porijekla izvedeno od riječi Sarai, čije je značenje "kneginja, princeza". Na arapskom ovo ime znači "ona koja donosi sreću, vesela i radosna."

Lara - Skraćeno od Larissa koje znači "zaštita" ili od grčke riječi "laros" što znači "slatko".

---

image
 Lana - Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenesenom značenju znači "nježna, prefinjena". Skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako znači "svijetla", glumica i redateljica Lana Barić
 
Neja Markičević/Cropix
---

Lana - Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenesenom značenju znači "nježna, prefinjena". Skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako znači "svijetla".

Nina - Gruzijsko ime: od grčkog naziva za asirski grad Ninos, ujedno i kratica imena Angelina. Na Kečua jeziku "Nina" znači "vatra", "žar".

Hana - Hana je hebrejsko ime koje znači "milost, zahvalnost". Na arapskom ima značenje: "razumijevanje, iskusna pametna žena".

---

image
 Ena - Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači "mir, boginja mira". Na keltskom ima značenje "strastvena ili vatrena". Na irskom ima značenje "zahvalna", glumica Ena Begović
 
Damjan Tadić/Cropix
---

Ena - Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači "mir, boginja mira". Na keltskom ima značenje "strastvena ili vatrena". Na irskom ima značenje "zahvalna".

Ana - Ana potječe iz starohebrejskog "Hannah" koje ima značenje "milost, zahvalnost", što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo "Anna". Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anja i Eta.

Nika - Ime Nika je izvorno grčkog porijekla, a Nika je bila božica pobjede.

Lucija - Ime dolazi od latinske riječi "lux" što znači "svjetlo, sjaj", a inačice imena su Luce, Luciana, Svjetlana, Jasna, Chiara, Klara.

Elena – porijeklo je u grčkoj riječi "hele" u značenju "sunčeva svjetlost, sjajna, blistava"

Korina – ime je izvedeno iz grčke riječi "kore" što znači djevojka

Mateja – ime je hebrejskog porijekla i znači "dar Božji"

---

image
 Mirna – ime koje je izvedeno iz staroslavenske riječi "myrrhna" što znači mirno, blago,  sportska TV novinarka Mirna Zidarić
 
Ivana Nobilo/Cropix
---

Mirna – ime koje je izvedeno iz staroslavenske riječi "myrrhna" što znači mirno, blago

Kaja – ime je skraćenica više imena, poput Katarina, a porijeklo seže od grčke riječi "katharos" što znači čistoća, čistoća emocije

Rita – više je tumačenja značenja ovog imena, a među njima su "uzvišena" i "ona koju Bog ljubi"

Sara – porijeklo imena je u hebrejskoj riječi "sarah" što znači princeza

Tara – ime ima različita značenja u brojnim kulturama, a jedno od njih je zvijezda

Vita – ime izvedeno od latinske riječi "vita" što znači život

Zara – ime je arapskog porijekla i znači sjaj, blještavilo, s kurdskog se prevodi kao zlato, a može se tumačiti i kao izvedenica imena

---

image
Staro slavensko ime Ljupka znači "ljupka, draga", a simbolizira umiljatu i šarmantnu osobu, pjevačica Ljupka Dimitrovska
Barbara Sarić/Cropix
---

Najljepša hrvatska tradicionalna imena i njihova značenja

Adela - Adela je žensko ime koje je u Hrvatskoj bilo najpopularnije dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, a znači "pravedna, poštena, plemenita".

