StoryEditorOCM
HranaBlagdanska trpeza

Uskršnja spiza svetašnja: Siniša Vuković vas je odlučio provozati malo kroz više ili manje mrsne pjatance spize, od pinetade ol patke do pulića ‘na pašticodu‘

Piše Siniša Vuković
2. travnja 2021. - 17:57

Blagdanska trpeza za dalmatinskim obiteljskim stolom varira ovisno o kutku na koji se ili iz kojega se gleda: bilo da je posrijedi kakav udaljeni pučinski otok u kobaltno-modrom plavetnilu Jadrana, bilo da je u očištu neki zabačeni "zasiok" s one strane Dinare ili Svilaje, odnosno Mosora ili Biokova…

Može na gvanćeri biti kakav oboriti bokun od ribe ili kakvog raka, školjke ili landovine, a može također biti i takorekuć nekakva delikatesa od bivšeg teleta ili bika, kopuna ili janjca, kopuna ili patke.

Zasićenost javnog medijskog prostora bombardirana vazda istim gastronomskim zgoditcima izaziva i proporcionalno takvoj agresiji čitalačku sitost, pa ćemo se mi ovdje pozabaviti nekim istinskim delicijama koje nam mirišu na djetinjstvo, ili nam do nosa dopiru tek nekim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 03:40