StoryEditorOCM
Svijetkao po jajima

Vojsku Kijeva ne koče Rusi, nego njihove gusto posijane mine. U samo dva tjedna Ukrajinci su izgubili velik dio opreme

Piše D. K.
16. srpnja 2023. - 19:35

     New York Times izvještava da je Ukrajina već tijekom prva dva tjedna protuofenzive izgubila čak 20 posto od sve ratne opreme koju je poslala u bitku. U novije vrijeme gubici su usporeni na oko 10 posto, no stručnjaci tvrde da je to zato što je i tempo protuofenzive usporen.

    Ukrajina je od početka lipnja ponovno zauzela samo oko osam kvadratnih kilometara u južnom dijelu zemlje, tvrdi NYT. Plan Kijeva za protuofenzivu ostaje da će ukrajinske oružane snage zauzeti oko stotinjak četvornih kilometara teritorija, doći do Crnog mora i time odsjeći dio ruskih snaga.

image

Velik dio mina ne otkrivaju ni detektori metala

Anatolii Stepanov/Afp

     Ukrajinski borci razgovarali su s novinarima New York Timesa o najvećim opasnostima tijekom ofenzivnih djelovanja i gubicima američke opreme, uključujući borbena vozila Bradley u ruskim minskim poljima.

      Vojni stručnjaci odavno kažu da je pojas od prvih 20 kilometara kroz ruske položaje najveći problem ukrajinske protuofenzivne kampanje. Neki još tvrde i kako je prerano donositi zaključke o uspjehu protuofenzive. Unatoč tome, vrhovno ukrajinsko zapovjedništvo često izražava frustraciju što se Ukrajina bori bez zapadnih borbenih zrakoplova F-16, a isti zaključak potvrđuju iz prve ruke i brojni ukrajinski vojnici. Sjedinjene Države su nedavno pristale dopustiti ukrajinskim pilotima da se obučavaju za let zapadnim zrakoplovima, ali oni neće biti dostupni za borbu još barem nekoliko mjeseci.

image

Zapadna oklopna vozila spašavaju ljude

Dimitar Dilkoff/Afp

      Mine su, saznaju američki novinari na ukrajinskim bojištima, od početka protuofenzive višestruko nadmašile topništvo kao vodeći uzrok ranjavanja pješadije. Budući da su neke od ruskih mina plastične kako bi se izbjeglo njihovo otkrivanje pirotehničarima, šrapneli koje ispaljuju u meso često su nevidljivi liječnicima u medicinskim prihvatnim centrima na samome frontu, gdje medicinski timovi koriste detektore metala za pronalaženje krhotina. Dok napreduju na bojištu ukrajinski vojnici izlaze iz dometa nekih svojih sustava protuzračne obrane te su često ranjivi i na napade ruskih jurišnih helikoptera.

image

Haubica kod Vuhledara

Ercin Erturk/Anadolu Agency Via Afp

     Do ovoga tjedna najdalja točka ukrajinskog napredovanja bila je južno od sela Velika Novosilka u Doneckoj oblasti. Tamo je ukrajinska vojska ruske položaje na izbočini od oko osam kilometara gurnula duboko u pozadinu. Na nekim drugim mjestima Ukrajinci su fatalnije zaglavili u minskom polju, pa su napredovanja bila znatno skromnija. Kako bi došla do Azovskog mora i presjekla linije opskrbe Krima, što je neskriveni cilj  protuofenzive, Ukrajina mora po dubini napredovati čak oko stotinu kilometara.

image

Ukrajinski marinci u francuskim oklopnjacima

Anatolii Stepanov/Afp

      Jedna od svijetlih točaka dok se bore kroz ruska minska polja, svjedoče ukrajinski vojnici, zaštita je koju pružaju zapadna oklopna vozila. Tamo gdje su korištena spasila su mnoge živote svojim vrhunskim oklopom koji čuva od eksplozija. Borbena vozila Bradley američke proizvodnje, sa slojevitim aluminijskim i čeličnim oklopom, bez posljedica prelaze preko protupješačkih mina. Zaustavljaju ih tek ruske protutenkovske mine, pozamašne kružne naprave napunjene s oko 7,5 kilograma TNT-a, no najčešće ni one ne uzrokuju ozbiljne ozljede vojnicima koji se nalaze u unutrašnjosti Bradleya.      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 03:05