StoryEditorOCM
ObalaNERED U PROSTORU

Veliki obrat za vlasnike građevinskih zemljišta oko Splita, budu li još ‘pumpali‘ cijene kvadrata plaćat će - kazne!?

Piše Mia Sesartić
13. ožujka 2024. - 07:08

Na području grada Solina se nalazi veliki broj zemljišta u zapuštenom ili neurednom stanju, a graniče ili su vidljiva s javne površine, bilo da je je riječ o samostalnoj parceli – građevinskoj ili poljoprivrednoj, stambenoj zgradi s okućnicom, zapuštenom objektu s okućnicom i slično, naveli su u apelu za njihovo uređenje iz gradske uprave, s najavom da će se vlasnici u slučajevima nepostupanja po ovom pozivu - sankcionirati.

Upitali smo kakvo je do sada provođenje tih aktivnosti, je li urodilo plodom?

- Grad sukladno Odluci o komunalnom redu kontinuirano provodi aktivnosti i druge zakonski predviđene radnje i postupanja vezano za čišćenje zapuštenih i neurednih parcela koje graniče ili su vidljive s javne površine.

Nadležna gradska služba pri tom postupan temeljem zaprimljenih dojava od strane građana kao i neposrednim opažanjem od strane službene osobe prilikom redovitih obilazaka terena - navode iz lokalne vlasti i dodaju kako su tijekom proteklih godinu dana, osim aktivnosti vezanih uz zapuštene parcele, bili aktivni i oko neurednih okućnica, ograda i živice koje se nalaze uz javnu površinu.

- Na temelju utvrđenja nepravilnosti na terenu izdano je oko 150 upozorenja vlasnicima odnosno posjednicima takvih zemljišta te je pokrenuto oko 60 upravnih postupaka za parcele koje se nalaze u privatnom vlasništvu - ističu iz Grada, a na naše pitanje prednjači li koji solinski "kvart" u tome, navode kako je situacija podjednaka u svim predjelima.

- Svi vlasnici, osnosno posjednici zemljišta koje se nalaze u neurednom stanju ili čije stanje vizualno narušava izgled naselja, sa čijeg zemljišta uslijed zapuštenosti dolaze štetne emisije u zrak ili su postale legla glodavaca, gmazova i tome slično su dužni teren dovesti u uredno stanje po izdanom upozorenju, odnosno nalogu ili rješenju.

Obzirom na još uvijek poprilično nesređeno stanje i neusklađenost zemljišnih knjiga i katastra, u situacijama kad se zemljište rješava u okviru provođenja upravnog postupka, postupanje je otežano jer je u pojedinim postupcima otežano i utvrđivanje pravih vlasnika kao nositelja obveze dovođenja u red zapuštenog zemljišta.

image
Ivo Ravlić/Cropix/Ilustracija

Ako vlasnici takvih zemljišta ne reagiraju na način da o svom angažmanu i trošku u primjerenom roku urede parcelu, to je dužan obaviti Grad koji zatim ukupan trošak čišćenja naplaćuje putem posebnog rješenja od vlasnika parcele - pojašnjavaju iz gradske uprave, dodajući kako je moguća i naplata novčanih kazni koje se mogu kretati u rasponu od 40 eura do 1327 eura putem izdavanja obveznog prekršajnog naloga.

Saznajemo kako su do sada privatni vlasnici, većinom građani, ali i tvrtke, dobrovoljno očistili oko 60 zemljišta.

- Za utvrđene prekršaje po osnovi držanja neurednim zemljišta, odnosno okućnice ili ograde izdano je i više prekršajnih naloga, a putem ugovornog izvođača u proteklom razdoblju očišćeni su tereni ukupne površine oko 3600 četvornih metara.

Budući da se radi o segmentu uspostave komunalnog reda veoma važnim za izgled kao i kvalitetu stanovanja građana i u narednom razdoblju će se nastaviti s provedbom svih potrebnih aktivnosti, mjera i postupaka radi rješavanja predmetne komunalne problematike - poručuju iz Grada Solina, a kako teče najavljeno provođenje takvih mjera u susjednom Klisu, upitali smo i nadležne u njihovoj općini.

- Općinsko vijeće donijelo je Odluku o agrotehničkim mjerama temeljem koje svi vlasnici zemljišta trebaju svoje parcele održavati čistim, a sve s ciljem zaštite okoliša i prevencije požara. Službenici Općine šalju obavijesti, a potom i ostale akte, sukladno prioritetima.

Nije nam cilj kažnjavati već uvest red u prostor kako nam se ne bi dogodila 2017. godina kada je dobar dio Klisa gorio - odgovara na naše pitanje Jakov Vetma, kliški načelnik.

- Odaziv je zadovoljavajući, reakcija stanovnika je pozitivna te im zahvaljujem na tome. Kliško polje namjeravamo mnogim mjerama zaštititi, pogotovo kroz novi prostorni plan, a ljudi su, nakon čišćenja određenih parcela, odlučili zemljište privesti svrsi i posaditi, u najvećem dijelu, masline.

Zelena oaza ispod tvrđave mora takva i ostati. Ipak, toliko vremena zapuštenosti prostora traži i neko vrijeme uređenja - govori Vetma o Kliškom polju koje zauzima površinu od oko 2,5 četvorna kilometra.

- Ako se, možda, ne uspije riješiti čišćenje parcele iz raznoraznih razloga, vlasnicima se određuje kazna, a potom komunalni pogon može sam po zakonu očistiti parcelu, ako ona na bilo koji način ugrožava ljude i promet - navodi načelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:31