stdClass Object ( [id] => 1194238 [title] => Biste li željeli nositi očevo i majčino prezime? Evo kako su to uredili u našem susjedstvu, a ova intrigantna priča otkriva i što se krije iza mnogih poznatih prezimena [alias] => biste-li-zeljeli-nositi-ocevo-i-majcino-prezime-evo-kako-su-to-uredili-u-nasem-susjedstvu-a-ova-intrigantna-prica-otkriva-i-sto-se-krije-iza-mnogih-poznatih-prezimena [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Talijanski Ustavni sud ukinuo je odredbe Građanskog zakonika po kojemu djeca rođena u braku automatski dobivaju očevo prezime, a i djeca rođena izvan braka ako im je otac utvrđen, vlastitim priznanjem ili sudskom presudom, jednako kao i usvojena djeca.

Samo dva dana kasnije je neki sud, uvažavajući želju majke, sinu stavio i majčino prezime, iako se otac protivio. Ustavni sud je tako presjekao zakonodavnu trakavicu: u Parlamentu se od prošlog milenija gomilaju zakonski prijedlozi kako realizirati evropsku odluku o ravnopravnosti roditeljskih prezimena.

U Italiji je (još ili tek) 1975 reformom obiteljskog prava ukinut članak 144 Građanskog zakonika po kojemu je muž bio automatski glava obitelji i uvedeno načelo ravnopravnosti supružnika. Trebalo je čekati 1989 da se pozicija "glava obitelji" izbriše iz matičnih knjiga.

Nekoliko godina zatim je, još 1996, Anna Finocchiaro, tadašnja ministrica za ravnopravne mogućnosti u talijanskome Ministarskom vijeću, podnijela zakonski prijedlog da u Italiji djeca nose prezimena i majke i oca.

U Italiji (i u Nizozemskoj, a od 1983 i u Grčkoj, u Kini oduvijek) supruga zakonski zadržava svoje nativno ("djevojačko") prezime. Muževljevo smije dodati, ne mora.

Neke od njih se, doduše, služe radije muževljevim prezimenom (modna kreatorica Marta Marzotto je tako i nakon razvoda, uz velike sudske napore, zadržala prezime bivšeg muža grofa Marzotta, jer je shvatljivo da bi manju prođu imala roba s njezinim nativnim prezimenom Vaccondio, dakle: Idi s [milim] Bogom!).

Stekne li talijansko državljanstvo žena koja je prethodno u drugoj državi u braku promijenila prezime, u talijanskim dokumentima joj se vraća "djevojačko".

Baš zato uz zvonca i na poštanskim sandučićima u srednjoj i južnoj Italiji vazda stoje dva prezimena: ako je samo jedno, to obično znači da je posrijedi samac ili stranac.

---

image
AFP
---


To je neravnopravno – bunile su se Talijanke, koje podsjećaju na to da u španjolski govorećem svijetu svako dijete dobiva prezimena i oca i matere, te da udata žena tome pridružuje prezime svog muža, s pridjevkom "de" (puni i puki prisvojni genitiv).

Kalebić de Sasunić

Pa je tako i moja teta u svojim argentinskim dokumentima bila Kalebić de Sasunić, dok je njihova kći Sasunić Kalebić (doduše, bez "kvačica" koje sam zadržao).

Ipak ima (rijetkih) primjera da su se neki umjetnici radije služili samo maminim prezimenom – ali poglavito zato što je očevo bilo banalno često.

Primjeri: Federico García Lorca i Pablo Ruíz Picasso. No ima ih koji bi radije najbanalnije očevo, samo da ne bude isključivo materino.

Upravo zato se kolumbijski nobelovac Gabriel García Márquez naljutio kad ga je neupućen novinar oslovio: "Gospodine Márquez!". "¡Yo no soy hijo de puta!" (Nisam ja kurbin sin!) – ljubezno je pisac književnik poučio pisca novinara.

---

image
Afp
---


No, to je značilo produženje prezimena majčine loze samo za jednu generaciju: dijete dobiva prva prezimena oca i majke, što znači da prezimena baka ostaju samo za uspomenu na rodoslovnom stablu.

Španjolska je nedavno promijenila zakon pa je redoslijed prezimena stvar roditeljskog dogovora, što punoljetan može promijeniti.

U portugalskoj tradiciji redoslijed je obrnut: posljednje prezime je očevo, pretposljednje majčino, a djeca dobivaju posljednje očevo iza posljednjega majčinog prezimena. Konkretno: otac se zvao João Ramos do Nascimento, a majka Celeste Arantes, pa se sin zove Edson Arantes do Nascimento. Da ne bude zabune, zovemo ga: Pelé (ali to je druga priča).

