Neka ulja se odlično ponašaju na visokim temperaturama i mogu se koristiti za prženje i pečenje, dok se ona s nižim točkama dimljenja više koriste samo kao preljevi.
Poznavanje različitih tipova ulja i njihovih svojstava ključno je za zdravu pripremu hrane. Odabirom pravog ulja prema točki dimljenja možete poboljšati okus jela i izbjeći stvaranje štetnih tvari tijekom kuhanja, piše net.hr.
1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima težak, karakterističan gorkast ukus koji ima note začina, voća ili trava, ovisno o vrsti maslina.
Točka dimljenja za ovo ulje je od 130 do 175 Celzijevih stupnjeva, što znači da nije pogodno za prženje i pečenje, već za salate.
Može se dodati u jogurt, a neki čak prave i sladoled s ovim uljem. U sladoled od vanilije dodaje se malo maslinovog ulja i trunčica morske soli.
2. Rafinirano maslinovo ulje izdvaja se na uređajima od nehrđajućeg čelika. Laganije je i mnogo blažeg ukusa u odnosu na djevičansko maslinovo ulje.
3. Sezamovo ulje ima specifičan okus i odlično je kao preljev za egzotična jela. Sezamovo ulje sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.
4. Laneno ulje ima specifičan okus, koristi se u salatama i mora se čuvati u hladnjaku. Bogato je omega-3 masnim kiselinama i ne koristi se za kuhanje nego samo za preljeve.
5. Maslac ima točku dimljenja na 150 do 170 stupnjeva i zbog toga se dodaje jelu pri kraju kuhanja na nižim temperaturama. Najbolje je pržiti ga na laganoj vatri te dodati malo vode ili umake koji pomažu da ulje ne dostigne točku dimljenja. Kada se degradira, postaje štetno i mijenja okus jela.