StoryEditorOCM
Dalmacijanaši novinari svjedočili haračenju državnog vlasništva

Vis: kradljivci željeza orobili raketnu bazu

Piše PSD.
12. kolovoza 2008. - 23:02
Nepoznati počinitelji su, samo mjesec dana nakon prve pljačke, ponovno u akciji: ovaj put na meti su im skladišta za rakete sa željeznim konstrukcijama

Nema odmora za kradljivce starog željeza iz bivših vojarni na Visu! Samo mjesec i pol dana nakon što su na području uvale Barjoška, na sjeverozapadu otoka Visa, iz vojarne bivše jugovojske, a koje je država dala na korištenje komiškim lokalnim vlastima, iz velikih betonskih bunkera odnijeli četiri topa, svaki težak po cca 4 tone, čije je cijevi bivša JNA oštetila kada je 1992. godine napustila otok, ista “ekipa” ponovno je uhvaćena u istom poslu, ali na drugoj lokaciji.

Ovaj put meta drskih kradljivaca bila je bivša raketna baza na poluotoku Stupišće, inače u vlasništvu Ministarstva obrane RH, na jugozapadnom dijelu Visa, udaljena od Komiže oko 6 kilometara.

Po dojavi građana predstavnici lokalne vlasti u Komiži, u petak navečer, o sumnjivom su kretanju kamiona reg. oznaka ST 927 OP u pravcu bivše raketne baze izvijestili policiju, čija je patrola u velikom betonskom potkopu koji je nekad služio kao skladište ruskih raketa obala-more KR21 i KR22, s autogenom rezalicom na djelu zatekla dvojicu počinitelja koji su rezali debela željezna vrata u utrobi potkopa, iza kojih se nalaze skladišta za rakete sa željeznim konstrukcijama i tankovima za oksidatore goriva.

Prije policije, oko 21.30 sati, na mjesto događaja stigli su Pjerino Ivčević, član komiškog poglavarstva, i naša novinarska ekipa, gdje smo uz navedeni kamion marke mercedes zatekli i osobno vozilo reg. oznaka ST 153 RO te nepoznatog muškarca s baterijskom lampom na čelu, koji se upravo odmarao i uopće nije reagirao na naš dolazak i fotografiranje.

- Ne znam zašto se tome konačno ne stane na kraj, pa valjda i ova država ima neki interes, a i obvezu da sačuva svoje vlasništvo, ako za ništa drugo, u konkretnom slučaju, bar kao turističku atrakciju, jer nemali broj turista interesira se za posjet takvim lokacijama. Osim toga, ovakve krađe često su praćene i ekološkim incidentima koji se ne mogu tolerirati - rekao nam je Ivčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:02