Kennedyju je bilo srednje ime

Uostalom, ima ih i u sjevernoj Americi koji majčino prezime dobiju kao srednje ime: otac je bio Joseph Kennedy, majka Rose Fitzgerald, pa se sin zvao John Fitzgerald Kennedy (a zvali su ga: Jack – ali to je druga priča).

I to majčino prezime nosilo je muški rodni pečat: Fitzgerald znači Geraldov sin. Predmetak Fitz- je normanskog porijekla, prethodno se bilježio kao Fiz- ili Filz-, prema latinskome "filius" (sin). Od XVII stoljeća je korišteno u visokom plemstvu: Fitzroy (u prijevodu: Kraljević) bilo je prezime izvanbračne djece Charlesa II, FitzJames za izvanbračnu djecu Jamesa II.

Prezimena po ocu su u Evropi i susjedstvu više pravilo nego iznimka. Tu pripadaju O'Shanassy, Jansen i Janson, Johnson i Johannson, Ivanov i Ivanić, Giovannelli, Ioanescu, Ioanešvili, Hovhannesjan, i još pregršt takvih koja kažu da je otac ili predak bio Ivan, u nekoj verziji, što baš i nije neka specifična distinkcija.

Kojeg je oca potomak kaže ne samo "otečestvo" u istočnih Slavena i Bugara, nego i predmetak "ben", "bin" ili "ibn" u naših semitskih susjeda Židova, Arapa i inih. U turkijskih naroda, od susjednih do dalekoistočnih, to isto znači bilo predmetak, bilo sufiks "oglu" odnosno "-oğlu".

Na Islandu te patronimske oznake nisu prerasle u obiteljska prezimena. Osoba uz vlastito ime nosi i očevo, uz dodatak "-son" (sin) ili "-dotir" (kći). Koliko ih je, dovoljno im je.

Nema šanse da se makar žena preziva po majci, ali promjena prezimena je značila da posjed od oca preuzima muž.

Ivanovi iz Bugarske, Horvati iz Slovačke

U Poljskoj je, donedavna kći pana Nowaka bila Nowakówna, a njegova supruga (ili udovica) Nowakowa. U Litvi je ta razlika zadržana: pone Paulauskas (Pavlović, ako bismo primijenili barbarski postupak prevođenja) ostavio je kćeri prezime Paulauskaitė, a supruzi ili udovici je dao prezime Paulauskienė.

Eto, svašta kažu prezimena.

Patronim Ivanov je najčešće prezime u Bjelorusiji i Bugarskoj, ali i u Estoniji, a Jovanović u Srbiji. U Poljskoj, Češkoj i Sloveniji najproduktivniji su bili došljaci (Nowak, Novák, Novak). Drugdje pak specifični, naime Hrvati (Horváth je najčešće prezime u Slovačkoj, a u Hrvatskoj, paradoksalno, Horvat – od koga li su se njime razlikovali?). Ili je posrijedi bio prestiž?

---

image
Afp
---


Koji bi objasnio zašto je najraširenije prezime u Crnoj Gori i Rumunjskoj baš popovsko (Popović, Popa). O gladnim vremenima nešto govori da je mlinarski zanat dao najraširenije prezime u Njemačkoj, Švicarskoj i Ukrajini (Müller, Mel'nyk)

Čemu uopće prezime? Da bi lakše identificirali dužnika ili obveznika.

Identifikacija osobe je cilj koji se rješava imenom, a u većim sredinama ili u sredinama s većim protokom ljudi obiteljskim ili plemenskim imenom, a pojedinačno i nadimkom (od kojih i jedno i drugo postaje prezimenom, npr. već u antičkom Rimu; prezime je u katoličkoj civilizaciji obavezno tek od Tridentskog koncila).

Nije svugdje obavezno

Ivan Vučetić je uveo identifikaciju otiskom prstiju, biologija analizom osobne dezoksiribonukleinske kiseline, policija osobnom ispravom, nacisti tetoviranjem općeg identifikacijskog broja logorašima (a onda su identifikacijski broj uvele i druge države, bez tetoviranja i zasad bez čipiranja).

Premda je postojalo još u antičkoj Kini i u antičkom Rimu, prezime ni danas nije svugdje obavezno. Na području Zapadnoga Rimskog Carstva iščezlo je zajedno s Carstvom, opstavši samo u Mlecima (gdje je zasvjedočeno u VIII stoljeću, pa nije vjerojatno da je u dvjesto godina nestalo i opet nastalo).

Na području Istočnoga Rimskog Carstva opstalo je u plemstvu. Prezime je služilo plemstvu radi prava na nasljedstvo, državi radi popisa stanovništva radi vojne i porezne obveze, u Katoličkoj crkvi od Tridentskog koncila radi izbjegavanja braka među bližim srodnicima. U uvjetima raseljavanja (i urbanizacije) klanskom mentalitetu kazuje "čiji si, o'kle si". Prezime po ocu jamči plemensku i konfesionalnu pripadnost, identificira "uljeza".

