StoryEditorOCM
Svijetamerički manevar

‘Zadnji put kada su Amerikanci povukli ovaj potez, ova država je gorjela! Znamo i šifru operacije...‘

Piše VIJESTI SD
31. kolovoza 2023. - 19:49

Stacioniranje američkog nuklearnog oružja na britanskom tlu tijekom Hladnog rata izazvalo je prosvjedni pokret koji je dugo živio u sjećanju. Mnogi na ljevici Jeremyja Corbyna nostalgični su za kampanjama u kojima su se predstavljali kao "mirovni aktivisti" naivno posvećeni postizanju globalnog sklada jednostranim razoružanjem. Drugi se tih aktivnosti sjećaju u mnogo manje ružičastom svjetlu: vidjeli su ih u najboljem slučaju kao obmane, a u najgorem, kao korisne idiote za Sovjete.

Veliki povratak?

Američko nuklearno oružje uklonjeno je iz Ujedinjenog Kraljevstva 2008. godine, a sada bi se, prema nekim izvješćima, to oružje moglo vratiti. Dokumenti su otkrili da su američke zračne snage osigurale sredstva za novi pogon Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u Suffolku.

Novac je dodijeljen za prostor u kojem će biti smješteno osoblje. Riječ "jamstvo" se, kažu stručnjaci, koristi kao šifra za skladištenje nuklearnog oružja. Izviješteno je da će američki mlažnjaci s mogućnostima za nuklearno oružje biti smješteni u Ujedinjenom Kraljevstvu već ove godine.

image

Američki borbeni zrakoplov F-16 

Axel Heimken/Afp

Telegraph piše, a Jutarnji prenosi, zašto bi to moglo biti potrebno: nuklearni ugovori dogovoreni s Rusijom u proteklih nekoliko desetljeća su se raspali, a Vladimir Putin je ranije ove godine suspendirao sudjelovanje Rusije u paktu o kontroli nuklearnog naoružanja, Novom START ugovoru. Nema baš puno nade da će se Putin uskoro vratiti tom ugovoru.

Ruski propagandisti govorili su otvoreno o korištenju nuklearnog oružja, posebice taktičkih bojevih glava u Ukrajini. Je li potencijalni američki potez znak da je Washington zabrinut da bi Kremlj mogao ispuniti te prijetnje? U najmanju ruku, to bi podsjetilo Putina da bi svaki izravan napad na Zapad rezultirao razaranjem.

No britanski i američki čelnici moraju biti spremni na debatu koja bi mogla uslijediti, piše Telegraph.

Paranoične sumnje u američke namjere

Previše njih na ljevici fantaziraju o tome kako spriječiti nuklearni rat, odbacujući uspješnu doktrinu uzajamnog zajamčenog uništenja u korist pretpostavke da će Rusi slijediti primjer razoružavanja. Tu su i neopravdane i ponekad paranoične sumnje u američke namjere. Ignoriraju i činjenicu da je bliski vojni odnos Velike Britanije s SAD-om kamen temeljac britanske nacionalne obrane. Moguć povratak američkog nuklearnog oružja možda nije razlog za slavlje, no svejedno se to može pokazati potrebnim, piše Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:34