StoryEditorOCM
PanoramaGENIJ I MANIJAK

Od seksualnog objekta svoje dadilje do najvećeg londonskog zavodnika. Ovo je priča lorda Byrona

Piše Vijesti SD
6. ožujka 2024. - 13:34

Da veliki književni talent i uzoran privatni život često ne idu ruku pod ruku, nije novost. Slučaj britanskog pjesnika lorda Byrona predstavlja možda najekstremniji primjer. Autor nekih od najljepših stranica koje poznaje engleska književnost u privatnom životu bio je pravi seksualni manijak. Da hiperseksualizacija nije novi društveni fenomen dokazuje ovaj britanski lord koji je u 19. stoljeću u Londonu provodio vlastitu seksualnu revoluciju, spavajući sa žena i muškarcima, rođakinjama i udanim ženama. 

Njegovo kompulzivno seksualno ponašanje vjerojatno potječe od seksualnog zlostavljanja koje je pretrpio kao dječak od strane svoje dadilje May Gray, koje je počelo kada je imao devet godina i trajalo je oko dvije godine, sve dok ona nije otkrivena i otpuštena. Kad mu se nije seksualno nametala, ona je nadgledala njegovo učenje i čitanje Biblije i tukla bi ga kada se loše ponašao. U svjetlu ovoga, možda nije ni čudno što je Byron odrastao u osobu koja nije razumjela ni poštovala granice javnog morala, piše Blic.rs.

image

Lord Byron je iskorištavao i surovo odbacio mnoge žene

Wikipedia

Lord Byron imao je bezbroj ljubavnica i ljubavnika, a među njima je bila i njegova starija polusestra Augusta Leigh, s kojom je dobio i dijete! Ali najburnija veza u njegovom životu bila je s Caroline Lamb. Njihova veza bila je predmet glavnih tračeva u gradu, istovremeno skandalozna i uzbudljiva. Lijepa lady Caroline Lamb i proslavljeni lord Byron mjesecima su imali strastvenu ljubavnu aferu, a nisu čak ni pokušali svoju strast sakriti od javnosti, već su se s njome razmetali u kazalištima, na balovima, i u salonima u kojima se okupljalo visoko društvo. 

Kada je, poslije pet mjeseci, lady Caroline osjetila da je njen ljubavnik umoran od nje, odlučila se za odvažnu strategiju da ga ponovo namami u svoj zagrljaj. Poslala je Byronu zlatni medaljon, a kada ga je otvorio u njemu je pronašao malo klupko njenih stidnih dlačica, a dobio je i pisamce na kome je pisalo: "Kleknut ću i radije ću dozvoliti da me šutneš nego da te se odreknem". Pismo je bilo potpisano s "tvoja divlja antilopa". 

Byronov šarm, dobar izgled i ozloglašenost značili su da je mogao bez mnogo truda zavesti skoro svaku privlačnu ženu ili muškarca (ukoliko je imao iste, homoseksualne sklonosti), od aristokratkinje u braku do nevinih sluškinja. Tvrdio je da je za samo tri godine spavao s najmanje 200 ljudi.

Njegovi bliski prijatelji su ipak vidjeli i drugu stranu Byrona; nije zamišljena, sotonska figura, već druželjubiv i vedar čovjek, često duhovit i razigran. Ipak, činjenica ostaje da je Byron iskorištavao i surovo odbacio mnoge žene, posebno tijekom godina u kojima je boravio u Veneciji (nekoj vrsti ondašnjeg Bangkoka), kada je bio najpromiskuitetniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:41