StoryEditorOCM
ObalaNA CRKVENOJ ZEMLJI

Najbogatiji Hrvat gradi u Dalmaciji luksuzni turistički kompleks za tisuće gostiju, pogledajte kako će sve izgledati

Piše Ivica Nevešćanin
12. listopada 2023. - 07:18

Pavao Vujnovac, jedan od najbogatijih i najutjecajnijih poduzetnika u Hrvatskoj, najveći dioničar "Fortenove", u Petrčanima, na zemljištu u vlasništvu zadarskih benediktinki, želi graditi turistički kamp za smještaj nekoliko tisuća gostiju.

Naime, na sjednici Gradskog vijeća Zadra zakazanoj za 17. listopada ponovno će se naći prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja za područje Dragočaj u blizini turističkog naselja "Punta Skala". Nositelj zahtijeva za izradom prostornog dokumentac je tvrtka "Infinity Resort Zadar", registrirana u Vukovaru, a na istoj adresi kao i PPD, najveća tvrtka iz Vujnovčeva portfelja, ali i brojne druge.

Formalni osnivač "Infinity Resorta Zadar" je "Financial Answer", također na istoj adresi, a kao jedini vlasnik tvrtke navodi se - Vujnovac.

image

Pavao Vujnovac
 

Ronald Gorsic/Cropix

Moćni poduzetnik je očito preuzeo zakup zemljišta od zadarskih benediktinki koje su pravo građenja na 99 godina prije šest godina prenijele na svoju tvrtku "Eco Tour Zadar", a upravljanje prepustile odvjetničkom uredu iz Zagreba koji je trebao naći investitore za turistički kompleks.

U početku se kao ulagač spominjala američka investicijska kuća kroz tvrtku "Infinity resort" čiji su predstavnici bili u Zadru gdje su i održali sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem. Na tom dijelu šumovitih Petrčana htjeli su graditi hotel s vilama u kategoriji pet zvjezdica s oko 1000 kreveta, a cijela investicija je bila procijenjena na iznos od 40 do 60 milijuna eura. 

image

Područje na kojem se planira gradnja kampa

Infinity Resort Zadar/

Ta je priča prije nekoliko godina, međutim, otpala, a sada se kao investitor pojavljuje Vujnovac preko tvrtke koju predstavlja Damir Kurtović iz Osijeka. Promjena se, kako doznajemo, dogodila prije nekoliko godina, PPD-ov čelnik je za nekoliko milijuna eura otkupio projekt od američkih investitora te promijenio plan građenja, a godišnje plaća naknadu koludricama iz samostana svete Marije u iznosu od oko 300 tisuća eura.

Umjesto hotela i vila, sada se predlaže luksuzni kamp na površini od 20 hektara, dakle manja izgrađenost i manje betona u odnosu na postojeće uvjete plana, što se idealno uklapa u želje gradske uprave i dijela opozicije u sklopu najvljenih izmjena i dopuna Prostornog plana Zadra.

Prijedlog za izradu plana za predjel Dragočaj tako drugi put dolazi pred lokalne vijećnike. Na njihovoj sjednici održanoj 25. srpnja, naime, prijedlog o izradi dokumenta je odbijen većinom glasova uz opaske da se ne želi dozvoliti daljnja betonizacija obale.

Sada je uz materijale za izradu plana vijećnicima dostavljena i vizualizacija projekta, ali se ne navodi tko je izrađivač idejnog rješenja, koliki je predviđeni kapacitet kompleksa te kolika je izgrađenost površine. Područje kampa je u simulacijama prikazano kao mjesto uklopljeno u okolno zelenilo, a prikazi otkrivaju da je dio smještaja predviđen u djelomično ukopanim građevinama s otvorenim bazenima uz samu granicu pomorskog dobra.

image

Plan za kamp na području Dragočaj

Infinity Resort Zadar/

Vujnovac je tijekom zadnjih godina jedna od najaktivnijih investitora u turističke nekretnine diljem hrvatske obale. Najzapamćeniji je ostao po gradnji hotela u Postirama na Braču koji je svojim dimenzijama potpuno uništio vizuru tog pitoresknog otočnog mjesta. Nakon izgradnje hotel je prodao miirovinskim fondovima za 47 milijuna eura.

Vujnovac je bio jedan od najveći uvoznik ruskog plina u Hrvatskoj, no nedavno je zakupio sve slobodne kapacitete LNG terminala na Krku za razdoblje od 2029. do 2036., tako da je ruski energent zamijenio američkim, što je navodno platio oko 200 milijuna eura.

image

Nedavno su probijeni putevi na području gdje se planira izgradnja kampa

Geoportal/

Hoće li na prezentaciji prijedloga izrade plana za Dragočaj biti netko od investitora zasad nije poznato, no svakako će biti zanimljivo vidjeti kakvu će odluku ovaj put donijeti gradski vijećnici nakon što su je zadnji put odbili.

Protiv izrade Urbanističkog plana uređenja predjela Dragočaj glasalo je 11 vijećnika vladajuće opcije (SDP, Nezavisna lista Enija Meštrovića i Akcija mladih), a devet zastupnika je bilo "za" (HDZ, HSP i SU), dok jedan ostao suzdržan.

Vijećnici će do kraj godine odlučivati o novim izmjenama i dopunama Prostornog plana Zadra, u sklopu kojih se očekuje uvođenje restriktivniji uvjeta građenja, poglavito u područjima uz obalu, pa ovakav "pritisak" Vujnovca neki tumače i kao zadnju priliku da pokrene svoju investiciju, prije nego što mu eventualnim izmjenama plana to bude otežano.  

Projekt za taj dio Petrčana izrađen je u skladu s aktualnim Prostornom planom Zadra, unutar turističkih zona T2 i T3, odnosno na građevinskom području izvan naselja. U naravi je riječ o šumskom zemljištu kroz koje su od 2021. do danas probijeni brojni putevi upravo za potrebe projekta kojeg Vujnovac želi izgraditi. 

U tom kontekstu je zanimljiva odluka gradonačelnika Dukića (HDZ) od 17. svibnja ove godine da za to područje nije potrebna izrada studije utjecaja na okoliš, s čime su se složile i druge stručne službe nadležne za donošenje takvih odluka, kao što su Ministarstvo kulture, Županija zadarska, "Hrvatske šume"... 

image

Vizalizacija izgleda kampa

Infinity Resort Zadar/
image

Vizalizacija izgleda kampa

Infinity Resort Zadar/
image

Vizalizacija izgleda kampa

Infinity Resort Zadar/
image

Vizalizacija izgleda kampa

Infinity Resort Zadar/
image

Vizalizacija izgleda kampa

Infinity Resort Zadar/
image

Vizalizacija izgleda kampa

Infinity Resort Zadar/
image

Vizalizacija izgleda kampa

Infinity Resort Zadar/
image

Vizalizacija izgleda kampa

Infinity Resort Zadar/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:56