StoryEditorOCM
SvijetPuca ljubav

Zaoštrilo se između Praga i Bratislave, razlog je odnos prema ratu u Ukrajini; NATO zaobilazi Slovačku, razlog je poznat

Piše Robert Bajruši/ JL
11. ožujka 2024. - 15:43
Češki predsjednik Petr Pavel bivši je general koji zagovara da NATO-ove trupe trebaju pružiti podršku izravno na teritoriju UkrajineLudovic Marin/Afp

Desetljećima njegovano prijateljstvo između Češke i Slovačke, nasljednica nekadašnje Čehoslovačke, ušlo je u duboku krizu otkako u Bratislavi sjedi proruska vlada premijera Roberta Fica. Za to vrijeme u Pragu snažno podržavaju Ukrajinu i nedavno su organizirali nabavu 800.000 topovskih granata, a nisu neskloni ni slanju NATO-ovih instruktora na ukrajinsku frontu.

Svađa je kulminirala prošli tjedan kada je češki premijer Petr Fiala najavio da se uobičajene češko-slovačke međuvladine konzultacije neće održati u nadolazećim tjednima ili mjesecima jer ih Prag ne smatra prikladnima zbog "značajnih razlika". Fiala je dodao da suradnja između zemalja treba biti usmjerena na konkretne projekte, ali i kako je nemoguće sakriti činjenicu da postoje značajne razlike u mišljenjima o nekim ključnim vanjskopolitičkim pitanjima, pri čemu je mislio na Ukrajinu, piše Jutarnji list.

- Uvjereni smo da nema potrebe za zajedničkim sastankom dviju vlada. Obavijestili smo slovačku stranu o našoj odluci i namjeri da odgodimo sastanak, izjavio je češki premijer.

I ministar vanjskih poslova Češke Republike Jan Lipavský podržao je odluku o prekidu međuvladinih konzultacija sa Slovačkom.

- Naši partneri doslovno s druge strane zemaljske kugle, s druge strane svijeta, razumiju da sigurnost Europe utječe na sigurnost cijelog svijeta. Zato mi je žao što to ne vide moji kolege u Slovačkoj, rekao je Lipavský.

Slovački sastanci s Rusima

Reagirao je Robert Fico koji je uzvratio da je Češka takvom odlukom ugrozila odnose sa Slovačkom. Prema njegovu mišljenju, razlog tome su različiti stavovi Praga i Bratislave o ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine.

- Napominjemo da je češka vlada odlučila dovesti u opasnost naše međusobne veze samo zato što je zainteresirana za potporu ratu u Ukrajini, dok slovačka vlada otvoreno govori o miru. Ali, vaša odluka neće utjecati na suverenu slovačku vanjsku politiku, dodao je predsjednik slovačke vlade.

image

Slovački premijer Robert Fico: Čška vlada odlučila dovesti u opasnost naše međusobne veze samo zato što je zainteresirana za potporu ratu u Ukrajini, dok slovačka vlada otvoreno govori o miru

John Macdougall/Afp

Premijeri Fiala i Fico su se u studenome 2023. dogovorili da će nastaviti tradiciju zajedničkih sastanaka vlada koji su se ovog proljeća trebali održati u Češkoj. Posljednje međuvladine konzultacije dviju zemalja održane su u travnju prošle godine, ali sve je u pitanje dovela promjena vlasti u Slovačkoj.

Na primjer, 24. veljače, na drugu godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu, Fico je izjavio da je rat počeo "divljanjem ukrajinskih neonacista". Osim toga, slovački ministar vanjskih poslova Juraj Blanár susreo se i razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na diplomatskom forumu održanom u Turskoj, iako su još 2022. Lavrov i ruski predsjednik Vladimir Putin uvršteni su na popis sankcija Europske unije. Inače, dosad se među šefovima vanjskih poslova zemalja EU jedino mađarski ministar Péter Szijjártó nije ustručavao sastati s Lavrovom. No, za slovačkog premijera Roberta Fica ovaj sastanak je primjer "uravnotežene i suverene slovačke vanjske politike prema svim stranama svijeta".

Bratislava ostala bez sigurnosne konferencije

Odgovor je stigao u vidu izjave predsjednika Češke Republike Petra Pavela (bivšeg generala), koji zagovara da NATO-ove trupe trebaju pružiti podršku izravno na teritoriju Ukrajine i kako to neće prekršiti nikakve međunarodne norme.

- Trebali bismo se dogovoriti sa saveznicima da bi, umjesto obuke ukrajinskih vojnika na teritoriju zemalja članica NATO-a i prebacivanja tisuća tih vojnika u, recimo, Poljsku ili Češku, bilo puno logičnije prebaciti nekoliko desetaka instruktora u Ukrajinu i tamo obučavati ukrajinske vojnike, rekao je Pavel.

U drugoj polovici bivše Čehoslovačke, zbog novouspostavljene proruske politike, Slovačka korak po korak postaje izolirana. Tako se godišnja sigurnosna konferencija GLOBSEC, koja se održava od 2005., zbog politike aktualne slovačke vlade Roberta Fica ove godine prvi put neće održati u Bratislavi, nego u Pragu. GLOBSEC se smatra drugim najvažnijim događajem ove razine nakon Münchenske sigurnosne konferencije, a najviši svjetski dužnosnici i političari, poput predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, više su puta sudjelovali na tom skupu.

Početkom ožujka Italija je odlučila povući sustav protuzračne obrane SAMP/T iz Slovačke. Fico se žalio da zbog talijanske odluke strateški objekti ostaju nezaštićeni, uključujući i nuklearnu elektranu, pa dodao da je prethodna vlada "poklonila" Ukrajini ispravni ruski protuzračni sustav S-300. On to, razumije se, nikada ne bi napravio, piše Jutarnji list.

image

Italija je odlučila povući sustav protuzračne obrane SAMP/T iz Slovačke pa strateški objekti ostaju nezaštićeni, uključujući i nuklearnu elektranu. Talijanska premijerka Giorgia Meloni

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:25