StoryEditorOCM
ZagoraSVE IDE PO PLANU

Centar za gospodarenje otpadom mora biti gotov do zatvaranja Karepovca za tri godine: Evo kako sad izgleda gradilište...

Piše Sandra Barčot
12. prosinca 2023. - 19:08
Župan Blaženko Boban i Ivan Vukorepa, direktor županijske tvrtke Regionalni centar čistog okolišaNikola Vilić/Cropix

Godinu dana nakon što su bageri ušli u "srce" Šilovica doca u Kladnjicama, Općina Lećevica, održana je na gradilištu konferencija za medije.

Radi se punom parom na prostoru od nekih 25 hektara kako bi sutra pola milijuna stanovnika Splitsko-dalmatinske županije imalo gdje s otpadom. Da bi se smeće prerađivalo u modernoj tvornici koja je puna dva desetljeća sporna za mnoge - od nekadašnjih vlasnika zemljišta do političara. Toliko dugo su potonji obećavali izgradnju Centra za gospodarenje otpadom (CGO) na krajnjem zapadu županije. 

image

Župan Blaženko Boban i Ivan Vukorepa, direktor županijske tvrtke Regionalni centar čistog okoliša, na gradilištu CGO-a

Nikola Vilić/Cropix
image

Zahuktali se radovi na gradilištu CGO-a

Nikola Vilić/Cropix
image

Izgradnja budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice

Nikola Vilić/Cropix
image

Izgradnja budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice

Nikola Vilić/Cropix

- Radovi su u punom jeku i sve će biti gotovo, i nadamo se i nastojimo, do zatvaranja splitskog odlagališta Karepovac. Vremena nemamo napretek, tri godine su u projekciji, i 2026. bi trebala Lećevica biti gotova – s ponosom se novinarima obratio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, pojašnjavajući:

- Prva faza projekta bit će završena u proljeće 2024. na ovom gradilištu, ali imamo još i šest pretovarnih stanica od kojih su tri već u punoj izgradnji. To su Brač, Sinj, Zagvozd, dok će se za ostale tri - Vis, Hvar i Split - raspisati javna nabava u drugoj fazi projekta.

Kako doznajemo, Hvar ide svojim tijekom, dok je za Split problem jedna cesta za kamione koji će prolaziti od stanice, a na Visu se rješavaju imovinsko-pravni odnosi za područje Welington.

- Tehnologije koja će se koristiti su odlične, jedini u Hrvatskoj imat ćemo i senzore za detekciju eventualnog curenja otpadnih voda u zemlju. No, projekt CGO neće imati smisla ako kao građani ne budemo odvajali otpad, ako ne budemo na vlastitom kućnom pragu vodili brigu o zbrinjavanju otpada - poručio je čelnik Splitsko-dalmatinske županije.

Radovi prve faze obuhvaćaju izgradnju upravno servisne zone, infrastrukturu, obodne prometnice te odlagališne plohe, na kojima se radi ugradnja glinenog pokrova, bentonitnog tepiha, HDPE folija, senzora za detekciju curenja te geotekstila, a u tijeku su i radovi na servisnoj i upravnoj zgradi, reciklažnom dvorištu te parkirališta za kamione.

- Ovo je strateški nacionalni i županijski projekt i sufinanciraju ga Europska unija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što potvrđuje njegovu usklađenost s pozitivnim zakonima i strategijama gospodarenja otpadom. Trenutačni način gospodarenja otpadom je neodrživ i nema alternative CGO-u. Njegovom će se izgradnjom postaviti temelji za održivo gospodarenje otpadom na području naše županije. Planirani dovršetak radova na svim lokacijama za prvu fazu je drugi kvartal 2024. godine - decidiran je Ivan Vukorepa, direktor Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o., županijske tvrtke osnovane 2005. godine s jednim ciljem - izgradnja postrojenja za preradu otpada.

image

Press konferencija na lokaciji budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice

Nikola Vilić/Cropix
image

Izgradnja budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice

Nikola Vilic/Cropix
image

Ivan Vukorepa, direktor županijske tvrtke Regionalni centar čistog okoliša

Nikola Vilic/Cropix

Sada se prva faza već zahuktala, Šilovica doci mijenjaju svoj izgled, iz dalmatinskog krša "rađaju" se betonske zgrade i plohe za preradu dovezenog otpada. 

- Plan je da od sto posto dovezenog otpada tek 10 posto bude na kraju odloženo na plohama - kazuje Vukorepa, naglašavajući da već sedam mjeseci vode pregovore za tehnologiju koja će biti unutar zgrada izgrađenih u prvoj fazi:

- Dobili smo zeleno svjetlo za to, provodimo sve po zadanim procedurama.

Doznajemo kako će prva faza "težiti" 30 milijuna eura, a toliki je kredit odobrila i Splitsko-dalmatinska županija, no Fond osigurana europska sredstva "spušta" izvođaču, tempom kako je koji dio posla obavljen.

Vukorepa najavljuje drugu fazu koja obuhvaća raspisivanje međunarodnih natječaja za završetak gradnje samog centra i preostale tri pretovarne stanice, te nabavu pokretne opreme za CGO i šest pretovarnih stanica.

To znači kako treba iznaći novac i za opremanje tvornice za preradu otpada, u koju nitko ne sumnja, jer kada se došlo do ove faze odstupanja i odustajanja više nema.

Naročito stoga jer izgradnja CGO-a znači i zatvaranje svih postojećih neusklađenih odlagališta, a u županiji ih je bilo 15, kao i sto novih radnih mjesta.

Cijena projekta

Ukupna procijenjena vrijednost projekta bila je 611.419.690,00 kuna odnosno 1.149.338,38 eura dok su prihvatljivi troškovi 60.279.303,87 eura. Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u visini od 72 posto prihvatljivih troškova, odnosno 322.498.130,90 kuna tj. 42.802.857,64 eura. Fond sudjeluje sa 19 posto, 11.443.115,84 eura, a Splitsko-dalmatinska županija sa 10 posto, 6.027.330,39 eura, te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s 1.327.228,08 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:22