StoryEditorOCM
ZdravljeZELENE DOBROBITI

Ova povrća sadrže niz hranjivih tvari neophodnih za dobro zdravlje. Kelj ili špinat - koje je zdravije?

Piše Ana Špoljarić/Živim
16. studenog 2023. - 21:16

Gotovo i ne postoji savjet stručnjaka koji ne sadrži preporuku uvođenja zelenog lisnatog povrća u svakodnevnu prehranu. I ne čudi budući da je hranjivo i nudi brojne zdravstvene prednosti. Oni izbirljiviji kako volimo nazvati osobe koje nisu preveliki ljubitelji povrća u izboru zelenila nerijetko će odabrati povrće nekadašnjeg crtanog lika - špinat, od kojeg ‘rastu mišići‘ ili će pak posegnuti za još jedim izvorom željeza - keljom. Jedna i druga namirnica su odličan izbor, međutim, postoji li ipak mala razlika? Na ovu su dilemu tri nutricionistice dale svoj odgovor, piše Živim.

Nutritivne vrijednosti kelja

Kelj je bogat izvor vlakana. Također, prepun je vitamina C koji djeluje kao antioksidans pomažući imunosnom sustavu i u apsorpciji željeza.

- Za razliku od špinata, ima više vlakana i sadrži više vitamina C - rekla je McKercher dodajući kako su i jedno i drugo povrće bogat izvor vitamina K koji je pak važan za zdravlje kostiju kao i za zgrušavanje krvi.

Kelj obiluje vitaminom A koji podržava vid, imunosni sustav i zdravlje tkiva. Također, sadrži mineral kalij koji je uključen u kontrakcije mišića i pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka. Ovo povrće sadrži vlakna pa će tako 120 grama kuhanog kelja u sebi sadržati gotovo 20 posto dnevne preporuke vlakana. Još jedan čimbenik po kojem se kelj razlikuje od špinata je taj da kelj dolazi iz obitelji krstašica.

- Povrće iz skupine krstašica poznato je po visokom sadržaju glukozinolata, koji bi mogli štititi od raka - rekla je dijetetičarka Gillett ukazujući na istraživanje koje je objavljeno na web stranici Nacionalnog instituta za rak.

Posljednje, no ne i manje važno, kelj je također dobar izvor antioksidansa.

- Antioksidansi koji mogu pomoći u zaštiti tijela od oštećenja - objasnila je treća dijetetičarka i sportska nutricionistica, Romane Guerot.

image
Shutterstock

Nutritivne vrijednosti špinata

Špinat je s dobrim razlogom hvaljeno povrće. Kao i njegov zeleni ‘suparnik‘, obiluje visokim razinama vitamina K, C i kalcija, no u jednom špinat prednjači.

- Dok kelj sadrži folnu kiselinu, špinat ga može pobijediti s više nego dvostrukom količinom za istu veličinu porcije - otkrila je Gillett dodajući kako folat pomaže u sprječavanju urođenih mana tijekom trudnoće. U usporedbi s keljom, špinat sadrži više željeza, koje je ključno za krvne stanice, energiju i rast.

Porcija kuhanog špinata od 100 grama ima otprilike 3,6 miligrama željeza, dok ista količina kuhanog kelja sadrži oko jedan miligrama željeza, minerala koji je od vitalnog značaja kod sprječavanja anemije.

- Špinat nudi značajnu količinu esencijalnih nutrijenata uključujući željezo, vitamine A, K i folnu kiselinu - dodala je Guerot.

Poput kelja, špinat je također bogat vlaknima, koji kako objašnjava dijetetičarka, pomažu u probavi te u kontroli tjelesne težine.

Koji je izbor bolji?

Nema jasnog pobjednika u borbi između kelja i špinata budući da oba nude odlične benefite. Obje namirnice su iznimno zdrave i nude jedinstvene prednosti, a dijetetičarka Gillett pritom je stavila naglasak kako će izbor između kelja i špinata uvelike ovisi o individualnim preferencijama i prehrambenim potrebama.

- Sadrže niz hranjivih tvari neophodnih za dobro zdravlje. Međutim, ako tražite hranu koja je posebno bogata vlaknima, vitaminima K i C, kelj je bolji izbor - rekla je Guerot koja savjetuje uz ova dva, uvrštavanje i ostalog povrća u prehranu.

S prethodnicama se složila posljednja stručnjakinja zaključivši kako konzumiranje raznovrsnog povrća tijelu daje različite hranjive tvari koje su mu potrebne za razvoj.

- Raznolikost također čini obroke zanimljivijima i sprječava dosadu - rekla je McKercher.

Tretiranje kelja i špinata

Obje namirnice mogu se jesti sirove i kuhane. Mogu također biti sjajan dodatak raznim salatama, juhama, smoothiejima i prženim krumpirićima.

- Kada birate špinat ili kelj, tražite svježe i zelene listove. Izbjegavajte lišće koje je žuto ili smeđe - savjetuje Guerot i dodaje da se svježe lisnato povrće u hladnjaku može čuvati do pet dana, piše Živim.

Budući da svježe nije dostupno tijekom cijele godine, kupnja smrznute verzije špinata i kelja također je dobra pa čak i povoljna opcija. Smrznuti špinat ili kelj može opstati u zamrzivaču mjesecima bez brige da će se pokvariti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:38