StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Paučina‘: Zidovi imaju oči

Piše Marko Njegić
31. srpnja 2023. - 23:56

Nešto strašno je u zidovima, proklamira krilatica horora "Paučina" ("Cobweb") koji se također oslanja na Noć vještica i prebacuje gledatelja u jednu kuću strave, ali ta je kuća strašnija od one u "Dvorcu straha". "Paučina" je horor puno strožeg "R" predikata, dakle neprikladan za gledatelje mlađe od 17 u američkim kinima, dok je kod nas zaokružen na 15.

Dovoljno je reći da je scenarij Chrisa Thomasa Devlina (novi "Teksaški masakr motornom pilom") inspiriran mračnom kratkom pričom "Izdajničko srce" ili "The Telltale Heart" Edgara Allena Poea iz 1843., a ne šarenom Disneyland atrakcijom, kao i to da "Cobweb" nije produkcija "family friendly" studija Disney, već film producenata horor hita "It" i "Barbarian".

FILM: Cobweb; horor; SAD, 2023. REŽIJA: Samuel Bodin ULOGE: Woody Norman, Lizzy Caplan DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *** ½

Priča započinje tjedan dana prije Halloweena i odvija se u uspavanom američkom gradiću koji bi lako mogao biti i Haddonfield iz "Noći vještica".

Samo čekamo da Michael Myers izviri iz nekog grmlja. To se ne događa i veći dio "Paučine" ambijentiran je u interijer, odnosno kuću gdje živi usamljeni dječak Peter (Woody Norman, otkriće divnog nezavisnog filma "Idemo idemo").

Petera tlače vršnjaci u školi poput Briana (Luke Busey), a doma ga strogi roditelji, mama Carol i tata Mark (Lizzy Caplan, Antony Starr), baš i ne doživljavaju previše, tj. više pažnje mu poklanja učiteljica na zamjeni (Cleopatra Coleman; "Bazen beskraja").

Roditelji brane Peteru da ide u maškare, kao što je to npr. bilo zabranjeno i klincu iz "Savršenog svijeta", a kad gotovo svake noći čuje nešto u zidu sobe, najprije kucanje, zatim i glas, majka i otac ga razuvjeravaju i govore "imaš bujnu maštu, te strašne stvari su samo u tvojoj glavi". Nakon što Peter pokuca na zid, netko s druge strane napravi to isto. Sve se više čini da bi u zidovima mogla biti neka prisutnost s "onoga" svijeta. O kome ili čemu se radi, neka ostane iznenađenje, tj. otkrijte to sami ako volite horore.

"Cobweb" je vrlo solidan primjerak žanra koji ima par jezivih "bu" scena, ali radije gradi stravu na nelagodnoj, zlokobnoj, na momente i nedokučivoj atmosferi, od Halloween bundeva koje trunu u vrtu obiteljske kuće do misterije u zidovima.

Redatelj Samuel Bodin (hororska serija "Marianne") plete niti guste žanrovske paučine kao netko tko se evidentno nagledao horora i ubacuje referencije na mnoge filmove. Fanovi će vjerojatno uočiti tragove "Noći vještica" (gradić, praznik), "Isijavanja" (kadriranja u interijerima), "Kruga" (paukolika Samara) pa i "Barbariana (dugo skrivanje otkrića), do "Koraline" s paranojom da bi Carol i Mark, moguće, nisu Peterovi pravi roditelji ili da barem nisu onakvi kakvima se čine kao potencijalni zlostavljači ili možda ljudi obuzeti nekom natprirodnom silom.

Gledatelj propituje tko su oni i koja je ustvari njihova motivacija. Sjajan je kadar snimatelja Philipa Lozana kad Peter stoji na stepenicama unutar kuće natkriven golemom sjenom roditelja. Sumnju svakako potiče otac u tumačenju Starra, supernegativca Homelandera iz serije "The Boys" koji sina, nakon što se usprotivi "bullyjima" i to rezultira nasiljem, kažnjava progonom u podrum.

Tenzija raste kad je tata u sceni i prilikom posjete učiteljice; gledatelj se brine hoće li joj se nešto dogoditi, posebice kad ugleda oca s čekićem u ruci i opazi da mu krv teče niz podlakticu. "Samo preuređujem", veli on. Preuređenjem se bavi i redatelj, renovirajući horor otprilike kao i James Wan u "Zloćudnom" na koji "Paučina" može katkad podsjetiti, naročito u "love it or hate it" završnici s Halloween maskama i puno krvi. Sretna Noć vještica tri mjeseca ranije.

Kobna Lizzy Caplan

Lizzy Caplan je karijeru započela u "found footage" hororu "Cloverfield", a ovog ljeta se predstavila kao negativka u serijskoj verziji filma "Kobna privlačnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 18:30