---

image
Afp
---


Pleme se, u načelu, sastojalo od bratstava (fisova, klanova…), bratstvo od rodova, rod od više ili manje porodica. Za razliku od plemena, u bratstvu svi imaju isto prezime. Potrebno je znati nabrojati pretke po muškoj liniji ("pasove", tj. naraštaje), da se izbjegnu endogamni brakovi i da se zna koga sve obavezuje krvna osveta. Bratstva su u nas bila i vojne organizacije pod vojvodom (za Mletaka: kolunelom), a porodice pod harambašom.

Udovičić, Anić, Mandić

Nastanjuju se u istoj vasi (selu) i koriste isti katun. Porodica se grupira u istom komšiluku, postaje obitelj, jer obitava zajedno. Bratstva su štovala iste kultove predaka i iste toteme (odnosno krsne slave), ovisno o vijeku i konfesiji. Samo je porodični nadimak mogao biti matroniman, obično po majci udovici (Udovičić, Anić, Mandić, Marić itd.).

Ti su porodični nadimci već pod Mlečanima i definitivno pod Habsburzima prerastali u prezimena, baš kao i istovrstan nekadašnji rimski cognomen u Carstvu.

Ministrica Finocchiaro predložila je 1996 Talijanima malo izmijenjen španjolski sustav: da svako dijete dobije prezimena i majke i oca. Roditelji da se dogovore koje će biti prvo – a ako ne bude dogovora, na prvo mjesto stiže prezime majke ("Mater semper certa est, pater numquam!", tj. "Mati je vazda izvjesna, otac nikada!" – glasila je srednjovjekovna pravna maksima).

Kad potomak navrši 18 godina, sam bi imao odlučiti hoće li zadržati oba prezimena, i kojim redoslijedom, ili samo jedno, i koje.

---

image

C

Afp
---


Talijani su odmah pištali, tvrdeći da će to izazvati velikih problema u matičnoj evidenciji. Ne treba im vjerovati, budući da dosad nisu nikakvih bitnih problema imali plemići s povorkom prezimena.

Prije će biti da su se muški osjećali ugroženima da će im netko oduzeti anagrafsku potvrdu njihova genetskog imprintinga, važniju u kolektivnom imaginariju od stvarnog udjela nečije DNK u genetskoj baštini potomka (svoga ili svoje družice, barem).

Mijenja se malo što

Parlament se veoma ozbiljno bacio u proučavanje prijedloga. Toliko ozbiljno da mu nije bilo dosta ni svih 26 proteklih godina. Tako da je intervenirao Ustavni sud. Štoviše, nije Parlamentu dao rok da donese zakon, kao i obično, nego je sjekirom odrezao članak Građanskog zakonika.

Što se time mijenja? Zasad malo što. Italija je prije 100 godina nasilno promijenila sva slavenska prezimena na svom teritoriju (spasili su se samo viđeniji fašisti iz Dalmacije, na primjer senatori Krekich i Ghiglianovich). Taj je zakon ukinut poslije rata, ali prezimena nisu vraćena zakonom, nego je to ostavljeno pojedincima, pa tko se usudi… - i malo tko se usudio.

---

image
AFP
---


Sadašnja ustavnosudska reforma prezimena u Italiji donekle ublažava patrijarhalni pečat u dokumentima, kamuflira mačizam u realnim, osobito ekonomskim odnosima, samo prividno čini mater ravnopravnu ocu. O nekoj ravnopravnosti, barem u tom segmentu, moći ćemo govoriti kada više od 45 posto potomaka kao prvo ili kao jedino prezime odaberu materino. Tko doživi...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZUM I OSJEĆAJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RAZUM I OSJEĆAJI 2 0 10511 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-07 10:55:30 [created_by] => 3128 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-20 12:58:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-20 12:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 78 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21911594.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21911644.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/22081936.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/22081940.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/22081942.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/22081944.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/22081994.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","Afp","Afp"," Afp","Afp","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