Božena – dolazi od riječi "božja", osobe s tim imenom su poštene, kreativne i duhovno snažne, a drugi oblici imena su Božana i Božica

Cvita – riječ je o ikavskom obliku imena Cvijeta koje je izvedeno od riječi "cvijet", a osobama s tim imenom se pripisuje šarm, dopadljivost i osjećaj za umjetnost

Divna – porijeklo imena je u latinskoj riječi "divina" što znači "božanska, božanstvena", a u skrivenom značenju Divna je dostojanstvena, izražajna, vjerna

Dorja – ime grčkog porijekla koje znači "dar božji, čudo", a drugi oblici imena su Dora, Teodora, Doroteja

Jelka – ime domaćeg porijekla nastalo iz naziva zimzelenog drveta jele, a simbolizira vitkost i eleganciju, a često je u uporabi kao skraćenica imena Jelena

Lika – ime je izvorno hrvatsko i nastalo je prema imenu hrvatske pokrajine Lika, ali ima porijeklo i u Africi gdje znači lijepa, ljupka, briljantna

---

image
 Lada je slavensko ime koje znači "draga" i "supruga", a prema mitologiji je riječ o starohrvatskoj božici ljeta, ljubavi, sklada i ljepote, dramatičarka Lada Kaštelan
 
Ronald Goršić/Cropix
---

Lada – slavensko ime koje znači "draga" i "supruga", a prema mitologiji je riječ o starohrvatskoj božici ljeta, ljubavi, sklada i ljepote

Ljupka – staro slavensko ime koje znači "ljupka, draga", a simbolizira umiljatu i šarmantnu osobu

Mara – jedna od izvedenica imena Marija koje dolazi od hebrejske riječi "Mirjam" što simbolizira čistu i duboku ljubav, a prevodi se i kao "ona koja je voljena"

Margarita – ime je izvedeno od grčke riječi "margarites" što znači "perla, biser", a dodatno značenje je "dijete svjetla"

---

image
Nekadašnje popularno ime Ružica ima svoju skraćenu i malo moderniju varijantu: Ruža - kraljica cvijeća, operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani
Boris Kovačev/Cropix
---

Ruža - Nekadašnje popularno ime Ružica ima svoju skraćenu i malo moderniju varijantu: Ruža - kraljica cvijeća. Ovo romantično ime bilo je najpopularnije tridesetih godina prošlog stoljeća.

Teuta - Teuta je bila slavna ilirska kraljica, a iako je Teuta bilo relativno popularno ime devedesetih godina prošlog stoljeća, ovo kraljevsko ime danas je poprilično rijetko.

Zora - Zora je staro slavensko ime, zapravo starohrvatska božica praskozorja i povečerja. Iako nekad jako često, popularnost ovog imena počela je padati četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Mila - Mila je staro hrvatsko narodno ime koje znači upravo to: "mila i draga", a iako nekad popularno, sve rjeđe se počelo davati djevojčicama nakon 1950. godine.

Zvjezdana – ime koje je nastalo od riječi "zvijezda", simbolizira duh i svjetlost, a prema skrivenom značenju Zvjezdana je zagonetna, velikodušna, jedinstvena, atraktivna, piše Miss mama.

---

Popularna ženska imena u Hrvatskoj


Kod priprema za dolazak bebe jedna od najzabavnijih stvari je zasigurno odabir imena! Mnogi roditelji u Hrvatskoj odlučuju se za tradicionalna imena, koja se već godinama nalaze visoko na ljestvici najpopularnijih imena za djevojčice i dječake.

Statistički prikaz Ministarstva pravosuđa i uprave objavljen u lipnju 2021. otkrio je koja imena roditelji u Hrvatskoj najčešće daju svojoj djeci. Tako je najčešće ime za dječake, u prva tri mjeseca 2021. godine bilo Luka (230), a za djevojčice Mia (131). Uz Luke i Mie, među najpopularnijim imenima za djevojčice su Nika, Ema, Marta i Lucija.

