StoryEditorOCM
ZdravljeMALA I MOĆNA

Ova supernamirnica povećava energiju, a smanjuje anksioznost i stres, regenerira štitnjaču, suzbija alergije

Piše Ana Špolarić/Živim
23. veljače 2024. - 16:17

Njezin je sadržaj betakarotena gotovo 30 puta veći od onoga kojeg nalazimo u mrkvi, dnevna doza ove modro-zelene alge sadrži više željeza nego dvije šalice špinata, a pokazala se učinkovitom u zaštiti od štetnog zračenja. Nabrojeno su samo neke od prednosti spiruline, alge koja raste u lužnatim jezerima i slanoj vodi. Zbog svoje otpornosti može izdržati i preživjeti ekstremne alkalne uvjete vrlo slane vode koja sadrži 30 grama do 270 grama soli po litri. Uz sve to, ova je biljka bogat izvor proteina, minerala i drugih hranjivih tvari. Dovoljno dobri razlozi zbog kojih je možemo prozvati savršenim saveznikom zdravlja, piše Živim.

Nutritivno bogatstvo

Preporučena dnevna doza ove modro-zelene alge iznosi oko pet grama, a postupno se može povećati i do 10 grama dnevno. U prodaji je obično nalazimo u obliku tableta ili praha pa će tako sedam grama praha zadovoljiti dnevnu potrebu od 14 posto tiamina (vitamin B1), 20 posto za riboflavinom (vitamin B2), 11 posto potreba za željezom, 47 posto preporučenih dnevnih potreba za bakrom. Osim spomenutog, drugi minerali koji se mogu pronaći u ovoj algi su kalcij, krom, magnezij, mangan i cink. Također, u ovoj biljci nalazimo vitamine C i E.

Zdravstvene prednosti

Neke od zdravstvenih prednosti spiruline navedene su sljedeće:

1. Snažna antioksidativna i protuupalna svojstva

Spirulina je bogat izvor antioksidansa koji mogu zaštititi od oksidativnog oštećenja. Glavna aktivna komponenta zove se fikocijanin, pigmentno- proteinski kompleks koji spirulini daje jedinstvenu plavo-zelenu boju. Osim toga, fikocijanin se može boriti protiv slobodnih radikala i spriječiti proizvodnju upalnih signalnih molekula, nudeći impresivne antioksidativne i protuupalne učinke.

2. Pridonosi boljoj probavi

Spirulina sadrži aminokiseline koje osiguravaju probavne enzime, što olakšava zdravu probavu. Također pomaže u borbi protiv crijevnih infekcija jer ima imunosne stanice koje se bore protiv virusa i tako potiču probavu.

3. Snizuje razine LDL-a i triglicerida

Redovita uporaba spiruline može sniziti ukupni kolesterol, LDL kolesterol i trigliceride, dok povećava HDL kolesterol. U maloj studiji provedenoj na 25 osoba s dijabetesom tipa 2, dva grama spiruline dnevno znatno su poboljšala gornje markere. Drugo istraživanje provedeno na osobama s visokim kolesterolom pokazalo je da jedan gram spiruline dnevno snižava trigliceride za 16,3 posto i LDL za 10,1 posto.

image
Shutterstock

4. Štiti jetru

Spomenuti fikocijanin prisutan u spirulini je kroz istraživanje pokazao da spirulina pomaže u zaštiti stanica jetre od oštećenja toksinima.

Uz ove blagodati spirulina povećava energiju, a smanjuje anksioznost i stres, regenerira štitnjaču, suzbija alergije, pomaže kod PMS-a, poboljšava koncentraciju i pamćenje te hrani organizam spomenutim nutrijentima. Zbog cijelog spektra dobrobiti, donosimo prijedlog kako ovu algu uključiti u obrok, piše Živim.

Smoothie od borovnice, špinata i spiruline

- 230 ml biljnog mlijeka (rižino, bademovo, zobeno, kokosovo mlijeko)

- 115 g svježeg lišća špinata

- 190 g smrznutih borovnica

- pola smrznute banane

- pola žličice spiruline u prahu

- pola žlice javorovog sirupa (ili domaćeg meda)

- 80 grama chia sjemenki

- četvrtina žličice cimeta

- 1 g ekstrakta vanilije

- 60 ml soka od cijeđene naranče

- 16 grama maslaca od badema

Priprema:

1. Dodajte sve sastojke u blender velike brzine, počevši od mlijeka i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

2. Sok od naranče opcionalno možete dodati žlicu po žlicu na kraju dok ne postignete željenu konzistenciju smoothieja.

3. Ako je smjesa i dalje prerijetka, dodajte još smrznutih borovnica, žlicu po žlicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:51