C<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21911594_1920.jpg":"1920x1080","k_21911594_1280.jpg":"1280x1280","k_21911594_1024.jpg":"1024x1024","k_21911594_640.jpg":"640x640","k_21911594_480.jpg":"480x480","k_21911594_340.jpg":"340x340","k_21911594_220.jpg":"220x220","o_21911594_1280.jpg":"1280x853","o_21911594_1024.jpg":"1024x682","o_21911594_640.jpg":"640x426","o_21911594_480.jpg":"480x320","o_21911594_340.jpg":"340x226","o_21911594_220.jpg":"220x146","h_21911594_1280.jpg":"1280x854","h_21911594_1024.jpg":"1024x683","h_21911594_640.jpg":"640x427","h_21911594_480.jpg":"480x320","h_21911594_340.jpg":"340x227","h_21911594_220.jpg":"220x147","pp_21911594_1280.jpg":"1006x1280","pp_21911594_1024.jpg":"805x1024","pp_21911594_640.jpg":"503x640","pp_21911594_480.jpg":"377x480","pp_21911594_340.jpg":"267x340","pp_21911594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21911644_1920.jpg":"1920x1080","k_21911644_1280.jpg":"1280x1280","k_21911644_1024.jpg":"1024x1024","k_21911644_640.jpg":"640x640","k_21911644_480.jpg":"480x480","k_21911644_340.jpg":"340x340","k_21911644_220.jpg":"220x220","o_21911644_1280.jpg":"1280x853","o_21911644_1024.jpg":"1024x682","o_21911644_640.jpg":"640x426","o_21911644_480.jpg":"480x320","o_21911644_340.jpg":"340x226","o_21911644_220.jpg":"220x146","h_21911644_1280.jpg":"1280x854","h_21911644_1024.jpg":"1024x683","h_21911644_640.jpg":"640x427","h_21911644_480.jpg":"480x320","h_21911644_340.jpg":"340x227","h_21911644_220.jpg":"220x147","pp_21911644_1280.jpg":"1006x1280","pp_21911644_1024.jpg":"805x1024","pp_21911644_640.jpg":"503x640","pp_21911644_480.jpg":"377x480","pp_21911644_340.jpg":"267x340","pp_21911644_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2933","hd_22081936_1920.jpg":"1920x1080","k_22081936_1280.jpg":"1280x1280","k_22081936_1024.jpg":"1024x1024","k_22081936_640.jpg":"640x640","k_22081936_480.jpg":"480x480","k_22081936_340.jpg":"340x340","k_22081936_220.jpg":"220x220","o_22081936_1280.jpg":"1280x1955","o_22081936_1024.jpg":"1024x1564","o_22081936_640.jpg":"640x977","o_22081936_480.jpg":"480x733","o_22081936_340.jpg":"340x519","o_22081936_220.jpg":"220x336","h_22081936_1280.jpg":"1280x854","h_22081936_1024.jpg":"1024x683","h_22081936_640.jpg":"640x427","h_22081936_480.jpg":"480x320","h_22081936_340.jpg":"340x227","h_22081936_220.jpg":"220x147","pp_22081936_1280.jpg":"1006x1280","pp_22081936_1024.jpg":"805x1024","pp_22081936_640.jpg":"503x640","pp_22081936_480.jpg":"377x480","pp_22081936_340.jpg":"267x340","pp_22081936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1258","hd_22081940_1920.jpg":"1920x1080","k_22081940_1280.jpg":"1280x1280","k_22081940_1024.jpg":"1024x1024","k_22081940_640.jpg":"640x640","k_22081940_480.jpg":"480x480","k_22081940_340.jpg":"340x340","k_22081940_220.jpg":"220x220","o_22081940_1280.jpg":"1280x838","o_22081940_1024.jpg":"1024x670","o_22081940_640.jpg":"640x419","o_22081940_480.jpg":"480x314","o_22081940_340.jpg":"340x222","o_22081940_220.jpg":"220x144","h_22081940_1280.jpg":"1280x854","h_22081940_1024.jpg":"1024x683","h_22081940_640.jpg":"640x427","h_22081940_480.jpg":"480x320","h_22081940_340.jpg":"340x227","h_22081940_220.jpg":"220x147","pp_22081940_1280.jpg":"1006x1280","pp_22081940_1024.jpg":"805x1024","pp_22081940_640.jpg":"503x640","pp_22081940_480.jpg":"377x480","pp_22081940_340.jpg":"267x340","pp_22081940_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1789x2216","hd_22081942_1920.jpg":"1920x1080","k_22081942_1280.jpg":"1280x1280","k_22081942_1024.jpg":"1024x1024","k_22081942_640.jpg":"640x640","k_22081942_480.jpg":"480x480","k_22081942_340.jpg":"340x340","k_22081942_220.jpg":"220x220","o_22081942_1280.jpg":"1280x1585","o_22081942_1024.jpg":"1024x1268","o_22081942_640.jpg":"640x792","o_22081942_480.jpg":"480x594","o_