stdClass Object ( [id] => 547775 [title] => Sigurno vam je ostalo hrane od jučer: donosimo vodič kako danas što zdravije zagrijati 'ostatke' [alias] => sigurno-vam-je-ostalo-hrane-od-jucer-donosimo-vodic-kako-danas-sto-zdravije-zagrijati-39-ostatke-39 [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uz višak gotove hrane koju sami pripremimo ili kupimo često se pitamo je li podgrijavanje hrane sigurno i kako je to najbolje učiniti. Ako slijedite preporuke, konzumiranje podgrijane hrane je sigurno i poželjno kako bi manja količina hrane završila na smetištu.

Danas postoje mnoge namirnice koje su djelomično ili potpuno skuhane poput graha iz konzerve, kuhanog i pakiranog krumpira ili cijeli pripremljeni obroci kao što su lazanje, pizze, gulaši, a u mnogim trgovinama delikatesa nudi se i raznovrsno pečeno meso s prilozima i druga jela. Takvu hranu, odnosno jela prije konzumiranja samo podgrijavamo.

No, pri tome treba poštovati neka pravila koja je predvidio proizvođač. Što ćemo napraviti u slučaju da hrana ostane nakon obroka koji smo pripremili, a ne želimo to baciti? Što učiniti da podgrijani obrok bude još uvijek siguran, jestiv i naravno ukusan? Hoće li takva hrana sačuvati svoju prehrambenu vrijednost utvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (United States Department of Agriculture) koje više od dvadeset godina potiče istraživanja o nutritivnoj vrijednosti namirnica koje se kuhaju ili podgrijavaju.

Hranu kuhamo zato da bude jestiva, ukusna i sigurna. Sirovi grah, odnosno grahorice, većinom su otrovne i zato ih je nužno termički obraditi da bi bile jestive. Krumpir, gomoljnice i žitarice kuhaju se zato da bi postale lakše probavljive i kako bi naše tijelo bolje iskoristilo hranjive tvari, a ujedno je pečena i kuhana hrana ukusnija i sigurnija.

Kako spriječiti infekcije ili trovanje hranom?

Potencijalno opasne namirnice su svježe meso, svježa riba, sirova jaja, mlijeko i hrana koja je sastavljena od ovih namirnica jer može sadržavati patogene opasne mikroorganizme. Optimalna temperatura za razvoj mikroorganizama je između 5 i 63 stupnja Celzija. Međutim, ako hranu neko vrijeme termički obrađujemo na temperaturi iznad 70 stupnjeva, hrana se pasterizira i postaje sigurna za konzumiranje. Općenito se može reći da svježe pripremljenu toplu hranu možemo dva sata hladiti dok postignemo sobnu temperaturu (bilo na stolu ili na štednjaku). Takvu hranu moramo podgrijavati i odmah konzumirati ili je u hladnjaku naglo ohladiti na 5 stupnjeva i spremiti je u čistoj posudi. U hladnjaku takvu hranu možemo čuvati najviše tri dana.

Hranjiva vrijednost nakon podgrijavanja

Iz objavljenih rezultata američkog Ministarstva poljoprivrede proizlazi da se prilikom podgrijavanja gubi određeni dio hranjivih tvari. Gubitak ovisi o načinu pripreme hrane, temperaturi i načinu podgrijavanja. Temperatura i vrijeme kuhanja najviše utječe na vitamine koji su topivi u vodi: vitamini C, B1 i B2. Prilikom kuhanja se gubi do 25 posto tih vitamina (osim u oguljenom krumpiru gdje se gubi i do 75 posto vitamina C). Prilikom podgrijavanja hrane gubi se još daljnjih 10 do 15 posto ovih vitamina.