U top 50 najčešće biranih imena za djevojčice, uz već spomenuta imena, nalaze se i imena Sara, Ana, Lea, Elena, Eva, Dora, Marija, Lana, Hana, Lara, Ena, Klara, Petra, Iva, Franka, Emili, Tena, Una, Laura, Nikol, Karla, Vita, Maša i Leona.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Vlado Kos/Cropix Damjan Tadić/Cropix Barbara Sarić/Cropix Neja Markičević/Cropix Ronald Goršić/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Boris Kovačev/Cropix Paun Paunović/Cropix
Vlado Kos/Cropix
 Ime može imati duboke i trajne posljedice na život djeteta. Ime stvara imidž osobe i utječe na reakcije okoline, kaže prof. David Figlio   
Damjan Tadić/Cropix
 Ena - Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači ”mir, boginja mira”. Na keltskom ima značenje ”strastvena ili vatrena”. Na irskom ima značenje ”zahvalna”, glumica Ena Begović
 
Barbara Sarić/Cropix
Staro slavensko ime Ljupka znači ”ljupka, draga”, a simbolizira umiljatu i šarmantnu osobu, pjevačica Ljupka Dimitrovska
Neja Markičević/Cropix
 Lana - Izvedeno od naziva biljke lan, a u prenesenom značenju znači ”nježna, prefinjena”. Skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, pa tako znači ”svijetla”, glumica i redateljica Lana Barić
 
Ronald Goršić/Cropix
 Lada je slavensko ime koje znači ”draga” i ”supruga”, a prema mitologiji je riječ o starohrvatskoj božici ljeta, ljubavi, sklada i ljepote, dramatičarka Lada Kaštelan
 
Ivana Nobilo/Cropix
 Mirna – ime koje je izvedeno iz staroslavenske riječi ”myrrhna” što znači mirno, blago,  sportska TV novinarka Mirna Zidarić
 
Boris Kovačev/Cropix
Nekadašnje popularno ime Ružica ima svoju skraćenu i malo moderniju varijantu: Ruža - kraljica cvijeća, operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani
Paun Paunović/Cropix
Izbjegavaj prolazne trendove, pripazi da ime odgovora prezimenu i da u kombinaciji zvuče skladno i melodično, Izbjegavaj odabir imena koje se rimuje s prezimenom..., dio su savjeta stručnjaka
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/koja-ce-se-zenska-imena-nositi-u-sezoni-proljece-zima-2022-kako-ih-odabrati-i-na-sto-sve-treba-misliti-ova-su-najpopularnija-1163355 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ff13831a87b35df2ed5dbecf5b6e58c66dd6e8b7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koja+%C4%87e+se+%C5%BEenska+imena+%E2%80%98nositi%E2%80%98+u+sezoni+prolje%C4%87e+-+zima+2022.%2C+kako+ih+odabrati+i+na+%C5%A1to+sve+treba+misliti%3F+Ova+su+najpopularnija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkoja-ce-se-zenska-imena-nositi-u-sezoni-proljece-zima-2022-kako-ih-odabrati-i-na-sto-sve-treba-misliti-ova-su-najpopularnija-1163355 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkoja-ce-se-zenska-imena-nositi-u-sezoni-proljece-zima-2022-kako-ih-odabrati-i-na-sto-sve-treba-misliti-ova-su-najpopularnija-1163355 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako će se mala zvat‘? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životkako će se mala zvat‘?

Koja će se ženska imena ‘nositi‘ u sezoni proljeće - zima 2022., kako ih odabrati i na što sve treba misliti? Ova su najpopularnija

Piše PSD
29. siječnja 2022. - 11:18

Koje ime dati ženskom djetetu? Postoje razna tradicionalna, neobična, rijetka i egzotična imena za djevojčice, a na ovom popisu imena možeš pronaći najljepša ženska imena za 2022. godinu koja će ti poslužiti kao inspiracija i pomoć pri odabiru savršenog imena za tvoju bebu.

Kad tražimo ime za bebu, bezbroj je opcija, a odabir imena naravno ovisi o željama budućih roditelja. Na izbor utječe tradicija, moda, obitelj, mjesto življenja, vjerski kalendar i mnoge druge stvari. Ako čekaš djevojčicu, na ovom popisu imena možeš pronaći inspiraciju za nježna i moderna ženska imena za 2022. godinu, piše Miss mama.

Zašto je odabir imena važan?

Odabir imena bebe je uzbudljiva i velika stvar za sve roditelje. Roditelji zaljubljeni u svoju bebu, svojoj maloj okruglici žele da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:30