StoryEditorOCM
4 kantunaPRETUČENI PETAŠ

Ministarstvo: ‘Inspekcija je u tijeku‘; Ravnatelj: ‘Još ne mogu reći koje su sankcije dobili učenici‘; Majka: ‘Sin mi pije antidepresive‘

Piše Ivica Nevešćanin
3. listopada 2022. - 13:17

„Inspekcijski nadzor je u tijeku” glasi odgovor kojeg smo u ponedjeljak dobili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na pitanje je li prosvjetna inspekcija bila u nadzoru Osnovne škole Biograd na moru gdje je 22. rujna skupina starijih učenika pretukla 11-godišnjaka u školskom zahodu tijekom malog odmora.

„Odredbe članka 16. Zakona o prosvjetnoj inspekciji propisuju da je provodeći inspekcijski nadzor inspektor dužan čuvati osobne i druge povjerljive podatke koje sazna u obavljanju svojih dužnosti kao službenu tajnu te postupati tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna kao i identitet podnositelja predstavke te da je prosvjetna inspekcija dužna kao inspekcijsku tajnu čuvati dokumentaciju i druge podatke i činjenice u vezi s inspekcijskim postupkom te postupati s istima sukladno zakonu i drugom propisu” stoji u obrazloženju.

image
Zvonko Pavic/Cropix

Da je prosvjetna inspekcija bila u biogradskoj školi dao je naslutiti ravnatelj Joško Brtan u prošlotjednom ekskluzivnom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. Brtan tada nije izrijekom potvrdio dolazak inspektora, najvjerojatnije iz Splita, ali je rekao da je riječ o ozbiljnoj službi koja brzo reagira na prijave nasilja u školi. Brtan je tom prilikom rekao da je razredno vijeće prošlog četvrtka donijelo pedagoške mjere prema pet učenika za koje je utvrđeno da su sudjelovali u incidentu, ali je demantirao optužbe da je u trenutku kada je profesorica engleskog ušla u toalet zatekla 11-godišnjaka na podu kako ga stariji učenici udaraju. Također je dodao da izrečene pedagoške mjere ne može otkriti prije nego što ih doznaju roditelji učenika.

- Mjere još nisu stigle do roditelja jer se upućuju u pisanom obliku s pravnim lijekom (mogućnost žalbe). Pretpostavljam da će ih dobiti do kraja tjedna s obzirom na brzinu Hrvatske pošte. Čujemo se krajem tjedna - odgovorio nam je porukom u ponedjeljak ravnatelj OŠ Biograd na Moru.

Njegov istup za Slobodnu Dalmaciju očito je utjecao na roditelje pretučenog petaša. Naime, prošlog tjedna majka dječaka nam je rekla da na savjet odvjetnika kojeg su angažirali ne žele više davati izjave za medije. No nakon istupa ravnatelja Brtana za Slobodnu Dalmaciju i portal Zadarski.hr, majka je razgovarala za Novu TV.

"Osjećamo se sami, osjećamo se kao da se na neki način smatra da je naše dijete to izmislilo samo zato što je ukazalo na problem. Dijete koje je žrtva nasilja nad sobom prikazuje se kao netko tko je osramotio školu jer je progovorio o tome", rekla je utučena majka novinarki Sanji Jurišić, ne želeći licem stati pred kameru.

Majka je u razgovoru za Novu TV rekla da je ravnatelj jedno rekao njima, a drugo je izjavio za lokalne medije. Njezino dijete ni desetak dana od napada ne ide u školu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

"Ovo je psihički nasilni čin na njega, a ne događaj, kako je prikazao ravnatelj. Njega je grupa starijih učenika uvukla u zahod, gdje su ga šakama tukli po trbuhu i rebrima čak i kad je pao na pod i sklupčao se", izjavila je potresena majka.

Ponovila je da je dječak dva dana proveo u zadarskoj bolnici gdje mu je utvrđena dijagnoza lakše tjelesne ozlijede, odnosno „kontuzija prsnog koša i trbušne stijenke”. Uzrok tih kontuzija su bili udarci koje je dobio od drugi učenika. Sada je, kazala je majka, fizički dobro, ali ne i psihički, što je potvrdio i psihijatar. Naime, psihijatar je nakon razgovora s njim utvrdio strah, odbačenost i nepovjerenje prema svima, te mu je prepisao antidepresive svaki dan prije spavanja po potrebi.

Dječak se boji, a jedan od napadača, tvrdi majka, i dalje zove njezino dijete. Problem u cijeloj priči, po mišljenju majke, je i taj što za napad na sina nije doznala od vodstva škole. Ni od ravnatelja ni od pedagoga, već od djeteta, nakon čega odlazi u školu razgovarati s pedagogom, kazala je za Novu TV.

"Rekla sam mu što se dogodilo, razgovarao je s mojim sinom. Tada nije pozvao ni policiju ni Ministarstvo. Niti Centar nije obavijestio. Nikoga. Iako smo ga i dijete i ja obavijestili o tome što se dogodilo”, ponovila je majka pretučenog 11-godišnjaka.

28. lipanj 2024 17:00