StoryEditorOCM
ObalaBURA NA JADRU

Solinski činovnici i komunalci ostali bez plaća zbog političkih prepucavanja, neizvjesno i oko ‘teta‘ u vrtiću, HDZ-ov gradonačelnik za sutra najavio obraćanje javnosti

Piše Mia Sesartić
12. siječnja 2022. - 20:13

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) sazvao je za sutra konferenciju za tisak na kojoj će, kako je navedeno, izvjestiti o obustavi od primjene Odluke o privremenom financiranju koje je donijelo Gradsko vijeće krajem 2021. godine.

Dogodilo se to nakon što je vladajuća većina u lokalnom parlamentu koju čine Nezavisna lista mladih (NLM), stranka Bolji Solin, Most, SDP i sada nezavisni Tihomir Bečko, donedavni dogradonačelnik koji je ušao u Vijeće s liste Domovinskog pokreta, odbila njegov prijedlog ovogodišnjeg proračuna.

Naime, prošlog je tjedna javnosti poručio kako su onemogućene sve isplate iz gradskog proračuna jer predviđeni iznos od 7,4 milijuna kuna, prema odluci Vijeća, nije dostatan za financiranje javnih potreba ni u jednom mjesecu, a kamoli za tri mjeseca.

- Vijeće je odlukom o privremenom financiranju na iznos od 7,4 milijuna kuna utvrdilo 25,76 milijuna kuna manje nego je zakonom dopušteno.

Aktualna većina u Vijeću, osim što je donijela tu političku odluku da ne podrži proračun, donijela je i krivu odluku o privremenom financiranju - naveo je tada prvi čovjek grada iz Jadro, dok s druge strane vladajuća većina u Gradskom vijeću, kako nam je izjavio Ivan Andabak (NLM), predsjednik Gradskog vijeća, smatra potpuno suprotno.

Andabak je naveo kako su se držali onoga što im je zakonom dopušteno, a to je 25 posto rashoda koji su prikazani kroz dokument koji su im dostavile gradske službe.

- Ako gradonačelnik smatra da smo prekršili zakon, može slobodno osporiti tu odluku, no on to nije učinio, znači da smo do sada sve napravili po zakonu. Nama je referentna godina 2020. jer Gradsko vijeće nikad nije donijelo odluku o izvršenju proračuna za 2021. – kazao je tada čelnik solinskog parlamenta.

- U prva tri mjeseca za isplatu plaća "tetama" u vrtićima i drugim zaposlenicima, za nabavu potrebnih namirnica, za plaćanja troškova električne energije, vode i drugih materijalnih troškova potrebno je 8,7 milijuna kuna, što je za 7 milijuna kuna više od utvrđenog iznosa po donesenoj odluci.

Utvrđeni iznos po odluci o privremenom financiranju od strane Gradskog vijeća, nije dovoljan za isplatu plaće "tetama" u vrtićima niti za jedan mjesec, a odlukom je morao biti osiguran iznos za tri mjeseca, isto se odnosi i na zaposlenike gradske uprave, komunalnog pogona i gradskih ustanova - naveo je gradonačelnik, a koliko imamo saznanja, da je redovita situacija, plaće su već trebale biti isplaćene djelatnicima Gradske uprave, Vlastitog pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti, Javnoj ustanovi u kulturi "Zvonimir" i Gradskoj knjižnici, no, to još nije učinjeno.

Na naš upit krajem prošlog tjedna upućen gradskoj upravi, ima li kakvih novosti oko proračuna, odgovoreno nam je kako je "gradonačelnik u stalnom kontaktu s ministarstvima i poduzima sve radnje i nužne korake kako bi na pravno utemeljen i zakonit način, a u što kraćem roku ponovno osigurao normalno funkcioniranje grada Solina".

U pozivu na sutrašnju konferenciju Ninčević će, kako se navodi, javnost upoznati o poduzetim radnjama i donesenim odlukama u svrhu daljnjeg neometanog funkcioniranja Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 09:02