22081942_340.jpg":"340x421","o_22081942_220.jpg":"220x272","h_22081942_1280.jpg":"1280x854","h_22081942_1024.jpg":"1024x683","h_22081942_640.jpg":"640x427","h_22081942_480.jpg":"480x320","h_22081942_340.jpg":"340x227","h_22081942_220.jpg":"220x147","pp_22081942_1280.jpg":"1006x1280","pp_22081942_1024.jpg":"805x1024","pp_22081942_640.jpg":"503x640","pp_22081942_480.jpg":"377x480","pp_22081942_340.jpg":"267x340","pp_22081942_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22081944_1920.jpg":"1920x1080","k_22081944_1280.jpg":"1280x1280","k_22081944_1024.jpg":"1024x1024","k_22081944_640.jpg":"640x640","k_22081944_480.jpg":"480x480","k_22081944_340.jpg":"340x340","k_22081944_220.jpg":"220x220","o_22081944_1280.jpg":"1280x853","o_22081944_1024.jpg":"1024x682","o_22081944_640.jpg":"640x426","o_22081944_480.jpg":"480x320","o_22081944_340.jpg":"340x226","o_22081944_220.jpg":"220x146","h_22081944_1280.jpg":"1280x854","h_22081944_1024.jpg":"1024x683","h_22081944_640.jpg":"640x427","h_22081944_480.jpg":"480x320","h_22081944_340.jpg":"340x227","h_22081944_220.jpg":"220x147","pp_22081944_1280.jpg":"1006x1280","pp_22081944_1024.jpg":"805x1024","pp_22081944_640.jpg":"503x640","pp_22081944_480.jpg":"377x480","pp_22081944_340.jpg":"267x340","pp_22081944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x900","hd_22081994_1920.jpg":"1920x1080","k_22081994_1280.jpg":"1280x1280","k_22081994_1024.jpg":"1024x1024","k_22081994_640.jpg":"640x640","k_22081994_480.jpg":"480x480","k_22081994_340.jpg":"340x340","k_22081994_220.jpg":"220x220","o_22081994_1280.jpg":"1280x960","o_22081994_1024.jpg":"1024x768","o_22081994_640.jpg":"640x480","o_22081994_480.jpg":"480x360","o_22081994_340.jpg":"340x255","o_22081994_220.jpg":"220x165","h_22081994_1280.jpg":"1280x854","h_22081994_1024.jpg":"1024x683","h_22081994_640.jpg":"640x427","h_22081994_480.jpg":"480x320","h_22081994_340.jpg":"340x227","h_22081994_220.jpg":"220x147","pp_22081994_1280.jpg":"1006x1280","pp_22081994_1024.jpg":"805x1024","pp_22081994_640.jpg":"503x640","pp_22081994_480.jpg":"377x480","pp_22081994_340.jpg":"267x340","pp_22081994_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4519362 Threads: 4 Questions: 147379812 Slow queries: 62677 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4386626 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/biste-li-zeljeli-nositi-ocevo-i-majcino-prezime-evo-kako-su-to-uredili-u-nasem-susjedstvu-a-ova-intrigantna-prica-otkriva-i-sto-se-krije-iza-mnogih-poznatih-prezimena-1194238 [printLink] => /mozaik/panorama/biste-li-zeljeli-nositi-ocevo-i-majcino-prezime-evo-kako-su-to-uredili-u-nasem-susjedstvu-a-ova-intrigantna-prica-otkriva-i-sto-se-krije-iza-mnogih-poznatih-prezimena-1194238?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZUM I OSJEĆAJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Biste li željeli nositi očevo i majčino prezime? Evo kako su to uredili u našem susjedstvu, a ova intrigantna priča otkriva i što se krije iza mnogih poznatih prezimena [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3128 [name] => Inoslav Bešker [username] => inoslav-be-ker [email] => inoslav-be-ker@sd.hr [password] => $2y$10$wG/PCwLS1tXglyPpCWq3t.ClgYP.Hm3rgc1Z3TnancNkZcBoZHnye [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/inoslav-besker-3128 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1646 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a807c633842cd6a6d330cbfe8ef1bd71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21911594.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21911594.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21911644.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/22081936.jpg [title] => Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/22081940.jpg [title] =>

