StoryEditorOCM
Dalmacijaotpad bez nadzora

Cisterne svakodnevno izlijevaju fekalije na Ajdanovcu, a inspektori tvrde da to ne vide

Piše PSD.
18. ožujka 2014. - 09:51
Prije mjesec i pol dana, šest predsjednika vrgoračkih mjesnih odbora koja su naslonjena uz rub polja Jezera poslalo je otvoreno pismo Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, u kojem traže zatvaranje odlagališta otpada Ajdanovac, pokraj Tinova grada.

Čelnici vrgoračkih sela u pismu su naveli kako spomenuti deponij nema nikakvih dozvola za skladištenje, tretman i odlaganje otpada. Osim toga, upozorili su na puno važniji problem, kako se na tom mjestu bez ikakvog nadzora izlijevaju fekalije nakon što lokalni koncesionar isprazni septičke jame po Vrgoračkoj krajini.

Deponij se nalazi na vodopropusnom području, udaljen nekoliko stotina metara od izvora pitke vode Butina, s kojeg vodu pije nekoliko tisuća ljudi s područja Vrgoračke krajine, Dubrovačko-neretvanske županije i općine Ljubuški (BiH).

Nadležnim inspekcijama poslane su i fotografije, na kojima se vidi izlijevanje fekalija, koje je objavila i “Slobodna”, nakon što su joj ih građani ustupili i upozorili na taj problem.

Međutim, prema nalazima inspekcija, nije utvrđeno da se na Ajdanovcu deponiraju fekalije, unatoč gotovo svakodnevnom odlasku cisternih s fekalijama na to mjesto.

U nadležnome ministarstvu čak tvrde da se radi i na sanaciji deponija, no po čemu su oni došli do tog zaključka, nismo uspjeli doznati. Možda u nekim papirima i piše da se radi na sanaciji, ali stanje na terenu daleko je od toga.

Postupak sanacije


– Odlagalište otpada Ajdanovac je u postupku sanacije – izrade dokumentacije za zahvat sanacije i zatvaranja odlagališta. Grad Vrgorac, kao nositelj zahvata sanacije i zatvaranja odlagališta, sklopio je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o korištenju sredstava Fonda za neposredno sudjelovanje u sufinanciranju programa sanacije odlagališta.

- U inspekcijskom nadzoru obavljenom u veljači ove godine nisu potvrđeni navodi o odlaganju fekalija na odlagalište. Slijedom navoda da se u blizini odlagališta nalazi izvor pitke vode, prijava je proslijeđena na postupanje i sanitarnoj inspekciji – kazala nam je Ojdana Rajić-Azinović iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode o ovom problemu.

Nadležni sanitarni inspektori također su izišli na teren i obavili inspekcijski nadzor.

– Utvrđeno je da je voda s izvora Butina potpuno ispravna za piće. U njoj nisu pronađene nikakve tvari koje bi ukazivale da dolazi u doticaj s fekalijama – otkrio nam je Marinko Zeljko, načelnik Odjela sanitarne inspekcije za južnu Dalmaciju.

Međutim, Joze Dropulić, predsjednik Mjesnog odbora Dusine, na čijemu se području nalazi navedeni izvor pitke vode, kategorički tvrdi da se fekalije i dalje ostavljaju na Ajdanovcu, te da je pitanje dana kad će se taj “ceh platiti”.

– Moram priznati da sam šokiran ovim informacijama i stavom ministarstva. Ne bih se odmah želio istrčavati s nekom izjavom, prvo ću se konzultirati s ostalim čelnicima mjesnih odbora koji su isto tražili od ministra Mihaela Zmajlovića zatvaranje deponija, pa ćemo vidjeti koje ćemo korake dalje poduzeti. No, i dalje tvrdim kako se svakodnevno fekalije ispumpavaju na Ajdanovcu, a cijenu toga u budućnosti mogla bi platiti naša djeca – istaknuo je Dropulić.

Piše Mate Primorac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 05:18