StoryEditorOCM

NOVI ŽIVOTU Ičićima obnovljen maslinik pokojnog Igora Žiganta

Piše bacc. ing.agr. Milica Sekulić/sponzorirani sadržaj
6. prosinca 2022. - 10:58

Prije godinu dana pisali smo o masliniku koji se šest godina nije održavao, a to podrazumijeva zanemarivanje svih agrotehničkih radnji od rezidbe, gnojidbe, zaštite…

Maslinik je u Ičićima kod Opatije posadio pokojni Igor Žiganto – poznati riječki lučki kapetan osamdesetih godina. Nakon njegove smrti, maslinik se šest godina nije održavao, a to je rezultiralo rastom (bježanjem) stabala u visinu zbog gustog sklopa. Gnojidba i zaštita nisu se obavljale i urod se sveo na stotinjak kila ploda na 40-ak stabala, a koja su sada trebala biti u punoj rodnosti.

Kako sam i pisala prije godinu dana, obitelj pokojnog Žiganta odlučila je prepustiti meni maslinik na održavanje i brigu, kako se ne bi zanemario, a koji je pokojni Žiganto toliko volio i njegovao.

Kao savjetnica za Plantellu i predsjednica maslinara Opatije i opatijskog kraja, Udruge Agro Opatija, s maslinarima se svakodnevno družim i pratim situaciju u maslinicima i za mene je obnova i vraćanje u rod maslinika pokojnog Igora Žiganta bila izazov i čast.

Obnova maslinika na rod

U masliniku sam zatekla stabla maslina, raznih sorti, starosti 20-ak godina, a zbog neredovite rezidbe i nestručne rezidbe zadnjih šest godina, bila su previsoka, nepristupačna i s malo rodnog porasta. Moj plan regeneracije  započeo je u ožujku skidanjem dijela previsoke krošnje (1/3 svakog stabla), a plan postepenog spuštanja krošnje napravila sam za sljedeće 3-4 godine. Osim skidanja dijela krošnje, morala sam obaviti puno rezidbe kojom sam uklonila izrođeni dio suhih grana, a za tu radnju treba zbilja puno i vremena i strpljenja.

Osim što su bile nerezane i zapuštene, masline su bile i iscrpljene zbog nedostatka hranjiva. Napravila sam godišnji plan gnojidbe bez koje ne bi bilo uroda ili bi urod bio oskudan.

Plantellin plan gnojidbe za maslinik Igora Žiganta

Crvena zemlja u kojoj masline rastu nema dovoljno humusa i takva nije zahvalna za održavanje u ljetnim mjesecima, osim toga i ne usvajaju se dostupna hranjiva. Zbijeno tlo koje nema dovoljno humusa teško se obrađuje, teško prima – zadržava i vodu i hranjiva. Trebat će 2-3 godine da se dođe do plodnog tla koje će biti dobar medij za korijenov sustav i cijelo stablo masline.

image
Unichem agro

Bogatu osnovnu gnojidbu obavila sam u jesen prošle godine organskim peletiranim gnojivom Plantella Organik za masline. U ožujku sam dodala još jednu manju količinu Plantella organskoga gnojiva.

Znači, svako stablo dobilo je 6-7 kg organskih peleta Plantella Organika za masline, raspoređenih po širini krošnje i plitko su ukopani u tlo. Zbog visokog sadržaja organske i suhe tvari u gnojivu tekstura tla se poboljšala, a sadržaj humusa znatno se povećao. Upravo Plantella organska gnojidba utjecala je u ljetnim mjesecima na bolju otpornost maslina na sušu. Kondicija stabala očevidno se popravila, a mjerenjem pH vrijednosti ustanovila sam da sam izregulirala vrijednost koja je sad oko 7. Upravo povoljna pH vrijednost omogućava korijenu usvajanje dostupnih hranjiva i vlage tijekom aktivne vegetacije. Plantella Organik za masline sadrži sva potrebna hranjiva za dobar rast i vrhunski plod.

Na porastu mladih izboja vidio se utjecaj gnojiva na ukupnu kondiciju stabala, a samim tim i na dobru cvatnju i oplodnju. Uz kvalitetnu zaštitu od moljca i maslinove muhe, obilnu količinu ploda uspjela sam sačuvati do same berbe.

Berba u masliniku

Prilikom berbe uklonila sam vrhove stabala koje sam prstenovala u protekloj godini. Znači stabla su još jednim dijelom spuštena, a cilj je isprovocirati što više porasta i mladih grana kojima će se obnoviti krošnja.

Berbu sam podijelila na tri termina zbog različitosti sazrijevanja plodova različitih sorti. Ručna berba i brza prerada zdravog ploda obećavaju kvalitetu. Plod je prerađen u dvije uljare u Istri (Ipša i Torkop), a rezultate kvalitete doznat ćemo na manifestacijama gdje se ocjenjuje kvaliteta maslinovih ulja.

Zadovoljna količinom ploda (oko jedne tone ploda) iz sezone 2022. nastavljam planirati radove u ovom prekrasnom masliniku. Odmah nakon berbe obavljena je temeljita organska gnojidbe Plantella Organikom za masline prije mraza i niskih temperatura kako bi moje masline i sljedeće godine obilno rodile i osigurale mi vrhunsko maslinovo ulje.

Savjetujte se s nama i osigurajte obilnu berbu i u sljedećoj maslinarskoj godini!!!

092 194 1694, info@plantella.hr  Plantella.hr

bacc. ing. agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu – Unichem Agro d.o.o. info@plantella.hr

image
Unichem agro
25. svibanj 2024 02:51