StoryEditorOCM
ObalaNE MOŽE U SABOR

Veliko iznenađenje u Dalmaciji, HDZ-ov dožupan dobio više preferencijskih glasova od župana, stranku čeka i kazna...

Piše Sandra Barčot
18. travnja 2024. - 17:44

Od 62 posto birača, precizno 222.110 građana sa pravom glasa koji su izašli na parlamentarne izbore u 10. izbornoj jedinici, njih 80.055, biralo je HDZ, što u postotku znači 37,01 posto, odnosno šest mandata u saborskim foteljama HDZ-a i partnera.

A tko će to braniti boje cjelokupne Dubrovačko-neretvanske županije i pola Splitsko-dalmatinske županije u najvažnijoj državnoj instituciji?

Kalkulacije su već počele, jer na listi ima kandidata koji zakonski ne mogu konzumirati mandat, drugi bi žarko željeli, ali nisu "uhvatili" dovoljno glasova, dok bi treći sjedili na dvije stolice, no pitanje je koliko je to i je li baš pametno kada nam vrlo brzo stižu i lokalni izbori.

No ima onih koji bi rado da ih birači zaokruže i 9. lipnja, koji bi bili i na listi za EU-parlament, te tek sada počinju pregovori unutar HDZ-a tko će mandat zamrznuti, tko se nada ministarskoj fotelji, tko će i ići i na druge izbore i biti kandidat ispred stranke.

Idemo redom...

Potpora premijeru

Po glasovima u Sabor ulazi Branko Bačić, nositelj liste, još uvijek u funkciji potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja, koji je dobio 14.289 glasova.

Slijedi po preferencijskim glasovima general Damir Krstičević koji je na zadnjem mjestu uknjižio 9171 glas, što je čak 11 posto od cjelokupne liste, te je imao osiguran prolaz u Sabor, kojeg, kako doznajemo, teško da će i realizirati.

image
Joško Ponoš/Cropix

On je na ovim izborima tek bio pomoć prijatelju, premijeru i HDZ-ovom predsjedniku Andreju Plenkoviću. Kako je zadatak ispunjen, svi govore da će omiljeni Krsto - ratni zapovjednik legendarne 4. brigade HV-a, koji je imao i mandat ministra obrane, bio potpredsjednik Vlade RH - opet u "mirovanje" daleko od političke scene, te nanovo nastaviti svoj uzlet u poslovnom svijetu.

Treći među velikom šestorkom bio bi Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski koji je dobio 5047 glasova, no funkcija župana mu je prepreka za saborsku fotelju, te on ispada iz kombinacije da bude dio 11 saziva saborskih zastupnika.

Jedino ako posljednju godinu mandata ne "zamrzne", napusti funkciju regionalnog poglavara, prepusti zamjeniku Stipi Čogelji vođenje županijom, a on ode u Sabor već ove godine.

Ovo mjesto je tako za HDZ-ovce još slobodno...

Treća pozicija na listi siguran je prolaz u Sabor i Tomislavu Šuti, stranačkom vođi gradske, splitske organizacije HDZ-a koji je "uknjižio" 3296 glasova, no već postoji kalkulacija njega kao "materijala" za Plenkovićevog ministra, iako bi ga stranačke kolege radije vidjeli na mjestu gradonačelnika Splita, nakon izbora treće nedjelje u svibnju 2025. godine.

Četvrti za ulazak u Sabor je gradonačelnik Dubrovnika, dojučerašnji saborski zastupnik, vjerojatno i budući koji će po svemu sudeći nastaviti sjediti u dvije fotelje – Mato Franković, kojemu je tu poziciju "zacementiralo" 5671 glas.

Sigurna fotelja, ali...

Peto mjesto ima bivši splitski poteštat Andro Krstulović Opara, koji je dobio povjerenje 2499 birača. On je sjedio i u prošlom 10. sazivu, no sa prekidima, imao je zamrzavanje pa odmrzavanje mandata. Saznajemo kako Opara želi još jedan parlament, onaj bruxelleski, za kojega su izbori 9. lipnja, pa ćemo vidjeti koju će fotelju na kraju izabrati ako HDZ-e opet bude uspješan i na tim izborima. Saborska fotelja mu je sigurna.

