StoryEditorOCM
Svijetbunt protiv mareija

Veliki neredi u Argentini, glavni grad u plamenu, u sukobima s prosvjednicima ozlijeđeni deseci interventnih policajaca

Piše L. G./JL
13. lipnja 2024. - 09:04

 Argentinska interventna policija ove je srijede ispalila suzavac i vodene topove prilikom obračuna s prosvjednicima okupljenim ispred zgrade Kongresa, nakon što su zastupnici u Senatu odobrili prvu fazu reforme novog, kontroverznog, predsjednika, Javiera Mileija.

Prema posljednjim informacijama lokalnih medija, situacija na terenu je "bojno polje”, zato što se prosvjednici suprotstavljaju mjerama interventne policije bacanjem kamenja i molotovljevljenim koktelima, piše Jutarnji list.

image

Policija je uzvratila suzavcem

Afp

Obližnji prolaznici, ali i zastupnici iz redova oporbe tvrde da je najmanje desetak prosvjednika, kao i nekolicina njihovih parlamentarnih kolega, zbog ozljeda nanesenih tijekom sudjelovanja moralo potražiti liječničku pomoć. Zastupnica Moreau tvrdi da je najmanje petero njezinih kolega hospitalizirano, a u obračunu s ogorčenim prosvjednicima, stradalo je i najmanje 20 interventnih policajaca. Za sad je uhićeno najmanje 15 osoba.

image

Sraz prosvjednika i policije u kojem je ozlijeđeno više od 20 interventnih policajaca

Afp

Glavni razlog općih nemira je prijedlog reforme za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, kojeg je na dnevni red parlamenta stavio novi, desni, predsjednik Milei. Njegov paket, naime, uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, u sklopu kojeg bi se drastično skresale mirovine te bi se liberaliziralo tržište rada.

image

Molotovljevi kokteli letjeli su gradom

Afp

Međutim, paket reforme je preliminarno usvojen, nakon što mu je predsjednica Victoria Villaruel dala zeleno svjetlo, razbivši time blokadu nastalu izjednačenjem glasova za i protiv.

Zakon se sada mora usvojiti i u Donjem domu parlamenta.

image

 Neki prosvjednici poslužili su se praćkama

Afp

Podsjetimo, kontroverzni Milei predsjedničku je dužnost preuzeo prošle godine, a tijekom kampanje je najavio radikalne ekonomske rezove kako bi se obračunao s inflacijom koja se u Argentini približila stopi od 300 posto.

Od dolaska na vlast prepolovio je kabinet vlade, ukinuo je najmanje 50.000 radnih mjesta u državnoj službi te je ukinuo subvencije za gorivo i prijevoz.

image

Razlog prosvjeda je odluka kontroverznog predsjednika Javiera Mileija o smanjenju mirovina

Diego Lima/Afp

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 14:47