StoryEditorOCM
4 kantunaBIOGRADSKI SLUČAJ

Roditelji ogorčeni ponašanjem ravnatelja: ‘Nije ga briga za djecu i školu, nego za svoju poziciju!‘ Postoji li snimka premlaćivanja 11-godišnjaka?

Piše Ivica Nevešćanin
29. rujna 2022. - 17:58

Ravnatelj osnovne škole Biograd Joško Brtan i dalje odbija odgovarati na novinarske pozive. Tijekom srijede i četvrtak od njega se nije mogla doznati ni informacija kada će biti održana sjednica nastavničkog vijeća na kojoj se očekuje rasprava o napadu na 11-godišnjeg dječaka prošlog četvrtka u školskom WC-u. Posljednje neslužbene informacije govore da je sjednica zakazana za petak u 11.30 sati i da bi nakon nje ravnatelj mogao dati izjave za medije. Hoće li tako uistinu i biti, nitko nam nije htio potvrditi.

Prema jednoj verziji, sjednica se trebala održati u četvrtak, ali je odgođena zbog dolaska inspektora Ministarstva znanosti i obrazovanja. Drugi pak tvrde da inspektori u četvrtak nisu bili u Biogradu, a da će se sjednica svejedno u petak održati. Na njoj bi nastavnici škole trebali donijeti odluke o pedagoškim mjerama za učenike koji su sudjelovali u premlaćivanju učenika petog razreda.

Pročelnik županijskog ureda za obrazovanje Ivan Šimunić u četvrtak nije imao saznanja o dolasku inspektora u Biograd. Oni im se nisu dužni javljati kad dolaze u inspekcije, kazao je, a o vremenu održavanja sjednice nastavničkog vijeća nema nikakvih informacija. Također nam nije znao pouzdano reći na temelju čega će nastavničko vijeće raspravljati o događaju i donositi odluke o eventualnim sankcijama za djecu koja su sudjelovala u napadu.

- Ne znam ima li nastavničko vijeće pravo na uvid u policijsku dokumentaciju o tom slučaju. Koliko mi je poznato, policija je svoj izvještaj predala Općinskom državnom odvjetništvu. Ako nastavničko vijeće nema pristup policijskom izvještaju, logika nalaže da bi o događaju trebali raspravljati na temelju zapisnika stručnih službi, odnosno pedagoga, sastavljenog na temelju razgovora sa sudionicima događaja – kaže Šimunić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Inspektori Ministarstva obrazovanja imaju pravo uvida u policijski izvještaj, a hoće li rezultati provedenog nadzora biti javni, s obzirom na to da je riječ o maloljetnicima, također nije poznato.

Dok se čeka odluka nastavničkog vijeća, redaju se reakcije roditelja na neshvatljivu šutnju ravnatelja Brtana prema javnosti. Smatraju da svojim odbijanjem komunikacije s medijima ne štiti interes djece i škole, nego svoju ravnateljsku poziciju. Govori se da je izložen i pritiscima roditelja neke djece koja su sudjelovala u napadu na 11-godišnjaka, no potvrdu tih navoda nismo mogli nigdje dobiti. Činjenica je međutim da među učenicima šestog i sedmog razreda koji su identificirani kao sudionici napada na 11-godišnjaka ima i djece čiji roditelji rade u policiji, a neki su aktivni u lokalnoj politici. Štoviše, pojedini relativiziraju cijeli događaj kao dječju igru u kojoj su se "samo štipali".

Neki drugi roditelji s kojima smo razgovarali ogorčeni su ravnateljevim pokušajem da cijeli događaj prikaže kao medijsku konstrukciju, a sebe brani riječima kako je od početka postupao u skladu sa zakonom. Tvrde, naime, da je Brtan još u četvrtak znao da je mali petaš pretučen u školskom zahodu, iako širi priču da je tek u petak iz medija doznao da je majka sina nakon nastave odvela liječniku zbog dobivenih batina.

Njega i školskog pedagoga o svemu je obavijestila profesorica engleskog u četvrtak neposredno nakon događaja. Ona je u pauzi između četvrtog i petog školskog sata u školskom zahodu zatekla skupinu djece u napadu na petaša. Nije točno, kažu naši sugovornici, da je u trenutku dolaska profesorice napadnuti dječak stajao na nogama uza zid, nego je bio na podu, a stariji učenici su stajali iznad njega i udarali ga.

Profesorica je zaustavila premlaćivanje i napadnutog dječaka odvela kod ravnatelja. Međutim, umjesto da ga odvode preko puta škole u Dom zdravlja na pregled i o napadu obavijesti policiju i roditelje, ravnatelj je nakon razgovora dječaka pustio na nastavu. Odlučio je da nije potrebno ništa poduzeti jer se dječak nije žalio, a u tome je dobio podršku novog školskog pedagoga, inače bivšeg svećenika.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Roditelj napadnutog 11-godišnjaka u srijedu i četvrtak nisu htjeli davati izjave za medije. Angažirali su, kako doznajemo, odvjetnika iz Zagreba, koji je preuzeo cijeli slučaj i savjetovao ih da do završetka službenih postupaka ne istupaju u medijima. To samo govori o njihovoj odlučnosti da slučaj istjeraju do kraja s namjerom da se ovakve situacije u kojoj se našao njihov sin više nikome nikad ne dogode. Smatraju da imaju više nego dovoljno dokaza s kojim će utjecati na smjenu ravnatelja Brtana, te maksimalno zaštiti interese svoga djeteta koje još ne ide u školu i u stanju je posttraumatskog stresa.

Svi se zato pitaju što će u ovom slučaju sve poslužiti kao dokazi nasilja. Medicinska dokumentacija govori o lakšim tjelesnim ozljedama, bez vidljivih manifestacija i tragova nasilja. Policija je u istrazi obavila desetak razgovora, među kojima je najviše djece koja su tog četvrtka mali odmor provela u školskom zahodu. Koliko je njih sudjelovalo u napadu na 11-godišnjaka, nije poznato, kao ni je li netko od njih cijeli događaj snimao mobitelom.

Naime, još u utorak do novinara Slobodne su došle informacije da postoji snimak napada u školskom toaletu. Snimka je navodno bila objavljena prije nego što su mediji doznali za napad. Čime je vijest o premlaćivanju učenika ušla u eter, snimka je brzo povučena. Ovu smo informaciju pokušali provjeriti kod nekih roditelja iz Biograda. Potvrdili su nam da je i do njih došla takva informacija, snimka je navodno bila objavljena na profilu jednog od učenika, ali je nisu vidjeli.

25. lipanj 2024 12:03