Šesta bi po listi i ulasku u Sabor RH bila Marija Vučković, ona je osvojila 1308 glasova. Aktualna ministrica poljoprivrede možda će biti i dalje izbor premijera Plenkovića, ako on sastavi Vladu RH, ako ne dođe do novih izbora. Premda se Metkovčanki odavno "trese" ministarska fotelja, mnogo puta su je iz nje "micali", no ona je došla do kraja mandata i sada čeka eventualni nastavak rada kao šefica najvažnijeg resora - proizvodnje hrane.

U ovim kalkulacijama, ako general Krstičević "zamrzne" svoj mandat ili kao zamjena županu Bobanu u Sabor bi po treći put ušla još jedna žena Danica Baričević. Supetranka ima iskustvo rada u državnom parlamentu, a sedma pozicija na listi donijela joj je 1316 glasova.

Uz jedan kuriozitet - HDZ ni ovaj put nije poštovao zakonski okvir od 40 posto žena na listi (uz Mariju i Danicu, još su imali samo Zrinku Mužinić-Bikić), te će nanovo platiti zakonsku kaznu!

Tko će u Zagreb?

Ali u brojnim kalkulacijama je i ime dožupana splitsko-dalmatinskog Ante Šošića, koji je iznenađujuće mnogo dobio preferencijalnih glasova - 5604! Bio je na osmom mjestu na listi, po prvi puta sudjelovao na parlamentarnim izborima, ali je po sakupljanju glasova četvrti HDZ-ovac!

Odmah iza Bačića, Krstičevića, Frankovića, dolazi Šošić. Preskočio je i svog šefa, župana Bobana!

No i njegova funkcija dožupana stopira mu ulaz u Sabor, pa ćemo vidjeti koja će se kombinacija pronaći da građani 10. izborne jedinice imaju svojih šest HDZ-ovih kandidata za koje su glasali u vjeri i nadi kako će se oni boriti za njihova prava u Saboru RH, a ne kao i do sada da imaju kandidate koji prolaskom kroz tunel Sveti Rok, zaborave tko im je dao glas za njihov četverogodišnji, bezbrižno dobro plaćeni život u metropoli.

Šošić: Čini se da sam ostavio dojam o dužnosniku koji ispunjava zadatke

Za komentar premijernog, no veoma uspješnog "sakupljanja" glasova na državnoj razini, upitali smo i dožupana Ante Šošića. Evo izjave:

- Dopustite mi da izrazim zahvalnost svojoj političkoj opciji, HDZ-u, što me predložila za časnu dužnost kandidata za zastupnika u Hrvatski sabor te odmah čestitam svim izabranim kandidatkinjama i kandidatima iz svih političkih opcija, poštujući izbor naših građana.

Nadam se kako sam vlastitim angažmanom na izborima potaknuo i dio ljudi koji tradicionalno ne glasuju za moju opciju ili ne izlaze na izbore, da ovaj put poklone povjerenje listi HDZ-a sa čime bi se optimizirao broj glasova za moju listu u našoj izbornoj jedinici a time i podigao rezultat liste i tima kojem pripadam.
Po rezultatima izbora čini se da sam ostavio dojam o dužnosniku koji ispunjava zadatke i uspješno vodi poslovne procese te empatično doživljava svoju okolinu pa je dobar dio, više od 5600 sugrađana, odlučio glasovati i za mene osobno čime sam iznimno počašćen. Iskreno rečeno, nisam očekivao ovoliki broj preferencijalnih glasova pa je stoga moja zahvalnost sugrađanima još veća jer me rezultat ganuo i dodatno obvezao.
U ovom trenutku već nastavljam dalje raditi na poslovima u svojoj Županiji te se još snažnije zalagati za njen ubrzani razvoj, kao dio većeg tima, strpljivo, samozatajno i nadam se na dobro svih njenih stanovnika - rekao je Šošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:47