C

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/22081942.jpg [title] => Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/22081944.jpg [title] => Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/22081994.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Talijanski Ustavni sud ukinuo je odredbe Građanskog zakonika po kojemu djeca rođena u braku automatski dobivaju očevo prezime, a i djeca rođena izvan braka ako im je otac utvrđen, vlastitim priznanjem ili sudskom presudom, jednako kao i usvojena djeca.

Samo dva dana kasnije je neki sud, uvažavajući želju majke, sinu stavio i majčino prezime, iako se otac protivio. Ustavni sud je tako presjekao zakonodavnu trakavicu: u Parlamentu se od prošlog milenija gomilaju zakonski prijedlozi kako realizirati evropsku odluku o ravnopravnosti roditeljskih prezimena.

U Italiji je (još ili tek) 1975 reformom obiteljskog prava ukinut članak 144 Građanskog zakonika po kojemu je muž bio automatski glava obitelji i uvedeno načelo ravnopravnosti supružnika. Trebalo je čekati 1989 da se pozicija "glava obitelji" izbriše iz matičnih knjiga.

Nekoliko godina zatim je, još 1996, Anna Finocchiaro, tadašnja ministrica za ravnopravne mogućnosti u talijanskome Ministarskom vijeću, podnijela zakonski prijedlog da u Italiji djeca nose prezimena i majke i oca.

U Italiji (i u Nizozemskoj, a od 1983 i u Grčkoj, u Kini oduvijek) supruga zakonski zadržava svoje nativno ("djevojačko") prezime. Muževljevo smije dodati, ne mora.

Neke od njih se, doduše, služe radije muževljevim prezimenom (modna kreatorica Marta Marzotto je tako i nakon razvoda, uz velike sudske napore, zadržala prezime bivšeg muža grofa Marzotta, jer je shvatljivo da bi manju prođu imala roba s njezinim nativnim prezimenom Vaccondio, dakle: Idi s [milim] Bogom!).

Stekne li talijansko državljanstvo žena koja je prethodno u drugoj državi u braku promijenila prezime, u talijanskim dokumentima joj se vraća "djevojačko".

Baš zato uz zvonca i na poštanskim sandučićima u srednjoj i južnoj Italiji vazda stoje dva prezimena: ako je samo jedno, to obično znači da je posrijedi samac ili stranac.

---

image
AFP
---


To je neravnopravno – bunile su se Talijanke, koje podsjećaju na to da u španjolski govorećem svijetu svako dijete dobiva prezimena i oca i matere, te da udata žena tome pridružuje prezime svog muža, s pridjevkom "de" (puni i puki prisvojni genitiv).

Kalebić de Sasunić

Pa je tako i moja teta u svojim argentinskim dokumentima bila Kalebić de Sasunić, dok je njihova kći Sasunić Kalebić (doduše, bez "kvačica" koje sam zadržao).

Ipak ima (rijetkih) primjera da su se neki umjetnici radije služili samo maminim prezimenom – ali poglavito zato što je očevo bilo banalno često.

Primjeri: Federico García Lorca i Pablo Ruíz Picasso. No ima ih koji bi radije najbanalnije očevo, samo da ne bude isključivo materino.

Upravo zato se kolumbijski nobelovac Gabriel García Márquez naljutio kad ga je neupućen novinar oslovio: "Gospodine Márquez!". "¡Yo no soy hijo de puta!" (Nisam ja kurbin sin!) – ljubezno je pisac književnik poučio pisca novinara.

---

image
Afp
---


No, to je značilo produženje prezimena majčine loze samo za jednu generaciju: dijete dobiva prva prezimena oca i majke, što znači da prezimena baka ostaju samo za uspomenu na rodoslovnom stablu.

Španjolska je nedavno promijenila zakon pa je redoslijed prezimena stvar roditeljskog dogovora, što punoljetan može promijeniti.

U portugalskoj tradiciji redoslijed je obrnut: posljednje prezime je očevo, pretposljednje majčino, a djeca dobivaju posljednje očevo iza posljednjega majčinog prezimena. Konkretno: otac se zvao João Ramos do Nascimento, a majka Celeste Arantes, pa se sin zove Edson Arantes do Nascimento. Da ne bude zabune, zovemo ga: Pelé (ali to je druga priča).

Kennedyju je bilo srednje ime

Uostalom, ima ih i u sjevernoj Americi koji majčino prezime dobiju kao srednje ime: otac je bio Joseph Kennedy, majka Rose Fitzgerald, pa se sin zvao John Fitzgerald Kennedy (a zvali su ga: Jack – ali to je druga priča).

I to majčino prezime nosilo je muški rodni pečat: Fitzgerald znači Geraldov sin. Predmetak Fitz- je normanskog porijekla, prethodno se bilježio kao Fiz- ili Filz-, prema latinskome "filius" (sin). Od XVII stoljeća je korišteno u visokom plemstvu: Fitzroy (u prijevodu: Kraljević) bilo je prezime izvanbračne djece Charlesa II, FitzJames za izvanbračnu djecu Jamesa II.

Prezimena po ocu su u Evropi i susjedstvu više pravilo nego iznimka. Tu pripadaju O'Shanassy, Jansen i Janson, Johnson i Johannson, Ivanov i Ivanić, Giovannelli, Ioanescu, Ioanešvili, Hovhannesjan, i još pregršt takvih koja kažu da je otac ili predak bio Ivan, u nekoj verziji, što baš i nije neka specifična distinkcija.

Kojeg je oca potomak kaže ne samo "otečestvo" u istočnih Slavena i Bugara, nego i predmetak "ben", "bin" ili "ibn" u naših semitskih susjeda Židova, Arapa i inih. U turkijskih naroda, od susjednih do dalekoistočnih, to isto znači bilo predmetak, bilo sufiks "oglu" odnosno "-oğlu".

