StoryEditorOCM
DalmacijaTAJNI DOGOVORI

"Blokirat ćemo dolazak makarskog smeća na odlagalište Ajdanovac!"

Piše PSD.
5. travnja 2014. - 22:50

Predsjednici šest vrgoračkih mjesnih odbora (Dusine, Vina, Umčana, Draževitića, Velikog Prologa i Milošića), koji su tražili od Ministarstva zaštite okoliša i prirode zatvaranje deponija Ajdanovac pored Vrgorca, ostali su šokirani kada su čuli iz medija da bi na Ajdanovcu moglo uskoro završiti i makarsko smeće. Naime, nakon sastanka resornog ministra Mihaela Zmajlovića i župana Zlatka Ževrnje s gradonačelnicima nekoliko gradova, među kojima i Vrgorcem, na temu kako riješiti problem makarskog smeća uoči početka turističke sezone, mnoge stvari još nisu poznate javnosti do kraja, odnosno ostale su obavijene velom tajni. A kako to obično biva, nakon toga odmah krenu i razne špekulacije, veliki dio Vrgorčana uvjeren je da će se uskoro početi na Ajdanovac dovoziti makarsko smeće.

- Ništa zasad ne znamo konkretno, sve pratimo iz medija. No, mislimo da je gradonačelnik Boris Matković trebao reći javnosti što se govorilo i dogovorilo u Splitu na sastanku. Budući da on to krije kao zmija noge, mi smo poduzeli određene korake kako bismo saznali hoće li kamioni iz Makarske početi dovoziti svoj otpad na Ajdanovac. Ako se našu sumnje potvrde, odmah ćemo blokirati odlagalište i početi s prosvjedima. Moram istaknuti kako već otprije postoje priče da je nekoliko kamiona makarskog smeća završilo na Ajdanovcu - kazao je Ivan Franić, nezavisni gradski vijećnik i predsjednik Mjesnog odbora Veliki Prolog.

Mještani Dusine već duže vrijeme traže zatvaranje ovog deponija koji je udaljen nekoliko stotina metara od njihova izvora pitke vode Butina, s kojega se vodom opskrbljuje nekoliko tisuća ljudi.

Tražimo javnu raspravu

- Ovo je krajnje licemjerno. Mi tražimo zatvaranje Ajdanovca, a oni bi nam sada tu uvalili i makarsko smeće. Prije nekoliko dana inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode tvrdi kako nisu ustanovili da se odlažu fekalije na Ajdanovcu, a cijela Vrgoračka krajina zna da tu komunalci gotovo svakodnevno izlijevaju fekalije. Zašto je inspekcijski nalaz takav i tko je sve u tome imao svoje prste, ja to ne znam, ali mogu sumnjati. Umjesto da se Ajdanovac zatvori, jer nema nikakvih uvjeta za deponij, tu se sada igraju razne igrice. Mi mještani Dusine, te ostalih sela uz Jezero, poručujemo ministru Zmajloviću, županu Ževrnji, gradonačelnicima Matkoviću i Biliću, da taj film s makarskim smećem na Ajdanovcu neće gledati.

Ako je Matković pristao da se počme dovoziti makarsko smeće na Ajdanovac, to ne bi smio bez prethodne konzultacije s čelnicima ovih šest mjesnih odbora te provedene javne rasprave o tom pitanju. Počet ćemo s prikupljanjem potpisa za referendum o njegovoj smjeni, pa ćemo vidjeti kome opanci, kome obojci - poručio je Joze Dropulić, predsjednik Mjesnog odbora Dusine.

S druge strane, vrgorački dogradonačelnik Željko Pervan, koji je u posljednje vrijeme postao i glasnogovornik gradske uprave, budući da Matković ne daje izjave, kaže kako još ništa nije dogovoreno u vezi s dolaskom makarskog smeća.

- Sve pratim iz medija, moram istaknuti kako s gradonačelnikom Matkovićem nisam razgovarao o onome što je sve dogovoreno u Splitu. Svatko je imao svojih obveza, pa nismo stigli govoriti o tome. No, moj stav je jasan, ali mislim da gradonačelnik ne može pristati na odlaganje otpada iz Makarske bez odluke Gradskog vijeća - istaknuo je Pervan.

piše i snimio mate primorac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 18:08