StoryEditorOCM
Svijetžalio se upravi

Zarobljeni ruski tenk stalno se kvario pa je ukrajinski tenkist odlučio nazvati tehničku podršku - izravno u Rusiju!

2. listopada 2023. - 15:33

Otkad su ih Rusi napali prije 20 mjeseci, ukrajinska vojska je zarobila oko 200 ruskih tenkova T-72B3. Riječ je o jednom od novijih modela ruskih tenkova, a proizvodi ga UralVagonZavod iz Nižnjeg Tagila. Za razliku od, primjerice modela T-64BV, T-80U ili T-72AMT, ukrajinska industrija nema puno iskustva s ovim tipom.

Kada je ukrajinski tenkist s kodnim znakom ‘Kočevnik‘ (Nomad) naišao na probleme sa zarobljenim ruskim T-72B3, a koje ukrajinski majstori nisu mogli odmah riješiti, nazvao je broj tehničke podrške UralVagonZavoda u Rusiju. I nevjerojatno, linija za pomoć uredno je funkcionirala.

Kanal Ukrainian Militant je snimio i objavio razgovor.

Tenkist ‘Kočevnik‘ služi u 54. mehaniziranoj brigadi ukrajinske vojske, koja se bori oko Kramatorska u istočnoj Ukrajini i imaju uglavnom sovjetsku staru opremu, uključujući tenkove T-64 i borbena vozila BMP. Također posjeduju i neke od bivših ruskih T-72B3.

Kočevnik je trolao Ruse, no dobar dio njegovih zamjerke za tenk težak 45 tona bile su stvarne. Žalio se da motor "bljuje ulje", te da „kompresor ne pumpa zrak u spremnike“. Također žalio se kako električni mehanizam za okretanje kupole stalno otkazuje pa posada mora ručno okretati kupolu pomoću mehaničkog pogona.

Iako se svaki tenk na terenu može ponašati hirovito  popis kvarova koji su mučili Kočevnika mogao bi svjedočiti o prilično neujednačenoj izradi u tvornicama UralVagonZavoda.

Rus s druge strane linije, koji se predstavio kao Aleksander Anatolević, pojma nije imao da ga zove ukrajinski vojnik. Kad je saslušao primjedbe uljudno je kazao kako će te probleme iznijeti projektnom zavodu Nižnjem Tagilu te da će također kontaktirati proizvođača motora u Čeljabinsku. I to odmah u utorak.

Kočevnik je nakon njega dalje nastavio nazivati, pa je došao i do Andreja Abakumova, direktora UralVagonZavoda. Abakumov je zamolio Kočevnika da na WhatsAppu detaljno opiše probleme koje ima s tenkom.

Tada je Kočevnik konačno otkrio da je ukrajinski vojnik i da su njegove kolege krajem prošle godine zarobila problematični T-72 oko Izjuma.

Smijući se, Kočevnik je prekinuo razgovor uz pozdrav „Slava Ukrajini“.

T-72B3 je ruska nadogradnja starog T-72B. Obnovljeni i modernizirani tenkovi T-72B3 opremljeni su novim motorom, novim nišanom za strijelce i novim sustavom upravljanja paljbom. 

U prošlotjednom napadu na Urožajne Rusi su izgubili četiri tenka među njima T-80BV i T-72B3

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 05:52