Gubitak drugih vitamina je nešto niži prilikom kuhanja i zagrijavanja i iznosi oko 15 posto. Minerali su također otporniji na temperaturu i iznosi oko 15 posto, ali samo kada je hrana kuhana na pari ili u vodi, koju bacamo. Značajniji gubici makronutrijenata (ugljikohidrati, masti i proteini) nisu utvrđeni u studiji. Pokazalo se da se gotovo sva pripremljena hrana može podgrijavati, ali temperatura ne smije biti previsoka i termička obrada ne smije predugo trajati.

Kada je hrana sigurna?

Perad treba kuhati na temperaturi koja nije niža od 85 stupnjeva Celzija, dok se druge vrste mesa i ribe moraju termički obrađivati na najmanje 75 stupnjeva. Mlijeko se pasterizira ako se zagrijava 20 minuta na 63 stupnja ili 15 sekundi na 72 stupnja, a voće i lisnato povrća moraju se zagrijavati na 70 stupnjeva. Škrobne namirnice (krumpir, tjestenina, mahunarke, gomoljike) kuhamo na temperaturi između 85 i 100 stupnjeva jer se tek na toj temperaturi škrob skuha i postaje jestiv.
Kad je hrana već skuhana, to može biti najviše dva sata, ona se održava na temperaturi od oko 63 stupnja, a potom se mora brzo ohladiti u hladnjaku ili baciti.


Preporuke za zagrijavanje
Juhe i jela sa žlicom podgrijavaju se samo do vrenja. Ostala jela, da bi sačuvala hranjivu vrijednost, podgrijavaju se na oko 73 stupnja, s time da tu temperaturu održavamo barem pet minuta. Znanstveno je potvrđeno da se najviše hranjivih tvari zadrži podgrijavanjem na pari ili u mikrovalnoj pećici.
Ako nemamo mogućnost zagrijavanja na pari ili u mikrovalnoj, podgrijavamo hranu u običnoj pećnici koja se prethodno zagrije na oko 120 stupnjeva Celzijevih, a potom se temperatura smanji na 100 stupnjeva, a hrana je u posudi koja se dobro pokrije i zagrijava tijekom 20 minuta. Skuhanu hranu možemo koristiti i na način da od nje napravimo nova jela i pripremamo u drugoj čistoj posudi. Ostatke riže možemo dodatu u juhu, a ostatak tjestenine zapeći uz dodatak povrća i sira i slično. Već podgrijana hrana koju ne uspijemo konzumirati mora se baciti.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nije isto za sve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-05-22 20:04:53 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-05-23 08:36:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-05-23 08:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7670 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/Mozaik\/8392420.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/Mozaik\/8847225.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/Mozaik\/9897975.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/Mozaik\/9897962.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/05\/22\/Mozaik\/9897957.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1920"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1261"},{"size0":"1920x1374"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15004492 Threads: 2 Questions: 3150879781 Slow queries: 7033179 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234976897 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/sigurno-vam-je-ostalo-hrane-od-jucer-donosimo-vodic-kako-danas-sto-zdravije-zagrijati-39-ostatke-39-547775 [printLink] => /mozaik/hrana/sigurno-vam-je-ostalo-hrane-od-jucer-donosimo-vodic-kako-danas-sto-zdravije-zagrijati-39-ostatke-39-547775?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321878 [name] => hrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrana [link] => /tag/hrana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 321772 [name] => meso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => meso [link] => /tag/meso ) [2] => stdClass Object ( [id] => 390641 [name] => zagrijavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagrijavanje [link] => /tag/zagrijavanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 390642 [name] => podgrijavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podgrijavanje [link] => /tag/podgrijavanje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 390643 [name] => perad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => perad [link] => /tag/perad ) [5] => stdClass Object ( [id] => 390644 [name] => riba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => riba [link] => /tag/riba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nije isto za sve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sigurno vam je ostalo hrane od jučer: donosimo vodič kako danas što zdravije zagrijati 'ostatke' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/Mozaik/8392420.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/Mozaik/8392420.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/Mozaik/8847225.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/Mozaik/9897975.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/Mozaik/9897962.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/22/Mozaik/9897957.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Uz višak gotove hrane koju sami pripremimo ili kupimo često se pitamo je li podgrijavanje hrane sigurno i kako je to najbolje učiniti. Ako slijedite preporuke, konzumiranje podgrijane hrane je sigurno i poželjno kako bi manja količina hrane završila na smetištu.

