StoryEditor
Svijetodlazak ‘profesora‘

Umro šef napuljske mafije Raffaele Cutolo: njegova vladavina obilježena je stotinama ubojstava, a ‘Novom Cammorom‘ upravljao je iz zatvora

18. veljače 2021. - 15:07
arhiva/AFP

Mafijaški bos Raffaele Cutolo, zvani "Profesor", protagonist jedne od najkrvavijih epizoda napuljske mafije sedamdesetih i osamdesetih godina, umro je u srijedu u dobi od 79 godina u zatvoru. 

Kako prenosi talijanski tisak, Raffaele Cutolo umro je bolnici u Parmi nakon 57 godina provedenih u zatvoru tijekom kojih nije pokazao znakove kajanja niti je surađivao s pravosuđem u istrazi organizacije koju je utemeljio "Nuova Camorra Organizzata" (Nova organizirana Cammora) i koja je bila nadležna za sve druge klanove.

Rođen 1941. u području Napulja, u dobi od 22 godine prvi je put bio osuđen za ubojstvo muškarca koji je uvrijedio njegovu sestru. U zatvoru je svojom karizmom i pjesničkim darom stekao nadimak "Profesor".

Posebnost njegove organizacije leži u tome da ju je utemeljio u zatvoru i njome upravljao iz zatvora u kojem je proveo gotov cijeli svoj život odrasle osobe.

S njime je okončana podjela između velikih obitelji Camorre, napuljske mafije koje su sve na kraju morale polagati račune njemu što je postigao nasilnošću svojih ljudi koji ga obožavaju.

Moć mu je bila toliko velika da je imao odnose s tajnim službama i političarima. 

Zahvaljujući svojim kontaktima priskrbio je velike ugovore za obnovu grada Irpinije na jugu uništenog 1980. u velikom potresu s 3000 žrtava. Ugovore za obnovu dobile su tvrtke koje su kontrolirali njegovi ljudi.  

Njegova vladavina obilježena je valovima ubojstava, u prosjeku 300 na godinu, a njegovo carstvo zahvaćalo je širok raspon djelatnosti od krijumčarenja cigareta od javnog sektora.

Nadahnuo je desetke knjiga pa čak i film, a tijekom života je više puta ponavljao da posjeduje tajne kojima bi mogao srušiti talijansku državu.

"Bio je moćan bos, jači od premijera. Ta moć ga je držala čitavog života u  zatvoru", komentirao je za dnevnik La Stampa napuljski pisac Roberto Saviano, autore knjige "Gomorra".
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 12:00