StoryEditorOCM
ZdravljePROTIV ZATVORA I BAKTERIJA

Pojačajte zeleno lisnato povrće: na njemu će se temeljiti novi antibiotici

Piše H
22. veljače 2016. - 15:20
shutterstock22

Znanstvenici sa Sveučilišta u Melbourneu mogu se pohvaliti da su prvi otkrili da rijetka vrsta monosaharida ili jednostavnog šećera, koju nalazimo u zelenom lisnatom povrću, hrani 'dobre' bakterije u crijevima i utječe na poboljšan rad crijevne flore i probavnog sustava, istodobno blokirajući djelovanje 'loših' bakterija, što otvara mogućnost za razvoj potpuno novih, učinkovitijih antibiotika. 

Riječ je o glukozi 6-sulfonatu (SQ), jedinoj poznatoj molekuli monosaharida koja sadrži mineral sumpor, vitalan sastojak triju aminokiselina, važan nutrijent i prirodni sastojak tjelesnih stanica, a važan je i u tvorbi hormona, enzima, neurotransmitera, antitijela, i prijenosnika nutrijenata.

Sve vrste zelenog povrća proizvode SQ, omogućujući na taj način fotosintezu, a što je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 10:19