StoryEditorOCM
ObalaGOSTI NA ČEKANJU

Najbogatijem Hrvatu propada velebni turistički projekt usred Dalmacije? Političari ne daju odobrenje za milijunski kamp

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin
18. listopada 2023. - 07:18

Odmah na početku sjednice Gradskog vijeća Zadra, lokalni zastupnik Daniel Radeta (SDP) tražio je skidanje s dnevnog reda točke vezane uz početak izrade Urbanističkog plana uređenja područja Dragočaj u Petrčanima.

Riječ je o lokaciji na kojoj Pavao Vujnovac, vlasnik "ENNA Grupe", "Prvog plinarskog društva" (PPD) i još niza kompanija iz raznih gospodarskih sektora, a time i jedan od najbogatijih i najutjecajnijih poslovnih ljudi u Hrvatskoj, planira gradnju luksuznog turističkog kampa, vrijednog nekolikodesetaka milijuna eura.

- Razlog zbog kojeg tražimo skidanje točke je jednostavan, nema smisla o tome raspravljati dok ne izglasamo nove izmjene i dopune Prostornog plana grada - kazao je Radeta, a gradonačelnik Branko Dukić (HDZ) se složio s njim te povukao točku s dnevnog reda.

image

Plan za kamp na području Dragočaj

Infinity Resort Zadar

Podsjetimo, moćni poduzetnik je očito preuzeo zakup zemljišta od zadarskih benediktinki koje su pravo građenja na 99 godina prije šest godina prenijele na svoju tvrtku "Eco Tour Zadar", a upravljanje prepustile odvjetničkom uredu iz Zagreba koji je trebao naći investitore za turistički kompleks.

U početku se kao ulagač spominjala američka investicijska kuća kroz tvrtku "Infinity resort" čiji su predstavnici bili u Zadru gdje su i održali sastanak s gradonačelnikom Dukićem. Na tom dijelu šumovitih Petrčana htjeli su graditi hotel s vilama u kategoriji pet zvjezdica s oko 1000 kreveta, a cijela investicija je bila procijenjena na iznos od 40 do 60 milijuna eura. 

Ta je priča prije nekoliko godina, međutim, otpala, a sada se kao investitor pojavljuje Vujnovac preko tvrtke koju predstavlja Damir Kurtović iz Osijeka. Promjena se, kako doznajemo, dogodila prije nekoliko godina, PPD-ov čelnik je za nekoliko milijuna eura otkupio projekt od američkih investitora te promijenio plan građenja, a godišnje plaća naknadu koludricama iz samostana svete Marije u iznosu od oko 300 tisuća eura.

image
Infinity Resort Zadar

Umjesto hotela i vila, sada se predlaže luksuzni kamp na površini od 20 hektara, dakle manja izgrađenost i manje betona u odnosu na postojeće uvjete plana, što se idealno uklapa u želje gradske uprave i dijela opozicije u sklopu najvljenih izmjena i dopuna Prostornog plana Zadra.

Područje kampa je u novim simulacijama prikazano kao mjesto uklopljeno u okolno zelenilo, a prikazi otkrivaju da je dio smještaja predviđen u djelomično ukopanim građevinama s otvorenim bazenima uz samu granicu pomorskog dobra.

Vujnovac je tijekom zadnjih godina jedna od najaktivnijih investitora u turističke nekretnine diljem hrvatske obale. Najzapamćeniji je ostao po gradnji hotela u Postirama na Braču koji je svojim dimenzijama potpuno uništio vizuru tog pitoresknog otočnog mjesta. Nakon izgradnje hotel je prodao miirovinskim fondovima za 47 milijuna eura.

Vujnovac je bio jedan od najveći uvoznik ruskog plina u Hrvatskoj, no nedavno je zakupio sve slobodne kapacitete LNG terminala na Krku za razdoblje od 2029. do 2036., tako da je ruski energent zamijenio američkim, što je navodno platio oko 200 milijuna eura.

image
Infinity Resort Zadar
image
Infinity Resort Zadar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 23:23