StoryEditorOCM
Svijetbliski istok

Velika eskalacija: iranski militanti ubili troje američkih vojnika, mnogi su ranjeni. Biden najavio osvetu

Piše Hina, JL
28. siječnja 2024. - 17:58

Tri američka vojnika ubijena su, a mnogi su ranjeni u napadu bespilotnom letjelicom na američke snage stacionirane na sjeveroistoku Jordana blizu sirijske granice, rekao je u nedjelju predsjednik Joe Biden, prebacujući odgovornost na skupine koje podupire Iran.

"Dok još skupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne skupine koje podupire Iran, a djeluju u Siriji i Iraku" rekao je u priopćenju Biden.

Radi se o prvim žrtvama među američkim vojnicima od početka rata u Gazi.

Biden je rekao da se napad dogodio u subotu navečer, a Bijela kuća kaže da je predsjednik izviješten u nedjelju ujutro.

"Nastavit ćemo njihovu predanost borbi protiv terorizma. I ne sumnjajte - svi koji stoje iza napada će odgovarati u vrijeme i na način koji sami odaberemo", dodao je.

U Bidenovu priopćenju ne kaže se koliko je vojnika ranjeno, no CNN govori o najmanje dvadesetak.

Jordan je u nedjelju rekao da se napad nije dogodio na njegovu tlu nego u Siriji.

Glasnogovornik jordanske vlade Muhannad al Mubaidin rekao je jordanskoj javnoj televiziji da je cilj napada bila američka baza Al-Tanf u Siriji.

Amerikanci održavaju tajnu bazu al-Tanf od 2016. (tijekom vrhunca kampanje protiv skupine Islamska država).

Ondje djeluje između 100 i 200 američkih vojnika koji provode protuterorističke operacije i operacije protiv narkotika.

Toranj 22 opisan je kao misija "savjetovanja i pomoći" Jordanu, ali je očito usko povezan s obližnjim al-Tanfom.

U napadu dronom na al-Tanf sredinom listopada teško je ozlijeđen jedan Amerikanac.

Bilo je i drugih napada prethodnih godina, tako da ovo nije prvi put da je ovo opće područje napadnuto (ukoliko je Biden u pravu u vezi s lokacijom, onda je ovo prvi zabilježeni napad unutar Jordana od 7. listopada).

Još nije jasno predstavlja li posljednji napad eskalaciju proiranskih milicija u Siriji ili nastavak rutinskih operacija "milo za drago".

Ovaj napad dolazi samo 10 dana nakon što su jordanske zračne snage izvele zračne udare u jugozapadnoj Siriji, u onome što je opisano kao operacija protiv narkotika.

Oglasio se i američki ministar obrane Lloyd Austin, poručivši da je "bijesan i duboko ožalošćen" zbog smrti tri pripadnika američke vojske i ranjavanja desetaka drugih u sinoćnjem napadu. Kaže da su američke snage bile raspoređene u sjeveroistočnom Jordanu blizu granice sa Sirijom kako bi radile na borbi protiv Islamske države.

"Ovi hrabri Amerikanci i njihove obitelji su u mojim molitvama, a cijelo ministarstvo obrane oplakuje njihov gubitak", rekao je Austin.

Za napad je okrivio "milicije koje podržava Iran" i ponovio komentare predsjednika Bidena da će SAD odgovoriti "u vrijeme i na mjestu po našem izboru".

“Predsjednik i ja nećemo tolerirati napade na američke snage i poduzet ćemo sve potrebne radnje za obranu Sjedinjenih Država, naših snaga i naših interesa”, rekao je.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:02