Na Islandu te patronimske oznake nisu prerasle u obiteljska prezimena. Osoba uz vlastito ime nosi i očevo, uz dodatak "-son" (sin) ili "-dotir" (kći). Koliko ih je, dovoljno im je.

Nema šanse da se makar žena preziva po majci, ali promjena prezimena je značila da posjed od oca preuzima muž.

Ivanovi iz Bugarske, Horvati iz Slovačke

U Poljskoj je, donedavna kći pana Nowaka bila Nowakówna, a njegova supruga (ili udovica) Nowakowa. U Litvi je ta razlika zadržana: pone Paulauskas (Pavlović, ako bismo primijenili barbarski postupak prevođenja) ostavio je kćeri prezime Paulauskaitė, a supruzi ili udovici je dao prezime Paulauskienė.

Eto, svašta kažu prezimena.

Patronim Ivanov je najčešće prezime u Bjelorusiji i Bugarskoj, ali i u Estoniji, a Jovanović u Srbiji. U Poljskoj, Češkoj i Sloveniji najproduktivniji su bili došljaci (Nowak, Novák, Novak). Drugdje pak specifični, naime Hrvati (Horváth je najčešće prezime u Slovačkoj, a u Hrvatskoj, paradoksalno, Horvat – od koga li su se njime razlikovali?). Ili je posrijedi bio prestiž?

---

image
Afp
---


Koji bi objasnio zašto je najraširenije prezime u Crnoj Gori i Rumunjskoj baš popovsko (Popović, Popa). O gladnim vremenima nešto govori da je mlinarski zanat dao najraširenije prezime u Njemačkoj, Švicarskoj i Ukrajini (Müller, Mel'nyk)

Čemu uopće prezime? Da bi lakše identificirali dužnika ili obveznika.

Identifikacija osobe je cilj koji se rješava imenom, a u većim sredinama ili u sredinama s većim protokom ljudi obiteljskim ili plemenskim imenom, a pojedinačno i nadimkom (od kojih i jedno i drugo postaje prezimenom, npr. već u antičkom Rimu; prezime je u katoličkoj civilizaciji obavezno tek od Tridentskog koncila).

Nije svugdje obavezno

Ivan Vučetić je uveo identifikaciju otiskom prstiju, biologija analizom osobne dezoksiribonukleinske kiseline, policija osobnom ispravom, nacisti tetoviranjem općeg identifikacijskog broja logorašima (a onda su identifikacijski broj uvele i druge države, bez tetoviranja i zasad bez čipiranja).

Premda je postojalo još u antičkoj Kini i u antičkom Rimu, prezime ni danas nije svugdje obavezno. Na području Zapadnoga Rimskog Carstva iščezlo je zajedno s Carstvom, opstavši samo u Mlecima (gdje je zasvjedočeno u VIII stoljeću, pa nije vjerojatno da je u dvjesto godina nestalo i opet nastalo).

Na području Istočnoga Rimskog Carstva opstalo je u plemstvu. Prezime je služilo plemstvu radi prava na nasljedstvo, državi radi popisa stanovništva radi vojne i porezne obveze, u Katoličkoj crkvi od Tridentskog koncila radi izbjegavanja braka među bližim srodnicima. U uvjetima raseljavanja (i urbanizacije) klanskom mentalitetu kazuje "čiji si, o'kle si". Prezime po ocu jamči plemensku i konfesionalnu pripadnost, identificira "uljeza".

---

image
Afp
---


Pleme se, u načelu, sastojalo od bratstava (fisova, klanova…), bratstvo od rodova, rod od više ili manje porodica. Za razliku od plemena, u bratstvu svi imaju isto prezime. Potrebno je znati nabrojati pretke po muškoj liniji ("pasove", tj. naraštaje), da se izbjegnu endogamni brakovi i da se zna koga sve obavezuje krvna osveta. Bratstva su u nas bila i vojne organizacije pod vojvodom (za Mletaka: kolunelom), a porodice pod harambašom.

Udovičić, Anić, Mandić

Nastanjuju se u istoj vasi (selu) i koriste isti katun. Porodica se grupira u istom komšiluku, postaje obitelj, jer obitava zajedno. Bratstva su štovala iste kultove predaka i iste toteme (odnosno krsne slave), ovisno o vijeku i konfesiji. Samo je porodični nadimak mogao biti matroniman, obično po majci udovici (Udovičić, Anić, Mandić, Marić itd.).

Ti su porodični nadimci već pod Mlečanima i definitivno pod Habsburzima prerastali u prezimena, baš kao i istovrstan nekadašnji rimski cognomen u Carstvu.

Ministrica Finocchiaro predložila je 1996 Talijanima malo izmijenjen španjolski sustav: da svako dijete dobije prezimena i majke i oca. Roditelji da se dogovore koje će biti prvo – a ako ne bude dogovora, na prvo mjesto stiže prezime majke ("Mater semper certa est, pater numquam!", tj. "Mati je vazda izvjesna, otac nikada!" – glasila je srednjovjekovna pravna maksima).

