Maslina - Featured Category
Maslina - Odabir urednika Category
Maslina - Nautika Category
ANTIČKA GOZBA
Recepti Veljka Barbierija: suha riba s raštikom, tunj na slatko, medni pržoprasac i smokve u prošeku
Vrtimo Globus
U jugoistočnom dijelu sklopa podruma Dioklecijanove palače u Splitu, u prostoriji ispod mjesta gdje se jednom nalazio carski blagovaonik, ističe se fino klesana mramorna mensa, stol na koji su se jednom davno, pred sa tri strane polegle goste, iznosile raskošne jestvine. Kakvog su bile okusa i mirisa, teško je nasumce odgonetnuti.
Ipak, ako ne želimo dovoditi naše gastronomsko znanje u kušnju, moramo priznati da su na tom stolu prve pjatance bile podrijetlom iz grčkog svijeta, kako onog iz arhajskog, tako i klasičnog razdoblja, sve do sumraka helenskog svijeta, kojemu je upravo maslina bila zaštitni znak.
Kao i poslije u Rimu, gosti bi ovjenčani legli po redu važnosti i jeli prstima ili prateći hranu korom od kruha. Jednu takvu gozbu opisao je Filoksen iz Leukade: “Prvo su iznijeli košare pune ječmenih fritula s maslinama i slanom ribom, potom razna jela od ribe i ...
konopci oko svijeta
Veljko Barbieri donosi vam priču o podrijetlu špageta i četiri neodoljiva recepta za umake kojima ćete preliti najpopularniju tjesteninu
Vrtimo Globus
Pripovijest o špagetima, toj danas najrasprostranjenijoj i najpopularnijoj tjestenini, talijanskom gastronomskom zaštitnom znaku koji je osvojio čitav svijet, puna je proturječja i raznorodnih tumačenja.
Po netočnoj legendi špagete je u Europu iz Kine donio veliki putnik i istraživač Korčulanin Marko Polo. I doista u Kini postoji tjestenina nalik špagetima, samo mnogo tanja i pripremana na sasvim drukčiji način, a špageti koji su kao tanki konopci opasali naš gastronomski planet, ne spominju se u gastronomskim knjigama sve do 1839., kada ih u svojoj kuharici „Teorijska i praktična kuhinja“ prvi spominje Ippolito Cavalcanti, legendarni meštar građanske talijanske kuhinje.
No, što je još važnije, Cavalcanti spominje i razne umake za špagete, posebno umak od rajčica sa sječenim crnim maslinama, također poslije ponekad pogrešno nazvan alla milaneze, premda je ...
samoniklo blago
Motar je zvijezda priobalne gastronomije, ali i moćno ‘oružje‘ za detoksikaciju: donosimo tri recepta za kiseljenje ove uistinu posebne delicije
Vrtimo Globus
Prema novijim znanstvenim podacima danas se u različite svrhe, u tradicionalnoj medicini, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, koristi preko 20.000 različitih biljnih vrsta.
Dok se pojedine ljekovite biljke uzgajaju na velikim nasadima za komercijalnu proizvodnju ili su pak svoje skromno mjesto našle u vrtovima i okućnicama, neke od njih rastu samoniklo, te ih unatoč njihovoj skrivenoj vrijednosti često smatramo samo korovom.
Jedna od takvih biljaka je zasigurno petrovac, koji je možda poznatiji i pod nazivima motar, matar, šćulac, tušć, obalac, trava sv. Petra, motrika, morski koper, morski koromač,...
Zaista, biljka koju su kao deliciju jeli bogovi u grčkoj mitologiji zasigurno se ne bi trebala smatrati korovom. Petrovac koji je rastao u pukotinama stijena na jadranskoj obali su, kako je opisao grčki povjesničar Teopomp, jeli Posejdon i njegova zabranjena ...
Maslina - Ribolov Category
GASTRO BRENDIRANJE
Otključavanje okusa Brača: novinari iz šest zemalja tri dana istraživali konobe i restorane najmaslinarskijeg otoka
Vrtimo Globus
Brač je stina, a stina je veselje – to mi je jedna od najdražih definicija otoka Brača. Ovaj otok je stvarno stina – kamen, a najbolji brački kamen ima ime – zove se veselje... I sve vam je tu od kamena i esencija iz kamena. I sve bračko veselje izlazi iz njega, sve bračke delicije, okusi, mirisi, masline, smokve, ljekovito bilje, ovce, čuveni brački sir...
Da nije kamena, ne bi Brač mirisao tako. I imao što ima: oko milijun maslina, čuvenu bračku janjetinu, čuveni brački sir, smokve, ribu iz čistog mora, mirisne trave...
Bračko maslinovo ulje nedavno je dobilo oznaku izvornosti, zaštićen je i brački varenik, i... O Braču mi koji smo mu bliže znamo dosta, a o njegovim posebnostima početkom ljeta doznali su i brojni drugi.
U organizaciji Turističke zajednice Supetra i njezina predsjednika Ivana Cvitanića, i Kluba Gastronaut na čelu s Karin Mimicom, koji ...
30. listopad 2024 10:59