StoryEditorOCM
ZdravljeZDRAVSTVENI MITOVI

Hrani li šećer rak, kako se često misli? Ne, šećer nije kancerogen poput cigareta, ali moramo pripaziti na ovo...

Piše Javorka Luetić
22. srpnja 2023. - 18:09
Ograničena, ali sve veća količina dokaza povezuje prekomjernu konzumaciju dodanih šećera (onih koji se nalaze u keksima, kolačima i bezalkoholnim pićima) s rakomLilian Cazabet/Hans Lucas Via Afp

Tijekom osam godina koliko je Stacy Shawhan radila kao onkološka dijetetičarka, pacijenti oboljeli od raka često su joj postavljali pitanja o tome koliko njihova prehrana utječe na prognozu bolesti. Ipak, najčešće pitanje bilo je – hoće li konzumiranje slatke hrane i pića nahraniti stanice raka, pogoršavajući stanje?

"Pacijenti oboljeli od raka tako su ranjivi, a neki od njih se boje jesti", rekla je gospođa Shawhan, koja radi u Centru za rak Sveučilišta u Cincinnatiju. "Oni misle: ‘Ako prestanem jesti šećer, tada ću moći izgladnjivati svoj rak.‘"

Narativ "šećer hrani rak" seže u 1920-e, kada je njemački fiziolog primijetio da neke tumorske stanice troše više glukoze nego zdrave stanice. Ubrzo nakon toga pojavile su se dijete s niskim udjelom šećera za koje se tvrd...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 15:25