Kad potomak navrši 18 godina, sam bi imao odlučiti hoće li zadržati oba prezimena, i kojim redoslijedom, ili samo jedno, i koje.

---

image

C

Afp
---


Talijani su odmah pištali, tvrdeći da će to izazvati velikih problema u matičnoj evidenciji. Ne treba im vjerovati, budući da dosad nisu nikakvih bitnih problema imali plemići s povorkom prezimena.

Prije će biti da su se muški osjećali ugroženima da će im netko oduzeti anagrafsku potvrdu njihova genetskog imprintinga, važniju u kolektivnom imaginariju od stvarnog udjela nečije DNK u genetskoj baštini potomka (svoga ili svoje družice, barem).

Mijenja se malo što

Parlament se veoma ozbiljno bacio u proučavanje prijedloga. Toliko ozbiljno da mu nije bilo dosta ni svih 26 proteklih godina. Tako da je intervenirao Ustavni sud. Štoviše, nije Parlamentu dao rok da donese zakon, kao i obično, nego je sjekirom odrezao članak Građanskog zakonika.

Što se time mijenja? Zasad malo što. Italija je prije 100 godina nasilno promijenila sva slavenska prezimena na svom teritoriju (spasili su se samo viđeniji fašisti iz Dalmacije, na primjer senatori Krekich i Ghiglianovich). Taj je zakon ukinut poslije rata, ali prezimena nisu vraćena zakonom, nego je to ostavljeno pojedincima, pa tko se usudi… - i malo tko se usudio.

---

image
AFP
---


Sadašnja ustavnosudska reforma prezimena u Italiji donekle ublažava patrijarhalni pečat u dokumentima, kamuflira mačizam u realnim, osobito ekonomskim odnosima, samo prividno čini mater ravnopravnu ocu. O nekoj ravnopravnosti, barem u tom segmentu, moći ćemo govoriti kada više od 45 posto potomaka kao prvo ili kao jedino prezime odaberu materino. Tko doživi...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Afp Afp  Afp Afp AFP
AFP
AFP
Afp
Afp

C

Afp
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/biste-li-zeljeli-nositi-ocevo-i-majcino-prezime-evo-kako-su-to-uredili-u-nasem-susjedstvu-a-ova-intrigantna-prica-otkriva-i-sto-se-krije-iza-mnogih-poznatih-prezimena-1194238 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f9ea54fcc2bd8e1dc9a8087e9160ff58f925458b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biste+li+%C5%BEeljeli+nositi+o%C4%8Devo+i+maj%C4%8Dino+prezime%3F+Evo+kako+su+to+uredili+u+na%C5%A1em+susjedstvu%2C+a+ova+intrigantna+pri%C4%8Da+otkriva+i+%C5%A1to+se+krije+iza+mnogih+poznatih+prezimena&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbiste-li-zeljeli-nositi-ocevo-i-majcino-prezime-evo-kako-su-to-uredili-u-nasem-susjedstvu-a-ova-intrigantna-prica-otkriva-i-sto-se-krije-iza-mnogih-poznatih-prezimena-1194238 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fbiste-li-zeljeli-nositi-ocevo-i-majcino-prezime-evo-kako-su-to-uredili-u-nasem-susjedstvu-a-ova-intrigantna-prica-otkriva-i-sto-se-krije-iza-mnogih-poznatih-prezimena-1194238 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZUM I OSJEĆAJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaRAZUM I OSJEĆAJI

Biste li željeli nositi očevo i majčino prezime? Evo kako su to uredili u našem susjedstvu, a ova intrigantna priča otkriva i što se krije iza mnogih poznatih prezimena

20. svibnja 2022. - 14:30

Talijanski Ustavni sud ukinuo je odredbe Građanskog zakonika po kojemu djeca rođena u braku automatski dobivaju očevo prezime, a i djeca rođena izvan braka ako im je otac utvrđen, vlastitim priznanjem ili sudskom presudom, jednako kao i usvojena djeca.

Samo dva dana kasnije je neki sud, uvažavajući želju majke, sinu stavio i majčino prezime, iako se otac protivio. Ustavni sud je tako presjekao zakonodavnu trakavicu: u Parlamentu se od prošlog milenija gomilaju zakonski prijedlozi kako realizirati evropsku odluku o ravnopravnosti roditeljskih prezimena.

U Italiji je (još ili tek) 1975 reformom obiteljskog prava ukinut članak 144 Građanskog zakonika po kojemu je muž bio automatski glava obitelji i uvedeno načelo ravnopravnosti supružnika. Trebalo je čekati 1989 da se pozicija "gla...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 11:50