StoryEditorOCM
ShowbizVELIKA FOTOGALERIJA

Na otvaranju Pula Film Festivala pojavilo se puno poznatih lica: pogledajte što je sve u Areni zabilježio naš fotograf

Piše SCENA SD
12. srpnja 2024. - 09:59

Na Festivalu se ove godine za glavne nagrade natječu 22 filma - od toga 11 manjinskih koprodukcija i 11 hrvatskih filmova, a bogat filmski program predstavljen je u Areni videima kroz četiri ključne teme: “Filmom osjećamo”, “Filmom odrastamo”, “Filmom zamišljamo” i “Filmom pamtimo”.

image

Voditeljica Ida Prester

Goran Sebelic/Cropix

Prezentirali su ih glumci Lana Barić i Janko Popović Volarić koji imaju naslovne uloge u “Šlageru”, a Popović Volarić glumi i u Grlićevom “Svemu dođe kraj”, potom glumica Areta Ćurković koja igra glavnu ulogu u filmu “Žena s gumenim rukavicama”, skladatelj Alen Sinkauz, koji je sa svojim bratom Nenadom radio glazbu za nekoliko filmova u ovogodišnjem glavnom programu, redatelj i scenarist Zrinko Ogresta, slikarica maske i majstorica specijalnih efekata za film i TV Ana Bulajić Črček, kćer velikog redatelja Veljka Bulajića i glumac Emir Hadžihafizbegović.

image

Đurđica Orepić, Rajko Grlić, supruga i Ivica Matošević

Goran Sebelic/Cropix

Svečano otvorenje Festivala režirao je Patrik Lazić, a vodila Ida Prester, koja se osvrnula na to da se ovo izdanje Pule događa u godini novog uzleta i povijesnog uspjeha hrvatskog filma na jednom od najznačajnijih filmskih festivala na svijetu.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a na otvorenju su bili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl, gradonačelnik Pule Filip Zoričić te brojni uzvanici iz kulturnog i društvenog života. Sergej Božić uz pratnju Slađane Čolović na gitari izveo je hrvatsku i istarsku himnu te pjesme “Samo jednom se ljubi” i “Sretan ti put” u spomen na preminule filmaše.

image

Ozana Ramljak i Zrinko Ogresta

Goran Sebelic/Cropix

Prije svečanog otvorenja u Areni, u novoobnovljenom Istarskom narodnom kazalištu održana je svjetska premijera filma “Šlager” Nevija Marasovića.

“Prošle godine smo ovdje također imali jedan Nevijev film i onda sam ga u šali zamolio ako može napraviti još jedan za iduću godinu i s obzirom da je 71. Festival da bi bilo poželjno da traje 71 minutu i evo ga, "Šlager" traje 71 minutu. I s obzirom da je krenuo tim dobrim tempom, sad ću ga zamoliti da oborimo svjetski rekord i da iduće godine imamo još jedan Nevijev film u Puli i da ima film tri godine zaredom”, izjavio je Danijel Pek u INK.

image

Lana Barić

Goran Sebelic/Cropix

Nevio Marasović zahvalio je publici koja je napunila INK: “Kad smo radili taj film rekao sam da je to jedna mala misao o ljubavi, naravno romantičnoj, ali isto tako o ljubavi prema ovom poslu koji dosta nas ovdje radi i koji ja radim, a to je ljubav prema filmu. To je film o ljubavi, o romantičnoj ljubavi, ljubavi prema filmu i lijepa je prilika da započnemo ovaj Pulski festival s jednim prigodnim “Šlagerom.”

image

Nevio Marasović i djevojka Ivana Brajdić

Goran Sebelic/Cropix

O dobitnicima Zlatnih arena ove godine odlučuje peteročlani žiri u sastavu: Goran Marković, kazališni, televizijski i filmski glumac poznat po ulogama u dugometražnim filmovima “Sigurno mjesto”, “Aleksi”, “Zvizdan” i “Vjerujem u anđele”; Mirta Puhlovski producentica i scenaristica, čiji je debitantski dugometražni dokumentarni film “Veće od traume” prvi dokumentarni film koji je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film, Nebojša Slijepčević, filmski redatelj i dobitnik Zlatne palme za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, Nina Velnić, montažerka koja u svojoj dugogodišnjoj karijeri potpisuje montažu osam kratkometražnih igranih filmova te brojnih televizijskih filmova i serija i Nina Violić, glumica, ali i redateljica koja je, osim brojnim glumačkim nagradama, zapažen redateljski uspjeh postigla i svojim prvim dugometražnim filmom “Baci se na pod”. Nina Violić predsjednica je žirija.

Pulski filmski festival traje do 18. srpnja, a na pet lokacija bit će prikazano više od 100 filmova.

image

Nina Violić

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 21:06