StoryEditorOCM
Film & TV71. IZDANJE

Predstavljen program Pulskog filmskog festivala: svjetsku premijeru imat će ‘Božji gnjev‘, ‘Frka‘ i ‘Šlager‘

Piše HINA
29. svibnja 2024. - 09:00

Dobitnik Zlatne palme u Cannesu, kratki film Nebojše Slijepčevića "Čovjek koji nije mogao šutjeti" bit će prikazan na 71. Pulskom filmskom festivalu, koji će se održati od 11. do 18. srpnja, najavio je predsjedavajući Vijeća Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture i medija.

Glavni natjecateljski program festivala, popratni glazbeni program te novosti festivala predstavili su u utorak na konferenciji za novinare u Puli ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek, izbornik programa Mario Kozina te Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.

Kako je istaknuto, 71. izdanje festivala nastavlja graditi pozitivnu atmosferu kroz odnos s publikom, razvijati i jačati Pulu kao mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice i najvažnijih partnera hrvatskog filma te označiti kao važnu točku za početak nacionalne distribucije hrvatskog i nezavisnog filma.

Novost je ovogodišnjeg izdanja Pulskog filmskog festivala to da počinje u četvrtak, 11. srpnja i traje dan kraće, do četvrtka, 18. srpnja.

"Skraćeno izdanje prilika je da bolje iskoristimo produljeni vikend jer tijekom vikenda se može dulje ostati vani, a onima koji dolaze u Pulu dajemo priliku da u Puli ostanu dulje, od četvrtka do nedjelje i možda još koji dan. Publika tako može pratiti sve programe: dnevne, večernje i kasne projekcije kao i zabavni program te koncerte koji će se održavati večerima u dvorištu Doma hrvatskih branitelja i otvoreni su za sve", istaknula je Miličić. 

Partl: Ovogodišnji program najkompletniji dosad

Predsjedavajući Vijeća Krešimir Partl ocijenio je da je ovogodišnji program najkompletniji dosad i da je jednoglasno izglasan na Vijeću. Program je zaokružen i uočava, kako je rekao, "neuralgične točke hrvatske filmske industrije te se posebno skrbi o plasmanu i distribuciji hrvatskog filma, potiče nezavisne producente, nezavisni europski i hrvatski film".

"Smatram da je Pula ovime osigurala veliku točku vidljivosti našem filmu. Po lanjskom izvješću za 70. Pulu vidi se da se publika vratila Festivalu i pozdravljam odluku da Festival počinje u četvrtak. Uvijek treba biti spreman na promjene jer smo dobili tri dana koji su bogati programom, a ljudi su slobodniji prisustvovati svemu što Festival nudi", poručio je Partl.

Potvrdio je da je Vijeće predložilo da u Puli bude prikazan aktualni dobitnik Zlatne palme u Cannesu, film Nebojše Slijepčevića “Čovjek koji nije mogao šutjeti”.

Međunarodni program postaje natjecateljski

Po riječima umjetničkog ravnatelja Danijela Peka među novostima je i da međunarodni program postaje natjecateljski, a usmjeren je na poticanje distribucije europskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu.

"Uvodimo razvojnu radionicu i pitching za televizijske serije, a okupljanje najvećeg dijela hrvatske audiovizualne industrije planirano je u drugom dijelu festivala, a pritom mislimo na autore, producente, studente, distributere, kinoprikazivače, predstavnike festivala i nacionalnih televizija", istaknuo je Pek.

Dodao je da će u glavnom programu "Hrvatski filmovi" svjetsku premijeru na festivalu imati filmovi "Božji gnjev" redatelja Kristijana Milića, "Frka" Svebora Mihaela Jelića i "Šlager" redatelja Nevija Marasovića, a hrvatsku "Proslava" Bruna Ankovića. 
Naslovi koji su već prikazani u hrvatskoj distribuciji ili na festivalima bit će "Bosanski lonac" Pave Marinkovića, "Naša djeca" Silvestra Kolbasa, "Slatka Simona" Igora Mirkovića, "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić te "Žena s gumenim rukavicama" Marija Šuline. 

Nacionalne premijere u hrvatskim manjinskim koprodukcijama imat će filmovi "M" Vardana Tozija iz Sjeverne Makedonije, "Posljednji heroj" Žige Virca iz Slovenije, "Sirin" Senada Šahmanovića iz Bosne i Hercegovine, "Sunce mamino" Koste Đorđevića iz Srbije te "Živi i zdravi" redatelja Ivana Marinovića iz Crne Gore. 

Filmski programi odvijat će se u Areni, Istarskom narodnom kazalištu, Kinu Valli, na Ambreli i Brijunima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:52