Danas postoje mnoge namirnice koje su djelomično ili potpuno skuhane poput graha iz konzerve, kuhanog i pakiranog krumpira ili cijeli pripremljeni obroci kao što su lazanje, pizze, gulaši, a u mnogim trgovinama delikatesa nudi se i raznovrsno pečeno meso s prilozima i druga jela. Takvu hranu, odnosno jela prije konzumiranja samo podgrijavamo.

No, pri tome treba poštovati neka pravila koja je predvidio proizvođač. Što ćemo napraviti u slučaju da hrana ostane nakon obroka koji smo pripremili, a ne želimo to baciti? Što učiniti da podgrijani obrok bude još uvijek siguran, jestiv i naravno ukusan? Hoće li takva hrana sačuvati svoju prehrambenu vrijednost utvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (United States Department of Agriculture) koje više od dvadeset godina potiče istraživanja o nutritivnoj vrijednosti namirnica koje se kuhaju ili podgrijavaju.

Hranu kuhamo zato da bude jestiva, ukusna i sigurna. Sirovi grah, odnosno grahorice, većinom su otrovne i zato ih je nužno termički obraditi da bi bile jestive. Krumpir, gomoljnice i žitarice kuhaju se zato da bi postale lakše probavljive i kako bi naše tijelo bolje iskoristilo hranjive tvari, a ujedno je pečena i kuhana hrana ukusnija i sigurnija.

Kako spriječiti infekcije ili trovanje hranom?

Potencijalno opasne namirnice su svježe meso, svježa riba, sirova jaja, mlijeko i hrana koja je sastavljena od ovih namirnica jer može sadržavati patogene opasne mikroorganizme. Optimalna temperatura za razvoj mikroorganizama je između 5 i 63 stupnja Celzija. Međutim, ako hranu neko vrijeme termički obrađujemo na temperaturi iznad 70 stupnjeva, hrana se pasterizira i postaje sigurna za konzumiranje. Općenito se može reći da svježe pripremljenu toplu hranu možemo dva sata hladiti dok postignemo sobnu temperaturu (bilo na stolu ili na štednjaku). Takvu hranu moramo podgrijavati i odmah konzumirati ili je u hladnjaku naglo ohladiti na 5 stupnjeva i spremiti je u čistoj posudi. U hladnjaku takvu hranu možemo čuvati najviše tri dana.

Hranjiva vrijednost nakon podgrijavanja

Iz objavljenih rezultata američkog Ministarstva poljoprivrede proizlazi da se prilikom podgrijavanja gubi određeni dio hranjivih tvari. Gubitak ovisi o načinu pripreme hrane, temperaturi i načinu podgrijavanja. Temperatura i vrijeme kuhanja najviše utječe na vitamine koji su topivi u vodi: vitamini C, B1 i B2. Prilikom kuhanja se gubi do 25 posto tih vitamina (osim u oguljenom krumpiru gdje se gubi i do 75 posto vitamina C). Prilikom podgrijavanja hrane gubi se još daljnjih 10 do 15 posto ovih vitamina.

Gubitak drugih vitamina je nešto niži prilikom kuhanja i zagrijavanja i iznosi oko 15 posto. Minerali su također otporniji na temperaturu i iznosi oko 15 posto, ali samo kada je hrana kuhana na pari ili u vodi, koju bacamo. Značajniji gubici makronutrijenata (ugljikohidrati, masti i proteini) nisu utvrđeni u studiji. Pokazalo se da se gotovo sva pripremljena hrana može podgrijavati, ali temperatura ne smije biti previsoka i termička obrada ne smije predugo trajati.

