StoryEditor
ObalaPOLITIKA I POLITIKANSTVO

Plaće solinskim komunalcima i vrtićkim ‘tetama‘ mogle bi stići tek idućeg tjedna, Ninčević sve prebacuje na dojučerašnju oporbu, a oni mu uzvraćaju: ‘Gradonačelnik nas gura u nove izbore!‘

Piše Mia Sesartić
13. siječnja 2022. - 14:23

Idući tjedan bi mogle biti isplaćene plaće za oko 150 djelatnika gradske uprave i ustanova u vlasništvu Grada, kao i za dvjestotinjak odgojiteljica u vrtićima, te isplate građanima koji ostvaruju prava po zakonskim osnovama poput socijalnih davanja, stipendija, isplate obiteljima s četvero i više djece...

Najavio je tako solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) na današnjoj konferenciji za tisak tijekom koje je javnost obavijestio o obustavi odluke o privremenom financiranju koju je krajem prošle godine donijelo Gradsko vijeće.

- Nakon što vladajuća većina koju čine Nezavisna lista mladih (NLM), Bolji Solin, SDP, Most i nezavisni vijećnik Tihomir Bečko, nije usvojila proračun za 2022., te je krajem prošle godine Gradsko vijeće donijelo i odluku o privremenom financiranju za prvo tromjesječje ove godine kojom nisu predviđena dovoljna sredstva da bi mogli servisirati sve obaveze Grada, jedino što mi je preostalo jest da temeljem zakona donesem odluku o obustavi od primjerene te njihove odluke. Zakon mi daje tu mogućnost.

I isto tako, temeljem mišljenja ministarstava, a kako bi Grad što prije profunkcionirao radim na izradi odluke o nužnim izdacima i nužnim rashodima za prva tri mjeseca koji će omogućiti koliko toliko normalno funkcioniranje grada, a to znači da će već idućeg tjedna svi naši sugrađani koji temeljem zakona i svih naših odluka imaju pravo na socijalna davanja, sitpendije, isplate obiteljima s četvero i više djece, da će na svojim računima dobiti ta sredstva - kazao je gradonačelnik te kazao kako je "vladajuća većina bez argumenata odbila njegov prijedlog proračuna".

- Odluka koju su donijeli nije protiv mene, nego protiv građana koji neće moći ostvarivati svoja prava. Je li to politička igra ili političko amaterstvo, pa rekao bi da je kombinacija jednog i drugog.

Ne smijemo zanemariti da je to pet različitih opcija i da je to teško uskladiti, ipak najveću odgvornost u svemu ima Nezavisna lista mladih jer imaju najviše vijećnika, a svoju nezrelost i neodgovornost prema građanima potvrdili su i prijašnjim odlukama, a naročito odlukom o neizboru Tonća Ćićerića za ravnatelja Javne ustanovi u kulturi "Zvonimir".

Odbili su ga potvrditi, a da istovremeno nisu imenovali drugu osobu kao vršitelja dužnosti tako da je ova ustanova koja je bila primjer funkcioniranja, ne samo ovdje, nego i u Hrvatskoj, sada obezglavljena, nema vodstvo, odnosno ravnatelja - izjavio je Ninčević.

image
Tom Dubravec/Cropix

Koji je sljedeći korak njihove "strane" upitali smo predsjednika Gradskog vijeća Ivana Andabaka (NLM) koji nam je na to kazao kako će sve detaljnije obrazložiti na tiskovnoj konferenciji početkom idućeg tjedna i opovrgnuti gradonačelnikove navode.

- Sve je po zakonu i ne samo to, gradonačelnik je poslao obavijest o obustavi odluke 5. siječnja, ali tada još bez obrazloženja, samim time obavijest nije valjana. Ja sam to zatražio 6. siječnja, obrazloženje je stiglo dan kasnije.

Sukladno tome smo planirali i ići na revidiranje te odluke, odnosno izmjenama i dopunama ove odluke o privremenom financiranju, to smo poslali i u Zagreb na tumačenje, a usmeno smo i dobili potvrdu od ministarstva da možemo ići na tu odluku, to su izmjene kao što su i kod redovnog proračuna.

Međutim, gradonačelnik sada to ne dopušta i time krši prava Gradskog vijeća. Istina, uvidjeli smo da smo mogli podići sredstva, ali kao što smo već navodili bilo je više razloga za prvotnu odluku, jedan od njih je što smo se zakonski vodili referentnom 2020. godinom, a razlika između proračuna 2020. i ovoga sada je u ukupnom iznosu skoro 60 milijuna kuna, i stručne službe grada su nam rekle da je prijedlog valjan.

S druge strane i gradonačelnik se u zadnji tren povukao od izrade samog prijedloga odluke o privremenom financiranju - kazuje Andabak ističući kako smatra da sve ide prema smjeru da se isforsiraju novi izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 05:05