StoryEditor
Obalanikad veća sredstva

U Kaštela se slijeva gomila novca, sređuje se riva, obnavljaju se kule... Pogledajte kako će po završetku izgledati najskuplji i najatraktivniji projekt

27. svibnja 2022. - 20:26

- Uz bogatu kulturnu baštinu koju imamo na svakom koraku grada, imamo i spremnu kompletnu projektnu dokumentaciju. Posebno kada je riječ o povijesnim kulama Kaštilac u Gomilici i Cambi u Kambelovcu. S obzirom da je riječ o iznimno skupim projektima obnove za kojom vape ove povijesne kule, izvore financiranja morali smo potražiti od strane nadležnih ministarstava ali i EU-fondova.

Upravo zbog tih projekata, ali i nastavka radova na uređenju naše obale, što je, kao što znate, glavni prioritet aktualne gradske vlasti, danas su na radnom sastanku u gradskoj upravi bili državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonći Glavina te Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije - izjavio je na konferenciji za tisak kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

image

3D prikaz budućeg izgleda rive u Donjim Kaštelima

Grad Kaštela


- Nastavak projekata na uređenju riva u Donjim Kaštelima najskuplji su projekti koji su pred nama. Riječ je o projektima koji se naprosto ne mogu financirati iz gradskog proračuna pa smo danas dogovorili mogućnosti apliciranja, kako prema ministarstvima, tako i fondovima Europske unije.

Želje, ali i potrebe su velike, uz rive nas, kao što sam rekao, čeka obnova kula i uvjeren san kako će ti projekti, zahvaljujući današnjem sastanku, ići u smjeru realizacije, a samim time Kaštela će imati još veći potencijal za razvoj turizma koji je na najvišem nivou od samostalne Hrvatske - kazao je gradonačelnik u društvu pročelnice za EU-fondove Marije Vučice i pročelnika za komunalu Ivice Škopljanca.

image

Kula Cambi

Nikola Vilić/Cropix
Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonći Glavina kazao je ovom prigodom kako Kaštelanska gradska uprava ima odličan tim za pripremu dokumentacije za natječaje iz njegova ministarstva ali i EU-fondova. Kula Cambi pretvorila bi se u muzej Crljenka kaštelanskog, nadaleko poznate popularne sorte grožđa i vina.

- Aktualnoj vlasti dali smo sve informacije vezane za natječaj koji je u javnom savjetovanju, u iznosu od skoro milijardu kuna, a odnosi se na azvoj javne i turističke infrastrukture. Projekti obnove kaštelanskih kula upravo se uklapaju u taj natječaj koji će se raspisati krajem lipnja.

Nadamo se da će cijela dokumentacija biti spremna, a realizacijom tih projekata Kaštela bi dobila jedinstveno mjesto za prezentaciju svojih vina i povijesti vinogradarstva u gradu podno Kozjaka. Crljenak bi se tako vratio u svoju domovinu odakle je i potekao, a to su Kaštela, ali bi jednako tako i svi vinari i maslinari dobili jedno mjesto za prezentaciju svojih proizvoda - kazao je Glavina.

- Nikad veća razvojna sredstva za regionalni razvoj najavio je državni tajnik Šime Erlić napominjući kako svi projekti koje bi trebalo pogurati u Kaštelima itekako drže vodu. Bilo da je riječ o širenju obale i uređenja riva, izgradnji novih vrtića, te ulaganju u lučku infrastrukturu.

Vjerujemo u uspješnost grada Kaštela i njegova novog mladog tima kojim se okružio gradonačelnik, a na njima je da pripreme dokumentaciju koja se odnosi na projekte koje sam spomenuo. Novca je nikad više i morate ga iskoristiti kako bi obogatili i još bolje uredili ovu jedinstvenu obalu s kojom raspolažete-  kazao je Erlić i dodao kako njegovo ministarstvo gradonačelniku, ali i gradskim službama stoji na raspolaganju, a sve s ciljem uspješne realizacije svih navedenih projekata koje je kaštelanska vlast naumila realizirati.

image
Marija Vuković

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 22:03