StoryEditorOCM
Svijetgdje s pepelom?

Vatikan objavio nova pravila o pokopima vjernika: bilo je zabranjeno, no rodbina preminulih sada može ovo zatražiti

Piše Hina
12. prosinca 2023. - 16:55

Manji dio pepela kremiranog pokojnika može se spremiti na mjestu koje mu je za života bilo drago, umjesto u crkvi ili na groblju, objavio je u utorak Vatikan, ublaživši svoj prijašnji stav o tome pitanju.

Sukladno ranijim smjernicama iz 2016., Vatikan je naložio da se pepeo čuva na "svetim mjestima", a to znači da se ne smije čuvati u kući, rasuti u prirodi niti se dijeliti među članovima obitelji. 

Upozoravalo se i da bi kršćanski sprovod mogao biti uskraćen onima koji traže da se njihov pepeo razaspe po prirodi. 

Vatikanski doktrinarni ured, Dikasterij za nauk vjere u utorak je objavio da postojeći naputci i dalje vrijede, no u novim se smjernicama dodaje da rodbina može zatražiti "manji dio pokojnikova pepela koji će se pohraniti na mjestu koje je preminuloj osobi nešto značilo za vrijeme života".

To bi se dopustilo pod uvjetom da se "isključe" antikršćanske prakse poput panteizma ili naturalizma i da se preostali dio pepela čuva na nekom svetom mjestu, objavio je Dikasterij za nauk vjere.

Čuvanje pokojnikova pepela na svetome mjestu "jamči da posmrtni ostaci neće biti isključeni iz molitava i sjećanja članova njegove obitelji ili kršćanske zajednice" te sprečava da se preminuli "zaborave ili da se pokaže izostanak poštovanja prema njihovim posmrtnim ostacima", objavio je ured.

Katolička crkva ima negativan stav prema kremiranju. Vatikan je stoljećima zabranjivao takvu praksu jer se kosila s učenjem o uskrsnuću. Zabrana je ukinuta godine 1963., no Crkva takvoj praksi ni danas nije sklona. 

Današnji dokument, koji je potpisao nadbiskup Victor Manuel Fernandez, argentski kardinal i novi pročelnik Dikasterija za nauk vjere, a odobrio ga papa Franjo, odgovor je na pitanja poglavara talijanske Katoličke crkve, kardinala Mattea Zuppija.

Rečeno je i da se pepeo mrtvih može pomiješati u zajedničkoj urni, umjesto da se čuva odvojeno, sve dok su identiteti svih preminulih označeni, što jamči da se "neće izgubiti sjećanje na njih".
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:53