Kada je hrana sigurna?

Perad treba kuhati na temperaturi koja nije niža od 85 stupnjeva Celzija, dok se druge vrste mesa i ribe moraju termički obrađivati na najmanje 75 stupnjeva. Mlijeko se pasterizira ako se zagrijava 20 minuta na 63 stupnja ili 15 sekundi na 72 stupnja, a voće i lisnato povrća moraju se zagrijavati na 70 stupnjeva. Škrobne namirnice (krumpir, tjestenina, mahunarke, gomoljike) kuhamo na temperaturi između 85 i 100 stupnjeva jer se tek na toj temperaturi škrob skuha i postaje jestiv.
Kad je hrana već skuhana, to može biti najviše dva sata, ona se održava na temperaturi od oko 63 stupnja, a potom se mora brzo ohladiti u hladnjaku ili baciti.


Preporuke za zagrijavanje
Juhe i jela sa žlicom podgrijavaju se samo do vrenja. Ostala jela, da bi sačuvala hranjivu vrijednost, podgrijavaju se na oko 73 stupnja, s time da tu temperaturu održavamo barem pet minuta. Znanstveno je potvrđeno da se najviše hranjivih tvari zadrži podgrijavanjem na pari ili u mikrovalnoj pećici.
Ako nemamo mogućnost zagrijavanja na pari ili u mikrovalnoj, podgrijavamo hranu u običnoj pećnici koja se prethodno zagrije na oko 120 stupnjeva Celzijevih, a potom se temperatura smanji na 100 stupnjeva, a hrana je u posudi koja se dobro pokrije i zagrijava tijekom 20 minuta. Skuhanu hranu možemo koristiti i na način da od nje napravimo nova jela i pripremamo u drugoj čistoj posudi. Ostatke riže možemo dodatu u juhu, a ostatak tjestenine zapeći uz dodatak povrća i sira i slično. Već podgrijana hrana koju ne uspijemo konzumirati mora se baciti.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/sigurno-vam-je-ostalo-hrane-od-jucer-donosimo-vodic-kako-danas-sto-zdravije-zagrijati-39-ostatke-39-547775 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ec159c8329179b86529ff223fe54f902cf4e0f7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sigurno+vam+je+ostalo+hrane+od+ju%C4%8Der%3A+donosimo+vodi%C4%8D+kako+danas+%C5%A1to+zdravije+zagrijati+%26%23039%3Bostatke%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fsigurno-vam-je-ostalo-hrane-od-jucer-donosimo-vodic-kako-danas-sto-zdravije-zagrijati-39-ostatke-39-547775 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fsigurno-vam-je-ostalo-hrane-od-jucer-donosimo-vodic-kako-danas-sto-zdravije-zagrijati-39-ostatke-39-547775 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nije isto za sve [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HranaNije isto za sve

Sigurno vam je ostalo hrane od jučer: donosimo vodič kako danas što zdravije zagrijati 'ostatke'

23. svibnja 2018. - 10:04

Uz višak gotove hrane koju sami pripremimo ili kupimo često se pitamo je li podgrijavanje hrane sigurno i kako je to najbolje učiniti. Ako slijedite preporuke, konzumiranje podgrijane hrane je sigurno i poželjno kako bi manja količina hrane završila na smetištu.

Danas postoje mnoge namirnice koje su djelomično ili potpuno skuhane poput graha iz konzerve, kuhanog i pakiranog krumpira ili cijeli pripremljeni obroci kao što su lazanje, pizze, gulaši, a u mnogim trgovinama delikatesa nudi se i raznovrsno pečeno meso s prilozima i druga jela. Takvu hranu, odnosno jela prije konzumiranja samo podgrijavamo.

No, pri tome treba poštovati neka pravila koja je predvidio proizvođač. Što ćemo napraviti u slučaju da hrana ostane nakon obroka koji smo pripremili, a ne želimo to...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 03:05