StoryEditorOCM
Svijetnaknadno otkriveno

Za dlaku izbjegli tragediju: Hamas pogodio bazu u kojoj Izraelci razvijaju nuklearni program

Piše vijesti sd
5. prosinca 2023. - 07:59

Jedna od raketa koje je Hamas lansirao iz Pojasa Gaze 7. listopada pogodila je bazu izraelskih zračnih snaga u središnjem Izraelu, gdje su navodno smješteni neki od nuklearnih projektila, otkriva The New York Times.

Analiza satelitskih snimaka pokazala je da je jedna raketa pala blizu zračne baze Sdot Micha u blizini Beit Shemesha u jutarnjim satima 7. listopada, kada je Hamas ispalio tisuće projektila na Izrael.

Baza je u funkciji od 1962., a nalazi se u blizini Jerusalema. Požar nakon detonacije je spalio oko 40 hektara u bazi, ali srećom nije ugrozila strateške objekte. Oružje i oprema ostali su na sigurnom. Hans Kristensen, direktor Projekta nuklearnih informacija Federacije američkih naučnika, procijenio je da se u bazi nalazi 25-50 lansera projektila Jericho koji mogu nositi nuklearno oružje, za koje stručnjaci vjeruju da mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Kristensen ističe da su tunelirana skladišta izgrađena da podnesu svaku štetu. Ipak, primijetio je rizike svojstvene požaru ove veličine koji gori u blizini skladišta hlapljivog goriva i streljiva. "Svašta može poći po zlu!", rekao je.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga odbio je komentirati nalaze The Timesa. Nedavne satelitske slike pokazuju da su izgrađene nove zemljane grede i barijere oko vojnih položaja u blizini mjesta udara rakete, vjerojatno za obranu od šrapnela ili krhotina od eksplozije budućih napada.

image
Jalaa Marey/Afp

Izrael ima male zalihe nuklearnog oružja, iako to nikada nije priznao. Dok su projektili Jericho dizajnirani da budu opremljeni nuklearnim bojevim glavama, same bojeve glave vjerojatno se drže na zasebnoj lokaciji, rekao je Kristensen.

Malo je vjerojatno da bi požar oštetio bilo koji silos čak i da je do njega došao, jer su oni izgrađeni duboko u zemlji, naglašava se u izvještaju.

Decker Eveleth, istraživač na Institutu za međunarodne studije Middlebury, analizirao je satelitske slike, rekao je da se čini da se vide "putevi koje su stvorila vatrogasna vozila pazeći da se vatra ne približi lanserima", piše The New York Times.

Također treba napomenuti da nikakva šteta na nuklearnom oružju vjerojatno neće uzrokovati detonaciju tog oružja, jer nuklearna eksplozija zahtijeva vrlo specifičan skup događaja unutar bojeve glave..

New York Times navodi kako nije jasno je li Hamas bio svjestan važnosti lokacije. Usprkos tome, napad je ukazao da je njegov opseg možda bio čak i veći nego što se dosad znalo" i pokazao da "rakete mogu prodrijeti u zračni prostor oko izraelskog pozorno čuvanog strateškog oružja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:06