StoryEditor
Zagoravrije nezadovoljstvo

‘Ajdanovac‘ (ni)je zatvoren? Vrgorčani optužuju: Kamioni dovoze imotsko smeće! Grljušić uzvraća: To je laž, gledamo kako riješiti naše

4. lipnja 2020. - 17:04
Odlagalište 'Ajdanovac' i hrpa smeća koju su primijetili mještani  Privatni Album

Iako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, donijelo odluku o zatvaranju vrgoračkog deponija smeća "Ajdanovac", na njemu se i dalje odlaže smeće, tvrde naši sugovornici.

Prema toj odluci, podsjetimo, "Ajdanovac" je trebao biti zatvoren do 31. prosinca 2018. godine, zajedno s još četiri odlagališta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U istoj odluci o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, spominje se i odabir odlagališta neopasnog otpada na kojima će se nastaviti odlaganje do izgradnje i početka rada centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj.

Provodi li se ova odluka na terenu o tome bi trebao brinuti Državni inspektorat, odnosno njihova inspekcija zaštite okoliša koja je utvrdila kako tvrtka koja gospodari i upravlja ovim deponijem nije obustavila zaprimanje otpada, odnosno nije uskladila svoj rad s ovom odlukom. To je nedavno stajalo u izvještaju Državnog inspektorata. Vrgorački gradski oci i Toni Grljušić, direktor "Gradske čistoće", našli su se u neobranom grožđu, jer im Sinjani ne dopuštaju odlaganje vrgoračkog smeća na njihov deponij "Mojanke". Treba pošteno reći kako bi to financijski iscrpilo Grad Vrgorac i "Gradsku čistoću", ali bi dovelo i do novog vala poskupljenja, a Vrgorčani već plaćaju najskuplju vodu, kad bi poskupio još odvoz smeća nezadovoljstvu građana ne bi bilo kraja. No, s drugu stranu odluke državnih tijela moraju se poštovati, jer je "Ajdanovac" trebao biti zatvoren, kako je rečeno u uvodu, 2018. godine, s tim da se njegovo zatvaranje tražilo i ranije, 2014. godine.

image
Privatni Album

Tada je šest predsjednika mjesnih odbora tražilo njegovu sanaciju i zatvaranje, jer se nalazi na krškom području, stotinjak metara nadmorske visine iznad izvora pitke vode Butina s kojeg vodu pije nekoliko tisuća ljudi. Međutim, njihove molbe tek su nedavno uslišane.

Naši sugovornici, koji skoro svaki dan prolaze pored "Ajdanovca", tvrde da se smeće i dalje tu odlaže, ne samo iz Vrgorca, nego i iz drugih gradova.

– Pod šutom se dovozi smeće i dijelovi autobusa iz drugih gradova. Tko to i za koga radi – ne znamo, ali na fotografijama možete vidjeti da smeće nije iz Vrgorca, jer to nisu dijelovi vrgoračkih autobusa – tvrde naši sugovornici, koju su nam poslali fotografije novih hrpa smeća nedavno pristiglih.

Odmah smo kontaktirali Tonija Grljušića, direktora "Gradske čistoće", da čujemo i drugu stranu priče. Grljušić sve oštro demantira.

– To nema veze s istinom. Mi ne primamo imotsko smeće, već gledamo kako ćemo riješiti naš problem i naše smeće. Istina je da smo mi tijekom čišćenja polja i sela angažirali jedan kamion iz Imotskog koji je to prevozio, sve smo zbrinuli na jednu prihvatnu plohu. Sad gledamo kako to sanirati, a ne primamo imotsko smeće – istaknuo je Grljušić.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 18:18