StoryEditorOCM
ZdravljeZIMSKA NAMIRNICA

Slatki i opori okus čini ga jedinstvenim među voćem, prepun je antioksidansa, ali neki su alergični na njega

Piše Ana Špoljarić/Živim.hr
16. siječnja 2024. - 09:19

Mnogima omiljena zimska namirnica kivi originalno potječe iz Kine, a izvorno je bio poznat kao kineski ogrozd. Početkom 20. stoljeća je uveden na Novi Zeland gdje je postao popularan i dobio naziv koji danas na široko upotrebljavamo, kivi. Srednje do mali smeđi plod s jarko zelenom bojom mesa unutar slatkog je i oporog okusa koji kivi ujedno čini jedinstvenim među voćem. Ovaj šampion zbog sljedećih prednosti možemo smatrati hranjivim dodatkom prehrani koji osigurava bolje funkcioniranje našeg tijela, piše Živim.

10 ZDRAVSTVENIH DOBROBITI KIVIJA

1. Snaga vitamina C

Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C koji igra ključnu ulogu u podršci imunosnog sustava.

- Samo jedan kivi može osigurati više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C pritom pomažući tijelu da se obrani od bolesti i promiče opće zdravlje - objašnjava nutricionistica Archana Batra.

2. Prepun antioksidansa

Kivi je pun antioksidansa, uključujući polifenole i karotenoide koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Antioksidansi igraju značajnu ulogu u neutralizaciji slobodnih radikala, smanjenju upale i potencijalnom smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

3. Promiče zdravu tjelesnu težinu

Unatoč svom slatkom okusu kivi sadrži relativno malo kalorija i masti što ga čini zadovoljavajućim i hranjivim međuobrokom za one koji žele kontrolirati svoju težinu. Kombinacija vlakana i niske kalorijske vrijednosti u ovom voću potiče osjećaj sitosti, pomaže u kontroli apetita i podržava ciljeve mršavljenja.

image
Shutterstock

4. Poboljšava probavu

Kivi je fantastičan izvor dijetalnih vlakana, pomaže u probavi i promiče zdrava crijeva.

- Topiva vlakna kivija podržavaju redovito pražnjenje crijeva, dok netopiva vlakna pomažu u sprječavanju zatvora - kaže Batra.

Uključivanje kivija u vašu prehranu može doprinijeti uravnoteženom probavnom sustavu.

5. Djeluje dobro za kožu

Kombinacija vitamina C i antioksidansa u kiviju podržava zdravlje kože potičući sintezu kolagena i štiteći kožu od oksidativnog oštećenja. Redovita konzumacija kivija može pridonijeti mlađem i svjetlijem tenu kože.

6. Promiče zdravlje srca

Kivi obiluje kalijem, esencijalnim mineralom za zdravlje srca.

- Ovaj elektrolit pomaže regulirati krvni tlak, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti – objašnjava nutricionistica.

Kalij u kiviju također je poznat po tome što potiče rad krvnih žila. Štoviše, istraživanje objavljeno u Nutrition Journalu kaže da je konzumacija barem jednog kivija tjedno povezana s poboljšanim profilom lipida u plazmi, što znači nižu razinu kolesterola.

7. Bolja opcija voća za one s dijabetesom

Kivi može pozitivno utjecati na kontrolu šećera u krvi. Sadržaj vlakana i nizak glikemijski indeks čine kivi potencijalno korisnim voćem za osobe s dijabetesom, a poglavito one s tipom 2.

8. Poboljšava kvalitetu sna

Ovo voće sadrži jedinstveni spoj koji se zove serotonin, često povezan s regulacijom raspoloženja i spavanjem.

- Konzumacija kivija prije spavanja može doprinijeti poboljšanju kvalitete i trajanja sna, što ga čini prirodnom i zdravom opcijom za rješavanje poremećaja spavanja - smatra Batra.

9. Smanjuje rizik od osteoporoze

Sadrži vitamin K, neophodan nutrijent za zdravlje kostiju čiji adekvatan unos potiče apsorpciju kalcija, doprinoseći jakim i zdravim kostima. Zbog toga kivi se smatra vrijednim dodatkom cjelovite prehrane koja pozitivno utječe na zdravlje kostiju.

image
Shutterstock

10. Blagotvorno djeluje na zdravlje očiju

Prema ovom istraživanju, kivi je prepun vitamina, minerala i antioksidansa koji mogu podržati zdravlje vida te usporiti njegovo napredovanje gubitka zbog stanja kao što su makularna degeneracija i dijabetička retinopatija.

Postoje li nuspojave konzumiranja kivija?

Dok se kivi općenito smatra sigurnim za većinu ljudi, postoji nekoliko potencijalnih rizika kojih je dobro biti svjestan. Neki pojedinci mogu biti alergični na kivi, osjećati simptome poput svrbeža, oteklina ili otežanog disanja. Osim toga, visok sadržaj vitamina C u kiviju može uzrokovati probleme s probavom ili alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:15