StoryEditorOCM

poseban ugođajTrendovi za balkone i terase: vrtlari ih vole slijediti, pa ih uključujemo u cvjetne kombinacije

Piše Promo
25. svibnja 2022. - 13:00

S ljetnim cvijećem i balkonskim biljkama, svake sezone možete stvoriti poseban ugođaj na svojoj terasi ili balkonu. Uz pomoć biljaka, vaš prostor dobiva potpuno nov, svjež izgled, pun života, što daje poruku da se u kući brine o prekrasnom cvijeću. Institut za boje Pantone najavio je boje za ovu godinu, a trend je cijela modna industrija. Vrtlari ih vole slijediti, pa ih uključujemo u cvjetne kombinacije.

Odaberite onu koja vam se sviđa, posadite sadnice u najkvalitetniji supstrat Plantella Balkonia i redovito gnojite specijalnim gnojivom Plantella Cvijet, prepustite se mašti i uživajte u šarenilu cvijeća.

Ukrasne trave, verbena i milijun zvona

Ukrasne trave već su dugi niz godina kraljice hrvatskih kombinacija cvijeća a i ove godine neće proći bez njih. Ekstravagancija i dinamičnost u cvjetnoj sadnji pripadaju crvenolisnoj Pennisetum x advena “Vatromet”. S lijeve strane prostor je iskorišten ukrasnim dvobojnim lišćem Dorotheanthus bellidiformis “Mezoo” kojeg morate testirati jer je pogodan i za sunčane i sjenovite položaje. Nezahtjevan je za sadnju i nikada ne razočara.

image

Verbene, milijun zvona, trave

Na fotografiji je prednja strana ružičasta Verbena “Lanai® Twister Pink” okružena rascvjetanim milijun zvona Calibrachoa x hybrida “Deep Blue”.

Bidens i skevola

Cvjetna eksplozija boja započinje narančastim Bidens ferulifolia i kombinira se s tamnoplavom visećom petunijom. Lysimachia nummularia “Goldiocks” – zlatna puzavica posađena u prvi plan i svestrano korisna viseća trajnica, koja se obično ne odbacuje.

Ljubičasti batat Ipomea batata “Black Tone” s listovima u obliku srca dijeli kombinaciju na dva dijela. Promjenjivi narančasti cvjetovi Lantana camara lijepo su isprepleteni s preostalim narančastim cvjetovima. Modna nijansa u drugom dijelu nastavlja plavo čudo Scaevola aemula “Blue Wonder”.

Gazania, suzana i lobelija

U balkonskim kombinacijama uvijek možemo koristiti jednogodišnje biljke kao što su Gazania rigens “Big Kiss Orange”, koja impresionira predivnim cvijećem, a voli sušu. Cvjetni modni dodatak u kombinaciji je ljubičasta kadulja Salvia farinacea i ispred nje Lobelia erinus “Curacao Blue”, koja u vrijeme bujnog cvijeća ne može ostati nezamijećena. Ispred se nalazi i crnooka Susana.

image

Gazanije, lobelija

Sprijeda Thunbergia alata Sunny Susi “Red Orange” s dvostrukom dekorativnom ulogom, uglavnom zbog bujnog zelenila, koje se brzo prelijeva preko ruba posude i atraktivnih narančastih cvjetova s lijepim crnim očima u sredini. Tamnolisna djetelina Oxalis vulcanicola “Dark Form” stara je poznanica u kombinacijama.

Dalija i nemezija

U kombinaciji svu pažnju uzima dalija s ogromnim ružičastim cvjetovima Dahlia Sincerity “Rose Bicolor”. Njezin bujan rast zahtijeva prostrana korita koja će omogućiti idealne uvjete za rast. Nasad se nastavlja s lijeve strane mirisnim Iberisom Lobularia maritima “Snow Princess i sitno cvjetajućom dvobojnom Nemesia strumosa Fairy Kisses “Vanilla berry”. S velikim brojem cvjetova, oboje okružuju daliju. Ako želite nešto posebno kao strukturnu biljku, odabrat ćete viseću Lophospermum erubescens Lofos “Wine-Red” s oblikom javorova lista i ljevkastim cvjetovima. Sramežljivi žuti cvjetovi pripadaju jednogodišnjem, izdržljivom zlatniku Asteriscus maritimus Aurelia “Early Gold”.

image

Dalije, nemezija

Za vaše balkonsko cvijeće samo najbolje – Plantella

Za balkonske biljke izabiremo 5-komponentnu zemlju za balkonske biljke Plantella Balkonia:

– Najkvalitetniji humusni treseti i zeleni kompost pružaju biljkama stabilnost i organsku prehranu

– Supstrat zadovoljava potrebe za svim potrebnim mineralima i hranjivim tvarima, a učinak je dugotrajan

– BIO vlakna omogućavaju zadržavanje vode i hranjivih tvari u području korijena

– Guano omogućuje bolji rast i razvoj

– Aktivatori cvatnje potiču razvoj više cvjetnih pupoljaka, povećavajući tako bujan rast s puno cvjetova i listova.

Bilo gdje da rastu naše biljke važno je održavati ih u dobroj kondiciji, što postižemo upotrebom pravoga gnojiva. Plantella Cvijet i List su tekuća gnojiva bogata hranjivima, ali i vitaminima koji uz prisutnost algi još više pojačavaju otpornost biljki i održavaju ih u dobroj formi.

Za sadržaje o vrtlarenju, za vas smo napravili web-stranicu Plantella.hr na kojoj možete dobiti puno kvalitetnih i provjerenih savjeta.

STRUČNI SAVJETNIK ZA PLANTELLU: bacc.ing.agr. Milica Sekulić 092 1941 694, milica.sekulic@unichem-agro.hr, info@plantella.hr, Plantella.hr

Pratite nas i preko naših besplatnih webinara na FB/Plantella.hr/videos.

 

Preuzmite svoj besplatni vodič: Najljepše balkonske kombinacije (LINK: https://plantella.hr/vodici-za-vrtlarenje/najljepse-kombinacije-balkosnkog-bilja-preuzmite-vodic/)

02. travanj 2024 08:20