StoryEditorOCM
ObalaKULTURA I(LI)BIZNIS

Kerumovi suradnici na popularnoj plaži pripremaju dosad neviđeni sadržaj, pogledajte što će se izgraditi pod borovima

Piše Sandra Barčot
10. lipnja 2023. - 17:18

Splitska plaža Bene, na sjevernoj strani Marjana, ovog ljeta će postati i kazališna pozornica, a sve u sklopu događanja 69. izdanja kulturne manifestacije "Splitsko ljeto",

Naime, ovlašteni koncesionar Bena do 2033. godine je tvrtka "National" s direktoricom Anđelkom Vukorepom, koja je povezano sa bivšim splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom, odnosno njegovim nećakom Igorom Sapunarom, sinom Petroslava Sapunara, bivšeg dugogodišnjeg predsjednika Županijske skupštine splitsko-dalmatinske iz kvote HGS-a.

Spomenuta tvrtka kao upravitelj prostora na pomorskom dobru zatražila je od Županije da se dio parcela unutar tog dijela park-šume prepusti potkoncesionaru, u ovom slučaju Hrvatskom narodnom kazalištu Split, za održavanje kazališnih predstava, te dramskih, glazbenih i glazbeno-scenskih priredbi.

To će biti i dodatna točka o kojoj će županijski vijećnici raspravljati na svojoj sjednici najavljenoj za ponedjeljak, 12. lipnja. Plan je da se od 10. srpnja do 21. kolovoza nacionalnoj kazališnoj ustanovi, bez naknade prema koncesionaru, odnosno "Nationalu", preda na korištenje dio zemljišta pod marjanskim borovima, s tim da će teatar izravno Županiji platiti promjenjivi dio koncesijske naknade.

Radi se o prostoru na kojem se već gotovo 35 godina nalaze tri teniska terena na Benama, gdje će se u spomenutom ljetnom razdoblju urediti tribina s gledalištem dimenzija 23 puta 12 metara, pozornica dimenzije 15,4 puta 13,2 metra, te četiri pagode dimenzija 4 puta 4 metra kao garderobe, uz pet toreta kao potporu za rasvjetu i dva kemijska WC-a. Sve kako bi se mogao reproducirati baletni, dramski i operni program.

image

Pozornica za 69. Splitsko ljeto uz plažu Bene na Marjanu, bit će na prostoru teniskih terena

Županija splitsko-dalmatinska

Suglasnost na kazališni zahtjev dao je gradski Upravni odjel za komunalne poslove koji vodi pročelnica Leona Grgić, zatim Javna ustanova za upravljanje Marjanom na čelu s Markom Pejnovićem, uz Konzervatorski odjel s pročelnikom dr. Radoslavom Bužančićem, te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te županijski Upravni odjel za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije na čijem je čelu Marija Vuković.

Jednoglasno su ovaj zahtjev podržali i članovi županijskog Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru. Sada se samo čeka i potvrda regionalnih vijećnika kako bi Bene ovog ljeta postale i mjesto za kulturna događanja.

image
Županija splitsko-dalmatinska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:37