StoryEditorOCM
Svijetanalize

Ušli smo u novu eru: ‘Amerika više neće imati ulogu kakvu je nekoć imala, Europa se mora naoružati‘

Piše vijesti sd
21. veljače 2024. - 20:36

Amerika više nikada neće biti ona Amerika iz 1945. godine, pa Europa mora preuzeti odgovornost za svoju budućnost - ocjenjuje francuski list "Figaro".

Svijet 21. stoljeća neće se vratiti u eru poslije Drugog svjetskog rata. Zato Europljani moraju preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom i dati apsolutni prioritet svom ekonomskom suverenitetu i svom ponovnom naoružavanju – navodi list.

U tekstu se procjenjuje da će predsjednički izbori u SAD-u (5. studeni 2024.) biti ključni za budućnost demokracije u Americi i ostatku svijeta, ali da ni ponovna pobjeda Joea Bidena neće riješiti probleme niti vratiti SAD na neprikosnovenu poziciju na globalnoj razini, prenosi N1.

Procjenjuje se i da će rivali na tim izborima biti Donald Trump, koji vodi u istraživanjima javnog mnijenja, iako je protiv njega podnesena 91 tužba, i Joe Biden, koji se namjerava ponovno kandidirati usprkos poodmaklim godinama.

Figaro naglašava da je Bidenov problem unutrašnja politička kriza koja ne jenjava od “juriša na Kapitol 6. siječnja 2021. godine”.

Poseban problem je nelegalna imigracija, jer su samo u prosincu 2023. privedeno 302.000 “ilegalaca”.

Biden i Kongres, u kojem većinu imaju Trumpovi republikanci, ne mogu naći kompromis, pa je rad institucija vlasti blokiran, a pravosudni sustav je zbog politizacije lišen legitimiteta.

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Osim toga, i američki federalizam je ugrožen, jer se guverner Teksasa otvoreno suprotstavlja centralnoj vladi po pitanju migranata.

Politički kaos koji je zahvatio SAD širi se van institucija i ugrožava i naciju i demokraciju, upozorava Figaro.

Prosječni životni vijek u SAD “pao” je na 76,1 godinu zbog masovne upotrebe narkotika i pogibija od vatrenog oružja. U SAD traje i kulturni rat što povećava strah, mržnju i nasilje.

Američka nacija se fragmentira pod uticajem radikalnog individualizma i razdvajanja različitih zajednica zahvaljujući društvenim mrežama.

Ni Bidenov reizbor neće biti dovoljan da izvuče SAD iz egzistencijalne krize koju proživljavaju, zaključuje ugledni francuski list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:54